Ako ste možda u potrazi za novim magičnim mestom koje ćete posetiti mi imamo savršeni predlog za vas – šta kažete na to da posetite neverovatni, ali i te kako stvarni, Plavi grad u Maroku? Možda vam ne deluje posebno primamljivo niti zanimljivo, ali kada budete videli fotografije ovog gradića, sigurno ćete promeniti stav. Naime, on je ceo, potpuno obojen u plavo! Sve je plavo, ne samo spolja, već i iznutra. Ipak, kako bi se izbegla monotonija ove hladne boje, moguće je videti i poneki detalj u drugim jarkim bojama, a na ceo taj prizor zaista ne možete ostati ravnodušni!

plavi grad 1 Upoznajte PLAVI grad Maroka (GALERIJA)

Naravno, ovaj Plavi grad ima svoje ime, a ono glasi Šefšauen. Postoje dve legende po kojima je on i nazvan “Plavi”. Prva jeste ta da su farbanje kuća i vrata u plavo započele još jevrejske izbeglice tridesetih godina XX veka zbog simbolike ove boje. Naime, plava boja je veoma značajan simbol u jevrejskoj kulturi: povezan je s nebesima i Božjim zapovestima. S druge strane, ima i onih koji veruju da je razlog za to što je Šefšauen gotovo čitav plav praktičniji – da ima za cilj da zavara komarce, koji bi pomislili da je plavetnilo pod njima vodena površina. Sasvim smo ubeđeni da vam je prva teorija nekako primamljivija!

plavi grad 2 Upoznajte PLAVI grad Maroka (GALERIJA)

Osim po boji, ovaj grad je poznat i po zanimljivoj španskoj i maorskoj arhitekturi, brojnim prodavnicama rukotvorina, ali i njihovim čuvenim i jako ukusnim kozjim sirom. Sve ovo čini Šefšauen jako primamljivom i svakako jednom od zanimljivijih turističkih destinacija.

plavi grad 6 Upoznajte PLAVI grad Maroka (GALERIJA)
Comments