Klasika je često najbolja opcija kada se teži da  izgledate što elegantnije, ženstvenije, nežnije. Na ovogodišnjem crvenom tepihu Zlatnih globusa mnogobrojne zvezde su izabrale da svoju kosu uviju u romantične valove, ne bi li podsećale na glamurozne filmske dive iz zlatnog doba holivuda.

slika1retrovalovi Uradi sama: Retro valovi

Retro frizura je učinila prelepe glumice još zanosnijim

Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), Megan Foks (Megan Fox) i Džesika Alba (Jessica Alba) su svojim retro valovima, pomerenim u stranu, zasenile sve ostale frizure večeri. Za ovu frizuru nisu neophodni skupi, poznati frizer,  niti sati provedeni ispod haube u frizerskom salonu. Sve što vam je potrebno je stpljenje, figaro ili desetak krupnijih viklera i lak za kosu.

slika2retrovalovi Uradi sama: Retro valovi

Lana Del Rej, retko viđena bez retro valova u kosi

Najprepoznatljivija glava sa dugom kosom uvijenom u retro valove pripada pevačici Lani del Rej (Lana del Rey), koja ovaj stil ne nosi samo na crvenom tepihu već i svakodnevno na ulicama, koncertima i u muzičkim spotovima. Ukoliko želite i vi poput Lane da naučite da pravite ovu frizuru svakog  jutra, kada imate viška vremena, pratite ova uputstva:

Najpre isfenirajte kosu. Posle feniranja pređite mlazom hladnog vazduha, ne bi li se kutikule spustile i kosa bila sjajnija.

Napravite razdeljak sa strane.

Delite kosu na veće pramenove (otprilike na svakih 5 cm) i uvijte ih figarom ili viklerima. Krenite od zadnjeg dela, a potom uvijajte pramenove sa strane. Gornji slojevi treba da budu više uvijeni od donjih.

Svaki uvijen pramen pričvrstite ukosnicom. Ostavite kosu na 20 minuta ili duže ako znate da vam kosa loše “ drži ” lokne.

Skinite ukosnice i nežno pročešljajte kosu mekom četkom.

Ukoliko želite da vam većina kose bude sa strane staviti nekoliko ukosnica na potiljak, ne bi li bolje stajala frizura.

Blago preći lokne lakom za kosu, ne bi li retro valovi trajali duže.

Za sve one koji vole vizuelno da prate upustva, postoje više snimaka na youtube-u, a izdvajam vam najbolji koji je izvođen sa viklerima.

Repetitio est mater studiorum te će svaki idući put kada bude pravili ovu frizuru ona izgledati sve bolje, a vreme utrošeno na nju će biti sve kraće. Perfectum!


Katarina Mitrović studira prirodne nauke, a slobodno vreme troši na putovanja, umetnost, fotografiju, modu, knjige, filmove i diskusiju o istima. Želi da proputuje svet, uvek bude zaljubljena i da sazna što više zanimljivih činjenica i iskusi sve što život pruža i da to podeli sa svakim ko bi je saslušao. Omiljeni citat je od Oskara Vajlda: “Većina ljudi je neko drugi. Njihova mišljenja su tuđa mišljenja, njihovi su životi mimikrija, njihove strasti citati.”

Comments