Dve godine i jedan dan nakon što su je Talibani pogodili metkom u glavu, sedamnaestogodišnja aktivistkinja Malala Jusufzai postala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade u istoriji ove manifestacije!

Reč je o devojčici čija je životna priča u isto vreme zastrašujuća i neverovatna, jer je uspela da se izbori za svoje mesto pod suncem u zemlji koja ženama ne prašta uspeh!

Malalu Jusufzai, sedamnaestogodišnju aktivistkinju iz Pakistana, svet je upoznao kao devojčicu koja je, nakon što su je Talibani izbacili iz škole i zabranili joj da se školuje, počela da se bori za pravo na školovanje svih žena u ovoj islamskoj zemlji. Njena priča počela je 2009. godine, kada je kao jedanaestogodišnja devojčica pod pseudonimom napisala blog za britanski BBC, u kojem je govorila o životu u Pakistanu pod okupacijom Talibana, njihovim pokušajima da kontrolišu ovu oblast, kao i o zabranama koje važe za sve žene u ovoj zemlji.

upoznajte malalu jusufzai dobitnicu nobelove nagrade za mir 7 Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Iste godine, novinar magazina “The New York Times”, Adam B. Elik, snimio je dokumentarac o njenom životu u Pakistanu, nakon čega je dala brojne intervjue, ali i bila nominovana za Internacionalnu dečiju nagradu za mir. Međutim, njena hrabrost zamalo ju je koštala života.

Naime, Malala je 9. oktobra 2012. godine na putu do škole upucana u glavu i vrat, nakon čega je dugo bila u kritičnom stanju. Kako se njeno stanje vremenom nije popravljalo, iz Pakistana je prevezena u Englesku na rehabilitaciju, koju su pratile brojne pretnje upućene njoj i njenom ocu, što je Malalu učinilo najtraženijom, ali i najpoznatijom tinejdžerkom na svetu.

upoznajte malalu jusufzai dobitnicu nobelove nagrade za mir 1 Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Međutim, uprkos tome što je zamalo izgubila život, Malala je svojom životnom pričom uspela da podstakne čelnike Ujedinjenih Nacija da pokrenu kampanju sa sloganom “Ja sam Malala”, koja ima za cilj da doprinese tome da do kraja 2015. godine sva deca na svetu imaju pravo na obrazovanje.

Malala je nakon oporavka, i uprkos brojnim pretnjama, nastavila sa svojim aktivizmom, te je napisala knjigu “Ja sam Malala”, koja je rasprodata u rekordnom roku, a ujedno je dobila priliku da pred svim svetskim državnicima drži govore i time skrene pažnju na probleme žena širom svetaNobelova nagrada za mir koja joj je sasvim zasluženo dodeljena, pokazala da je čak i iz najtežih životnih situacija moguće izaći kao pobednik.

upoznajte malalu jusufzai dobitnicu nobelove nagrade za mir 21 Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir upoznajte malalu jusufzai dobitnicu nobelove nagrade za mir 3 Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir upoznajte malalu jusufzai dobitnicu nobelove nagrade za mir 4 Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir upoznajte malalu jusufzai dobitnicu nobelove nagrade za mir 5 Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir upoznajte malalu jusufzai dobitnicu nobelove nagrade za mir 6 Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Izvor fotografija: time.com

Jasna Đorđević

Comments