06 768x1024 Upoznajte: Cate BlanchettDama od stila i dobitnica Oskara, žena koja privlači sve više pažnje i svojim angažovanjem u brojnim kampanjama za zaštitu planete, Kejt Blanšet je jedna od najpopularnijih glumica današnjice.

Rođena je u Australiji 1969. godine. Diplomirala je na Nacionalnom isntitutu dramskih umetnosti. Neposredno posle sticanja diplome počela je da radi u pozorištu i to rame uz rame sa Džefrijem Rašom u predstavi Olijana. Nekoliko godina kasnije je zaigrala u Šekspirovom magičnom ostvarenju, Hamletu. Uloga Ofelije je jedna od mnogih u njenoj glumačkoj karijeri  na koju je Kejt neobično ponosna.

Njena prva filmska uloga je bila u ostvarenju Paradise Road u kome je igrala australijsku bolničku sestru zarobljenu u japanskom ratnom zatvoru. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima: Elizabeta, u kome je igrala englesku kraljicu Elizabetu I, tom sjajnom ulogom je obezbedila nominaciju za Oskara u kategoriji za najbolju glavnu glumicu, Avijatičar u kome je igrala Ketrin Hepbern, ulogom u ovom filmu je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu. Učestvovala je i u magičnom ostvarenju Pitera Džeksona Gospodar prstenova.

Kejt je šokirala javnost izjavom da je “strašno” ljubiti se sa Bredom Pitom, sa kojim je snimala film “Neobičan slučaj Bendžamina Battona”, koji je dobio čak 13 nominacija za Oscara.  2008. godine je izabrana za predsednicu vladinog komiteta za razmatranje budućnosti umetnosti u Australiji. Voleli smo njenu ulogu u filmu “Talentovani gospodin Ripli”.

Porodica i zelena misija

Kejt je veoma privržena porodici. Ističe da su joj podrška i razumevanje supruga Endrua Aptona, dramskog pisca, oslonac u svemu što radi. Kejt i njen suprug su adaptirali zgradu pozorišne kompanije u Sidneju, u kojoj i rade, u skladu sa ekološkim standardima – kako enterijer, tako i eksterijer, uključujući postavljanje solarnih ploča na krov.

Osim poslovnog prostora, Kejt i Endru su “ozeleneli” porodičnu kuću u prestižnom delu sidnejskog predgrađa. Iako ovaj projekat nije tekao baš glatko(eko oprema još uvek nije standard) bračni par je uspeo da ugradi solarne ploče, rezervoare za kišnicu, kao i sistem ventilacije prirodnim vazduhom.

Saradnja sa Džeksonom

U “Hobitu” će takođe tumačiti ulogu vođe vilenjaka Galadrijel, gospe Lotlorijena. Džekson je, prema izveštaju BBC-a, rekao da je oduševljen što je Kejt prihvatila da glumi u “Hobitu”. “Kejt je jedna od mojih omiljenih glumica za saradnju i više sam nego oduševljen što će se ponovo naći u ulozi koju je tako lepo oživela u prethodnim filmovima”, rekao je Piter Džekson. Glavnu ulogu, hobita Bilba Baginsa, igraće Martin Frimen. Snimanje “Hobita”, koji će imati dva dela, i počinje u februaru na Novom Zelandu. Premijera prvog dela se planira u decembru 2012. godine, a drugog godinu dana kasnije. Film će biti sniman najnovijom 3D tehnologijom. Biće to sasvim sigurno još jedno brilijantno ostvarenje bogato sjajnom glumom Kejt Blanšet.

Uživajte u našem odabiru prelepih kreacija koje su potpisali Valentino, Armani i Mekvin, i koje Kejt nosi sa puno stila i otmenosti.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Dok piše dopušta mašti da je vodi do najudaljenijih odaja uma, gde nastaju ideje inspirisane istorijom umetnosti i mode. Voli citat Audrey Hepburn: ,”I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”

Comments