Prostor ex bioskopa Balkan treće večeri 49. Belgrade Fashion Weeka, vratio je stari duh Beograda, koji brine o svojim Beograđanima i uvek im pruža novi pogled na društvena događanja.

Beogradska nedelja mode iz godine u godinu, podržava i promoviše različite edukativne i društveno odgovorne projekte, a ovog puta je skrenula pažnju na važnost preventivnih pregleda u predupređenju oftalmoloških bolesti kroz tematsku reviju Koji je tvoj pogled na svet? Kreacije naših poznatih dizajnera, koji su iste modele predstavljali na vizuelno različite načine, monohromatski i u različitim bojama, izazivali su u publici različite doživljaje u očima posmatrača. Cilj je da se podigne svest publike o bolestima oka i mrežnjače koje dovode do smetnji u vidnom polju, ali i o značaju oftalmoloških preventivnih pregleda. Svoj pogled na svet, predstavili su Valentina Obradović, Dragana Ognjenović, Lily Tailor, Sonja Jocić, Svetlana Jaćović. 

BFW 2022 Dragana Ognjenovic Urbano, moderno, ekspanzivno treće veće 49. Belgrade Fashion Weeka BFW 2022 Lily Tailor Urbano, moderno, ekspanzivno treće veće 49. Belgrade Fashion Weeka BFW 2022 Sonja Jocic Urbano, moderno, ekspanzivno treće veće 49. Belgrade Fashion Weeka BFW 2022 Svetlana Jacovic Urbano, moderno, ekspanzivno treće veće 49. Belgrade Fashion Weeka BFW 2022 Valentina Obradovic� Urbano, moderno, ekspanzivno treće veće 49. Belgrade Fashion Weeka

U nastavku programa prvi put svoje radove predstavile su Somborske šnajderke. Misija Somborskih šnajderki je pronalaženje prilika za žene žrtve nasilja da žive od svog rada kada se nakon sistemske podrške i sigurnih kuća nađu na ulici bez primanja i krova nad glavom.

Da je prethodni kovid period ostavio makar malo pozitivnog traga ukazuju i video prezentacije, čest model predstavljanja novih kolekcija.

BFW 2022 Somborske snajderke Urbano, moderno, ekspanzivno treće veće 49. Belgrade Fashion Weeka

Predstavljena je all season kolekcija pod nazivom Okineo Neo desing by Nevena Ivanovic. U toku 8 godina postojanja brenda, #neowarriors su inspirisali i na neki način dizajnirali NEO, jer je većina odevnih predmeta napravljenih po meri bila kreirana da zadovolji njihove potrebe za nečim jedinstvenim, umetničkim i kvalitetnim. Kolekcija veliča pojedine od klasičnih NEO krojeva i razrađuje neke od najupečatljivijih iz prethodnih kolekcija. Boje su sveže i žive, u kombinaciji sa neizbežnom crnom. Teksture su svetlije, prozračnije, glatkije, a pojedine podsećaju na sportsku odeću.

Viktorija Džimrevska od 2009. godine aktivno se bavi modnim dizajnom i svoje kolekcije predstavlja na Beogradskoj nedelji mode. Ovog puta predstavila je svoju viziju mode za sezonu proleće – leto.

Veoma važan segment manifestacije jeste promocija autorskog dizajna i ženskog preduzetništva. Stoga su kolekcije domaćih dizajnera u fokusu Nedelje mode.

Autorske kolekcije treće većeri predstavili su:

Milena Radović sa kolekcijom Choose to shine inspiraciju je našla u životnim okolnostima i izborima. Modele odlikuje svedenost forme, kao i slojevitost, volumen, prisutnost asimetrije u crnoj, beloj sa dominacijom žute kao elementom toplote, razigranosti, sunca, osmeha…

BFW 2022 Milena Radovic Urbano, moderno, ekspanzivno treće veće 49. Belgrade Fashion Weeka

Po drugi put na Belgrade Fashion Weeku predstavlja se Lana Prosenica sa brendom Lagami. Kolekcija za proleće- leto 2022. paralelno živi tri priče baš kako žive svoj dan i one koje nose Lagami. Udobno jutro koje vodi dalje kroz dan inspirisano je mediteranom, mirisima četinara i zvucima talasa. Zalazi u klasične i retro momente sa dezenom mornarskih štrafti na majicama. One su omaž Pikasu, Brižit Bardo, Vorholu i Gotjeu. Savršen par ovoj majici su princess suknje od pamučnog satena, prepoznatljive Lagami begi pantalone i šorc retro kroja beli ili na štraftice. Specijani gost revije bila je Zoe Kida, koja je svojim glasom i stajlingom izazvala posebne ovacije.

Milan Zejak je nakon brojnih saradnji sa domaćim i stranim kompanijama, osnovao brend ženske odeće i aksesoara Zejak, koji ove godine obeležava osam godina postojanja. Radom na ovogodišnjoj mini-kolekciji, dizajner je nastavio istraživanje kroja i volumena kroz primenu ugaonih oblika i ravnih linija u modelovanju odevnih predmeta.

BFW 2022 Milan Zejak Urbano, moderno, ekspanzivno treće veće 49. Belgrade Fashion Weeka

Klasični pristup dizajnu zaokružio je izborom tradicionalnih materijala poput pamučnih kepera, buklea i vunenih i viskoznih štofova neutralnih i prirodnih tonova. Veći deo kolekcije izrađen od dead stock materijala, što je u skladu sa etikom brenda i insistiranju na visoko kvalitetnoj domaćoj proizvodnji malog obima.

Letnja kolekcija AMORE donosi nam vesele modele modernog dizajna u raznim sunčanim bojama. I ove sezone su haljine inspirisane savremenim trendovima koji donose lepu energiju i pažljivu izradu svakog komada.

Veličine su i za žene i za devojčice, pa je moguće i matching oblačenje. Klijenti koji se zaljubljuju u PamuKlik haljine su potvrda da je kvalitet važan, a pažljivim slušanjem komentara i utisaka – brend nastoji da postane omiljeni outfit.

Fotografije: Đorđe Tomić

Comments