Brajan Gaj Adams (Bryan Guy Adams) rođen je 5. novembra 1959. u Kingstonu u državi Kanadi. On je rok pevač, tekstopisac, gitarista, basista , producent i fotograf. Impozantna karijera je iza njega, sa mnogobrojim nagradama i priznanjima, među kojima se nalazi čak petnaest nominacija za Gremi (Grammy Award), koji je osvojio 1992. godine. Dobitnik je nekoliko MTV nagrada, tri puta je nominovan za Oskara (Oscar) i nekoliko puta za Zlatni globus (Golden Globe). Na Bilbordovoj listi (Billboard Hot 100)  najvećih umetnika, koja je objavljena na pedesetu godišnjicu osnivanja ovog magazina, Brajan Adams je rangiran na 38. mestu. Do sada je objavio 22 albuma, među kojima su pet kompilacija i pet live albuma.

Ovaj pevač proslavio se u Kanadi, ali i širom sveta, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina sa nekoliko svojih balada, uprkos tome što je njegov “fah” bio malo “življi” rok. S obzirom na to da je njegov otac bio evropski diplomata Ujedinjenih nacija, Brajan se često selio po svetu. Svoju karijeru u muzici započeo je pisanjem tekstova. Od 1978. do 1980. godine napisao je nekoliko tekstova koji su se kasnije proslavili, a jedan od najpoznatijih bio je najveći hit Boni Tejlor (Bonnie Tyler).

Slika 275 Umetnost mu je drugo ime: Bryan Adams

Jedna od fotografija Brajana Adamsa

Početkom 1980. godine osnovao je svoj bend i izdao prvi album. Prva dva albuma, iako veoma kvalitetna, nisu doživela veliku popularnost. Do 1983. godine, sa svojim bendom bio je na turnejama većih grupa – The Kinks, Loverboy i Foreigner. Tek njegov treći album, “Cuts Like A Knife” i kasnije četvrti – osvojili su visoka mesta na muzičkim top-listama i doneli hitove tog vremena. Jedan od hitova, “Diana”, posvećen britanskoj princezi, bio je dovoljan žutoj štampi da ove dve ličnosti proglasi ljubavnicima.

Veoma aktivan Adams je bio i na svim humanitarnim koncertima; prvi je pevač koji je posetio Vijetnam posle američkog rata u toj zemlji, pisao je pesme posvećene ugroženim ljudima u svetu i često davao donacije siromašnoj deci. Kako je izdavao jedan za drugim albumom, bio je sve popularniji. Iz osamdesetih godina izdvojio se i njegov duet sa Tinom Tarner (Tina Turner) – “It”s Only Love”.

Slika 359 Umetnost mu je drugo ime: Bryan Adams

Muzičar koji je obeležio filmsku muziku svojim hitovima

Početak devedesetih godina bio je vrhunac njegove karijere. Hitovi “Thought I’d Died And Gone To Heaven” i “All For Love”, koje je pevao sa Rodom Stjuardom (Rod Stewart) i Stingom (Sting), za film “Tri musketara” (The Three Musketeers) doneli su mu svetsku slavu i prvo mesto za pesme na svim muzičkim top-listama. Poslednji veliki hit do sada jeste njegova pesma “Have You Ever Really Loved A Woman?”, takođe snimana za film “Don Huan de Marko” (Don Juan DeMarco). Dobitinik je Gremija za pesmu “Everything I Do“  koja se pojavila u filmu “Robin Hud” (Robin Hood).

Slika 448 Umetnost mu je drugo ime: Bryan Adams

Čovek kome mnoge žene nisu mogle da odole – da li je u pitanju glas ili stas?

Priznanje Adamsovog uspeha bilo je i njegovo fotografisanje sa kraljicom Elizabetom (Elizabeth II) na zlatnom jubileju 2002. godine. Ovakvu priliku imale su samo slavne ličnosti britanskog porekla.

Brajan Adams je u svojoj pedeset prvoj godini života, prošle godine, po prvi put postao otac zajedno sa svojom dugogodišnjom devojkom Ališom Grimaldi koja je koosnivač njegove humanitarne fondacije za pomoć obrazovanju mladih širom sveta.

Slika 539 Umetnost mu je drugo ime: Bryan Adams

Brajan i Ališa Grimaldi sa njihovom kćerkom


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.

Comments