Drage moje dame, da li vam je dosta više objašnjavanja “ženskih” pojmova svojim jačim polovinama ili generalno muškarcima koji vas okružuju? Ovaj tekst je za njih! Kopirajte link pa putem svih mogućih komunikacijskih sredstava koje koristite pošaljite slatku porukicu i ovaj tekst.

Dragi moji, da li vam se nekad desilo da devojci koju želite da osvojite, udelite kompliment “ta maskara stoji tako divno na tvojim usnama” i krenete da je poljubite, a ona se isprva izmakne sva zgrožena vašom izjavom, a zatim panično krene da se smeje, kao da su Karen i Džek izveli neki od svojih urnebesnih trikova? Ja poznajem jednog i znam da je nakon ove izjave i mog smeha propao u zemlju i nažalost nikad mi se više nije javio. Iako sam se radovala tom poljupcu, nisam uspela da se suzdržim, ali dečko ima još dve sestre i nije znao razliku između maskare i karmina. No ubrzo nakon što sam ovo “traumatično” iskustvo podelila sa svojim drugaricama, shvatila sam da on nije jedini i da je gomila drugih muškaraca isto tako neobaveštena. Evo ovim putem se izvinjavam dotičnom za moj podsmeh ukoliko bude ikada pročitao ovaj tekst! I pozivam ga na rendez-vous kako bismo nastavili gde smo stali, bez podsmeha naravno.

Dakle, nakon što ste osvojili devojku svojim šarmom, harizmom, stasom, humorom, inteligencijom, itd. bitno je koliko god vama to nekad deluje nevažno da znate šta su i čemu služe neke male ženske stvari. Ja ću se truditi da ih objasnim što prostijim jezikom, bez komplikovanih izraza i taman toliko da znate šta je šta. Bez brige, biće navedene samo osnovne stvari.

Krenimo od šminke uopšte. Šminka služi da budemo lepše sebi i drugima. Istaknemo ono što je najlepše na licu i sakrijemo nedostatke. Šminka se nanosi samo na lice i vrat. Nikad ne pitajte devojku zašto se šminka, to je prosto tako, kao što vi morate da se brijete, mi moramo da se šminkamo.

sminka Uputstvo za muškarce

Maskara služi da bismo istakle oči i nanosi se na trepavice. Devojke uglavnom koriste crnu i braon boju.

maskara Uputstvo za muškarce

Senke za oči postoje u različitim bojama i nanose se na kapke.

shadows Uputstvo za muškarce

Ajlajner/olovka za oči služi za isticanje očiju. Sa kreonom uokvirujemo oči. Postoje u različitim bojama, najčešće se koristi crna boja.

ajlajner Uputstvo za muškarce Olovka za usne služi za uokvirivanje usana i njihovo naglašavanje. Postoje u raznim bojama, međutim najbolje je koristiti one koje su 1-2 nijanse tamnije od boje karmina koja se nanosi.

olovka za usta Uputstvo za muškarce

Karmin je ono zbog čega poludite i želite da poljubite devojku. Nanosi se na usne i postoji u najrazličitijim nijansama. Crvena boja izluđuje!

karmin Uputstvo za muškarce

Sjaj za usne se nanosi ili sam na usne ili preko karmina kako bi naglasio usne i stavio veći efekat na njih.

sjaj Uputstvo za muškarce

Puder može biti kameni, u prahu ili tečni. Koji god da se koristi nanosi se na celo lice i deo vrata i služi kao podloga za celo šminkanje. Ako ste nekad videli devojku koja izgleda kao da nosi tamnu masku na licu, a vrat joj je beo, e to je puder, ali loše ga je nanela. Ovde nije tema loše šminkanje, ali čisto da vam bolje pojasnim.

puder Uputstvo za muškarce

Rumenilo služi za naglašavanje jagodica. Uglavnom se koriste ružičasti, bordo ili bronzani tonovi.

rumeniloo Uputstvo za muškarce

Korektor služi da se sakriju podočnjaci ili bilo kakve nepravilnosti na licu.

korektor Uputstvo za muškarce

Kreme za dan, noć, hidrantne, za suvu kožu, masnu kožu, antirid kreme, itd. se koriste pre i posle šminkanja. Nanose se na čisto lice, imaju različite efekte na kožu, sve u svemu služe za održavanje kože i davanje hranljivih materija.

kreme Uputstvo za muškarce

Mleko za telo se nanosi nakon tuširanja, služi isto kao i kreme za lice za hidriranje kože. U poslednje vreme proizvode se i mleka koja u sebi sadrže boju za samopotamnjivanje (dobra zamena za solarijum).

mleko za telo Uputstvo za muškarce

Lak za nokte postoji u svim mogućim nijansama i kao što sam naziv kaže služi za mazanje noktiju. Verovatno ste čuli za francuski manikir, trenutno veoma popularan kod nas. Ne morate da znate kako se nanosi, dovoljno je da umete da ga prepoznate.

nail polish Uputstvo za muškarce

Prelazimo na kosu, ako ste kod vaše voljene videli gomilu različitih šampona i razno raznih bočica koje ne znate čemu služe evo pojašnjenja. Šampon, kao i vi, i mi koristimo za pranje kose. Jedina razlika je u tome što postoje razni šamponi za bujnost kose, za ispravljanje, za kovrdžanje, itd. Balzam za kosu ili različita pakovanja se nanose nakon šampona i daju kosi hranljive materije. Dakle mi ne možemo oprati kosu za pet minuta kao vi, potrebno nam je malo više vremena.

sampon Uputstvo za muškarce

Gel, pena za kosu, lak za kosu imaju slično dejstvo, služe za učvršćivanje i oblikovanje frizure.

hairspray Uputstvo za muškarce

Presa (pegla) za ispravljanje kose služi za ispravljanje kose.

presa za ispravljanje Uputstvo za muškarce

Presa (pegla) za kovrdžanje kose služi za kovrdžanje kose. Obično je pravilo da devojke koje žele da imaju kovrdžavu kosu imaju ravnu, i obrnuto.

presa za kovrdzanjel Uputstvo za muškarce

Vikleri služe za kovrdžanje kose, samo je proces duži nego sa presom.

vikleri Uputstvo za muškarce

E sad prelazimo na škaljivije stvarčice. Devojke za vreme menstrualnog ciklusa iliti onih dana koriste tampone i uloške. Devojka će koristiti ono što joj lično više odgovara, upotrebna vrednost je ista. Ulošci se koriste za vantelesnu upotrebu, menjaju se na nekoliko sati. Koliko god bile dosadne one silne reklame sa krilcima, bez krilca, itd. dobra stvar je da sad svi znamo kako ulošci izgledaju.

ulosci Uputstvo za muškarce

Tamponi postoje u nekoliko veličina i koriste se u zavisnosti od obilnosti ciklusa, a ne veličine vagine (par puta sam čula ovakva muška objašnjenja). Oni se postavljaju u vaginu i menjaju na nekoliko sati.

tamponup Uputstvo za muškarce

Bitno je naglasiti da menstrualni ciklus devojke imaju jednom mesečno (osim ukoliko ne postoji neki poremećaj) traje 4-7 dana u zavisnosti od organizma. Kao što ste primetili malo smo nervoznije tih dana i imajte razumevanja za nas tada. Neke devojke ovaj period jako teško podnose i moraju da piju lekove protiv bolova. Dakle, ako ste već pošteđeni ovih muka, budite fini prema svojim devojkama i pomozite im u ovom periodu. I naravno u XXI veku nije više blam da dečko kupi svojoj devojci uloške ili tampone ukoliko se ona previja i umire od bolova, kao što nije blam da devojka kupi kondome.

Depilacija! Da, da kao što vi imate dlake imamo ih i mi, nažalost, ali naravno u manjoj količini. Svaka devojka se depilira, postoji puno preparata i načina da se dlačice uklone, ali ovde će biti navedeni samo najosnovniji.

Brijanje brijačem, slično kao što vi brijete vašu bradu, upsss a pitali ste se kako ste tako brzo potrošili pastu za brijanje?!

brijanje Uputstvo za muškarce

Depilacija voskom može biti toplim i hladnim. I jedan i drugi proces su bolni, za nekog manje, za nekog više. Znate one reklame za Veet trake npr. to je primer hladne depilacije, vosak koji je nanesen na trake koje se lepe za površinu sa koje želimo da uklonimo dlačice.

depilacija topli vosak Uputstvo za muškarce

E sad, da uklonimo još jedan mit. Devojkama rastu dlake na svim mestima kao i vama. Šok!!! Ne u tom broju i nisu tako jake, ali postoje. Devojke uklanjaju dlačice sa sledećih delova tela: noge, intima, ruke, nausnice, pazuh, leđa. Naravno ovde je navedeno sve moguće, što ne znači da svaka devojka ima dlake na navedenim mestima (koje bi morala da uklanja), ovo su samo mogućnosti.

Dragi moji muškarci, nadam se da sam vam pomogla u razjašnjavanju nekih bitnih pojmova i da sad shvatate zašto žene provode toliko vremena u kupatilu ili zašto je bitno posećivati razne kozmetičke salone. Takođe, nikako nije kul hvaliti se i naglašavati da znate šta je šta od šminke, kao da je i sami koristite, devojci može pasti na pamet svašta. Ukoliko dođete u situaciiju da razgovarate o ovome ili želite da udelite kompliment dobro je da budete informisani i da cenite njen trud, ali nikako da budete upućeniji od nje. Zamislite da vam ona objašnjava šta je šesnaesterac, ofsajd ili čemu služi levi bek? Ne ide! Budite uvek informisani i nemojte da dozvolite da vam taj poljubac izmakne zbog gluposti!


Mia Pešić je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Uživa u šopingu, putovanjima i ispijanju kafa sa prijateljima. Zaljubljenik u modu, kolekcionar cipela i veliki poštovalac Karla Lagerfelda. Beskompromisni borac protiv ”fake” stvari, prirodnog krzna i kariranih stolnjaka. Omiljena rečenica: “In order to be irreplaceable, one must always be different.”

Comments