Dosta dugo su umetnici i njihova boravišta bili prekriveni velom misterije, ali danas, zahvaljujući lukavim agentima za nekretnine možemo zaviriti u njihove domove. Sajtovi poput Airbnb-a omogućavaju ljubiteljima umetnosti da borave u istim prostorima u kojima su njihovi omiljeni umetnici dolazili do svojih ideja. Ne propustite priliku da i sami budete deo okruženja koja su pomogla da se iskristališu neki od najvažnijih trenutaka u umetnosti.

Ovo posebno i sveobuhvatno iskustvo nije za preosetljive, niti za siromašne, ali sa nešto ušteđenog novca i spremnim pasošem prilika za baškarenje na istom mestu na kom je boravio vaš omiljeni stvaralac nije van dometa.

Pogledajte koje kuće poznatih umetnika možete iznajmiti:

Francusko potkrovlje Pabla Pikasa, 8,250 dolara mesečno

Kako da propustite boravak u prostoru u kom je rođeno toliko radikalnih ideja i dela? Pikasovo potkrovlje nudi pogled na Ajfelovu kulu i Notr Dam za skromnih 275 dolara po noćenju. Ali da li lokacija sa atmosferom koja odiše kreativnošću uopšte može imati cenu?

wcwje 3 904963 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Menhetenski dom Eni Libovic, 15,000 dolara mesečno

Nekada u vlasništvu svetski poznatog fotografa Eni Libovic, deo prostora od 900 kvadratnih metara sada je na tržištu. Iako je čudnog oblika, plafoni od greda i mnoštvo kamina na drva čine ga prostorom vrednim vaše pažnje.

aywad 8 904963 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Njujorški apartman Žan-Mišela Baskijata, 650 dolara po noćenju

Baskijatov stan u Krozbi ulici pojavio se na vidiku, ali ne kao umetnikovo utočište, već kao luksuzan stan. Cena je prilično visoka, ali to što manjka u pristupačnosti nadoknađuje prilikom da dodirnete istu kvaku koju je koristio Baskijat. A ko bi propustio takvu priliku ukoliko ste strasni poštovalac njegovog stvaralaštva?

fdnbn 1 904963 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Gustav Klimtova vikendica na jezeru, 3,600 dolara mesečno

Ova fabrika-kuća Gustava Klimta mesto je stvaranja Klimtove slike “Crkva u Kazonu” vredne 43 miliona dolara. Iako je enterijer promenjen, i dalje možete posmatrati neverovatne predele koje je i umetnik video sa svog prozora. Ko zna, možda i vi stvorite delo slične cene posle boravka tamo. Jedino što nikako ne možemo reći da vas ništa ne košta da probate.

jxiin 7 904963 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Južno utočište Edgara Dega, 4,470 dolara mesečno

Ne znaju svi da je Dega proveo veći deo 1872. godine u Nju Orleansu. Dom u kome je boravio čudo je 19. veka koje posetioce vodi kroz vreme svojim dekorom iz tog perioda, sa sve Edgarovim radovima koji su nastali tokom njegovog boravka.

reafe 6 904963 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Seoska koliba Frenka Lojda Rajta, 300 dolara po noćenju

Frenk Lojd Rajtova koliba je prva od svoje vrste, u smislu da je posetiocima dopušteno i da prespavaju. Ako odlučite da istražite okolinu, možete to učiniti peške i u kanuima.

hoyql 5 904963 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Pariski studio Iva Klajna, 15,000 dolara mesečno

Ako je minimalizam vaš fah, verovatno ćete se onesvestiti kad vidite studio Iva Klajna pretvoren u četvorosobni stan. Studio ovog nedostižnog slikara moderne i performansa sada je šik stambeni prostor na Monparnasu.

ypphy 9 904963 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Đambolonjina italijanska radionica, 13,020 dolara mesečno

Radionica slavnog renesansnog skulptora Đambolonje može se iznajmiti, pošto je obnovljena u svoj svojoj renesansnoj slavi sa nekoliko modernih elemenata. Sigurno je da ćete se utopiti u grandioznosti ovog doma.

vyspv 4b 904963 1 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Pariski aparman Vinsenta van Goga, 1,830 dolara mesečno

Van Gog je bio jedan od umetnika 19. veka koji je pustio korenje u čuvenom pariskom kraju zvanom Monmartr, poput Anrija Matisa i Tuluz-Lotreka. Baškaranje u istom okuženju u kom je boravio tako slavan umetnik, može biti upravo onakav inspirativan odmor kakav vam je potreban.

awwug 2 904963 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Kuća Džordža Belouza u Ohaju, 2,250 dolara mesečno

Skromna kuća cenjenog američkog umetnika Džordža Belouza data vam je na raspolaganje. Ukoliko posedujete određenu sumu novca naravno. Za 2,250 dolara mesečno možete boraviti u istom prostoru u kom je Belouz stvarao svoje dinamične kompozicije pune pokreta.

kzkvg 10 904963 Ove gajbe su kul: Iznajmite domove slavnih umetnika

Maja Bunčić

Comments