Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Događa li vam se da sedite, ležite, očajavate, a onda žestoko napadnete papir pred sobom, baš kao na pismenom iz srpskog? Hartija sve trpi. Nekima inspiracija dolazi u vidu reči, koje zakotrljaju preko stranica, a neko u papiru vidi sredstvo kojim će stvoriti nove oblike. Umetnici koje danas predstavljamo otkrili su nam da inspiracija zaista može da se pronađe u svakoj jednostavnoj stvari.

Radovi od papira koje stvara Sifo Mabona (Sipho Mabona) izgledaju poput pravih živih bića. Bavljenje origamijem započeo je sa samo pet godina, a narednih petnaest pravio je razne modele aviona. U trenutku kada mu je, kako sam kaže, ponestalo modela aviona za pravljenje, prešao je na neke druge oblike. Od 2000. godine Mabona svoj talenat razvija na najrazličitijim oblicima, od neobičnih geometrijskih tela do zapetljanih predstava insekata ili objekata pronađenih u prirodi. Njegova umešnost sa papirom neosporna je, pa će čak i oni koji nisu ljubitelji buba morati da priznaju da ove deluju simpatično.

slika14 Umetnost od papira: Bube, činije i maske

Svaki detalj insekata pažljivo je urađen: pipci, krila i nožice jasno su vidljivi.

slika24 Umetnost od papira: Bube, činije i maske

Papir je materijal kojim se i čovekov skelet može predstavidi. Slatke šarene ribice takođe.

Žinior Fric Žake (Junior Fritz Jacquet) umetnik je koji uživa u radu sa papirom i kartonom. Uzor za njegov rad je origami, ali se zbog upotrebe lepka i boja njegov rad ne može svrstati u ovu japansku tehniku. Žakeovu seriju radova čine minijaturni portreti, načinjeni od kartončića koji ostaju kada se rolna toalet papira istroši. Na predstavljenim ljudskim licima prenaglašene su emocije koje se iskazuju, ali je nesumnjivo da su prikazani ljudi. I verovatno niko ne bi pogodio od čega su portreti načinjeni.

slika34 Umetnost od papira: Bube, činije i maske

Svaki od portreta je obojen i na prvi pogled bi izgledalo da su lica rezbarena u drvetu.

slika43 Umetnost od papira: Bube, činije i maske

Najinteresantnije su kombinacije od pet, šest ili sedam likova.

Siba Sahabi (Siba Sahabi) umetnica je kojoj papir predstavlja sredstvo za rad, a inspiraciju nalazi u evropskom i bliskoistočnom posuđu. Jedna od serija na kojima je radila jeste Bukero papirni porcelan. To znači da je serija posuda inspirisana crnom etrurskom keramikom, koja je pravljena u centralnoj Italiji. Svaki komad papira ručno je dodavan i lepljen, a papir od kojeg je načinjena svaka od devet posuda u seriji Bukero jeste crni tapet, upotrebljen baš zbog svoje čvrstine i otpornosti na svetlo.

slika52 Umetnost od papira: Bube, činije i maske

Veliki broj papirnih tračica lepe se jedna na drugu dok se ne stvori željeni oblik.

slika6 Umetnost od papira: Bube, činije i maske

Jedino posmatranje iz blizine može da otkrije da predmeti nisu od keramike.


Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića–knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Editors choice