Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Preokupirani ste poslovima, problemima, obavezama? Stalno negde žurite, jurite, želja vam je da dan traje najmanje još dva-tri sata duže kako biste sve postigli? Stop! Zastanite malo, usporite. Svet i ljudi opstaće i bez vašeg prisustva, bar na kratko.Vi samo izaberite dan i posvetite se sebi.

Zamislite sledeću scenu. Ulazite u kupatilo, ispred vas je kada napunjena vodom i mirisnim biljkama. Već dok ulazite u vodu osećate delotvornost biljaka na svojoj koži. Brige i stres zaboravljate i prepuštate se magičnim mirisima koja bude sva čula. Sada, kada ste već željni da to probate, imamo za vas lepu vest. To je vrlo moguće ostvariti bez velikih troškova i u kućnim uslovima.

Kleopatra (Κλεοπάτρα, Cleopatra), velika zavodnica svog vremena, nije se kupala samo u mleku, koristila je i preko dvadeset aromatičnih ulja tokom kupanja kako bi zaštitila i negovala svoju kožu. Kada je mogla ona, možemo i mi, zavodnice ovog modernog sveta.

Kupanje će postati pravi luksuz ako u kadu dodate malo eteričnih ulja. Posle takve kupke možemo energično uploviti u novi dan ili spokojno zaspati. Ne znači samo da ćemo biti čiste i mirišljave, eterična ulja iz biljaka smiruju bolove u mišićima i zatežu ih, pomažu u otklanjanju mnogih bolesti, otklanjaju nesanicu, omekšavaju kožu i obezbeđuju ujednačen ten.

SLIKA 2 Uplivajte u luksuzne mirise

"Ne, ne mogu sada. Upravo počinje samo moje vreme. Čujemo se!"

Pripremite sve za savršeno opuštanje. Kupatilo neka bude sveže, peškiri čisti. Odaberite svoju omiljenu muziku za opuštanje i upalite par aromatičnih sveća. Dok punite kadu, napravite vrećicu sa svojim omiljenim biljkama. Ako ne nađete ništa prikladnije, kao vrećica može vam poslužiti i stara čarapa. Ako ipak nemate sklonosti ka pravljenju sopstvene vrećice sa biljem, kupite gotov proizvod, mogu se lako naći i cene su veoma pristupačne. Nemojte mešati više od pet esencija, jer će se tako izgubiti njihovo dejstvo. Ulje možete razrediti u medu, peni za kupanje ili u malo mleka.

Neki od predloga eteričnih ulja i njihovo dejstvo:

Biber – opušta mišiće, smanjuje bolove u kostima jer zagreva, pomaže otklanjanju simptoma prehlade;

Žalfija – reguliše predmenstrualne bolove, podiže krvni pritisak;

Eukaliptus – otvara pore i koristan je kod svih problema disajnih organa zbog svežeg i prodornog mirisa;

Jasmin – otklanja simptome depresije, opušta, uliva samopouzdanje. Nazivaju ga najluksuznijim eteričnim uljem;

Lavanda – svojim opuštajućim mirisom deluje na kožu i celokupan organizam blagotvorno. Ublažava bolove, hidrira kožu, otklanja glavobolju, leči nesanicu, podstiče imunitet.

Pomorandža – svojim toplim mirisom juga opušta nerve, mišiće, zateže kožu i sprečava nastanak celulita;

Ruzmarin – aktivira metabolizam, stimulativno deluje na rad srca, disajnih organa, organa za varenje, ublažava bolove u mišićima;

Ruža – otklanja probleme suve, osetljive ili iritirane kože, poboljšava raspoloženje;

Limun – snižava krvni pritisak, ima terapijsko svojstvo;

Kamilica – otklanja bolove u mišićima, glavobolju, povoljno utiče na nervni sistem;

Osamite se u svom kupatilu, pripremite toplu kupku, izaberite omiljena eterična ulja i uživajte u luksuznim mirisima. Neka to bude samo vaše vreme. A da… na vrata kupatila obavezno stavite znak “Ne uznemiravaj”.


Milica Marinković je rođena na pravom mestu u pogrešno vreme. Sanjar po prirodi, veruje u sudbinu i u delotvornost turske kafe. Inspirišu je izazovi, pisanje, muzika i iskreni ljudi. Iz svakog poraza gradi buduću pobedu. Drugačije ne ume.

Editors choice