Divite se osobama koje ne kukaju i ne žale se, ili mislite da je njima prosto sve super? Kukanje je loša navika, od koje možete da se odučite. Ako odlučite. Teško je barem kao i promena načina ishrane. A donosi iste dobiti. Probajte nekoliko recepata za dijetu protiv kukanja:

Ustanovite višak kuknjave

Kao kad se izmerite na početku dijete, da biste ustanovili višak kilograma, izmerite količinu kuknjave koju izlivate dnevno.

Počev od toga da se verovatno ni noćas nećete dovoljno naspavati, a da sutra treba rano da ustanete i izdržite ceo radni dan, preko okruženja koje vas ne motiviše, partnera koji vas zanemaruje, prijatelja koji vas ispaljuju, do sitnica koje vas neprekidno miniraju.

Vaš dan je zbir sabotaža, a vaša reakcija je da se glasno žalite svakome ko hoće da sluša. I ko neće. Ali vaše kukanje nije samo neprijatno drugima, zbog čega vas možda i ignorišu i izbegavaju, iako ste im dragi. Vaše kukanje truje i ubija vaš kapacitet za uživanje i sposobnost za rešavanje problema. Oduzima vam konstruktivnost i drži vas zarobljene u negativnim konceptima. Kukanje je različito od analiziranja problema, kao što je višak kilograma različit od debljine. Razmatranje problema vas opterećuje kao i neveliki višak kilograma, ali i najmanja količina kukanja guši vaše srce kao najveća količina sala.

why do we cry Uvek svoja: Dijeta protiv kukanja

Uočite mehanizam

Svaka vaša reakcija na nešto nepredviđeno je da se namrštite i zabrinete i počnete da se žalite. Šef traži od vas da sutra dođete ranije i ostanete duže. Jaoooo, pa to nije fer, samo me iskorišćavaju, kad treba da se rmba, uvek ja, a kad se dele nagrade mene nigde nema. Ustali ste ujutru i još bunovni ustanovili da više nema kafe. Jaooo, pa ko mi je popio svu kafu?! Sebičnjaci jedni, ja uvek sve činim za njih, a oni nisu mogli da mi ostave ni kašičicu kafe i šta ja sad da radim, kad ne mogu ništa da radim, dok ne popijem kafu?!

Eto mehanizma. Sve radi protiv vas, a vi jadni bespomoćni, kud ćete, šta ćete. Uočite takođe i zadovoljstvo koje osećate kad se samosažaljevate. Na taj način stalno potvrđujete sebi da ste u pravu, tamo gde zapravo, neprekidno grešite. Otrovno.

Donesite odluku i postavite rok

Danas se celog dana suzdržite od kukanja. Pregrizite jezik ako treba. Stavite u usta kamenčić i ćutite. Snađite se. Sutradan nagradite sebe nečim konkretnim. Pa povećajte rok kukalačke apstinencije. Tri dana. Sedam dana. Još sedam dana. Par kilograma kukanja u ovakvoj dijeti već se istopilo.

Smislite rečenice suprotne kukanju

Za mene je izazov da ispunjavam zahteve posla. Kad dam sve od sebe, nagrada neće izostati. Osećanje da ste sposobni da ispunite sve zahteve, pa i više od toga, satisfakcija je samo po sebi. Zamenite satisfakciju koju vam daje kukanje, osećanjem da ste uspešno savladali zadatke. Ujutru nema kafe? Pa, nisam se setila sinoć da proverim. Dobro, ništa strašno, do prodavnice i nazad mi treba najviše deset minuta, samo obujem patike i eto me začas nazad. I napraviću štek za kafu, kad se već dešava da mi sve potroše.

Istrajte

Mehanizmi se teško isključuju. Situacije će se nameštati tako da iskušavaju vašu rešenost. Isto kao kad držite dijetu, a prijateljica vam uz kafu servira vaš omiljeni kolač koji je napravila samo zbog vas, a mama vas dočekuje sa prženim mladim krompirićima koje obožavate, a nju inače mrzi da ih sprema, jer je to takvo cimanje. Ako i ne odolite diverzijama, ne pecajte se. Nemojte početi da kukate kako je teško prestati sa kukanjem. Jeste, teško je. Ali nije neizvodljivo.

Iskažite zahvalnost zbog dobrobiti dijete

Kome zahvalnost? Sebi. Svojoj istrajnosti. Snazi da se suočite sa svojim slabostima, da oblikujete svoj karakter, da se suočite sa mračnim stranama svoje ličnosti.

Problemi su izazov, a kukanje je rasipanje energije. Kad uštedite malo te energije koju ste navikli da utrošite na kukanje i umesto toga počnete da razmišljate i da delujete, bićete u tome sve bolji i sve uspešniji. Čestitajte sebi.

Izvor fotografija: telegraph.co.uk, femininex.com


Aleksina Đorđević

Comments