Olga Olja Ivanjicki, slikarka, skulptorka, pesnikinja, rođena je u Pančevu, kao ćerka ruskih emigranata. Detinjstvo je provela u Kragujevcu, a u Beogradu je upisala Akademiju umetnosti, gde stiče veštinu za početak umetničke karijere. Iako je upisala vajarstvo, slikarstvu je bila posebno naklonjena. Akademiju je u klasi profesora Sretena Stojanovića završila 1957. godine, a nakon postdiplomskih studija 1962, dobila je posebno priznanje i stipendiju “Fordove” fondacije za nastavak studija u Americi. Godine 1978. bila je pozvana da učestvuje u programu Fulbrajtove fondacije “Artist in Residence” na Rhode Island School of Design.

Olja Ivanjicki 1 Umetnost koju ne briše vreme: Olja Ivanjicki

Njene slike i skulpture nalaze se u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta, kao što su Metropoliten Muzej u Njujorku, Muzej Santa Barbara, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Gradski muzej Rovinj

Bila je jedna od osnivača legendarne grupe Mediala, koju su činili mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori koje je vezivala beskrajna ljubav prema umetnosti.

Olja je osmislila arhitektonski projekat za trgovinski centar u Njujorku (Big Apple Twins). Oprobala se i kao kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu, u opereti “Slepi miš”, Johana Štrausa. Sa modnom kućom “Mona” ostvarila je modnu reviju “Tesla” i modnu kolekciju “Njegoš”.

mona 3 Umetnost koju ne briše vreme: Olja Ivanjicki

Objavljena dela, "Ogledalo ljubavi", prepiska je Olje Ivanjicki i Leonida Šejka, "Oluja mozgova", razgovori sa Oljom Ivanjicki, koje je priredila Ljubinka Milinčić, "Videla sam pre i posle", pesme i eseji, "Večni uslov", poeme, "Videla sam pre i posle", prva posthumna knjiga

Nagrade i priznanja

Olja  je dobitnica mnogih priznanja, između ostalih i Sedmojulske i Vukove nagrade za životno delo, kulturno-prosvetne zajednice Beograda, nagrade Zlatni beočug za životno delo kao i nagradu Privredne komore Srbije za saradnju umetnosti i privrede.

Međunarodni biografski centar iz Kembridža uvrstio je Olju Ivanjicki među “Vodećih 500 lidera od uticaja” potom je izabrana za “Međunarodnu ženu godine” i “Vodećih 2,000 intelektualaca sveta”, kao i za “Vodeće žive legende sveta za 2001. godinu” i  “Izuzetne pojedince 20. veka”. Tokom 2005. postala je jedan od osnivača Niške umetničke fondacije za mlade umetnike, a  krajem 2006. godine je učestvovala u osnivanju “Medial Art” salona.

5748883 orig Umetnost koju ne briše vreme: Olja Ivanjicki

"Ja ne idem za uspehom nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kada ne budem bila tu. Da sve ostane i traje. To je moj put."

Galerija Olje Ivanjicki

U decembru pretprošle godine u hotelu “Slavija” otvorena je Galerija Olje Ivanjicki, kao i prva izložba povodom 40 godina od smrti Leonida Šejke (1932-1970), pod nazivom “Olja i Šejka – Ogledalo ljubavi”. Izložba je bila posvećena umetničkom i ljubavnom paru, a otvorio ju je akademik Matija Bećković, koji je povodom tog događaja izjavio kako mu je čast da otvori izložbu posvećenu paru umetnika, njihovom slikarstvu i ljubavi.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments