Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Ako odmor ne zamišljate kao leškarenje na udobnim ležaljkama kraj bazena, sunčanje i ispijanje šarenih koktela, postoje mesta koja možete posetiti, a koja će učiniti da vaše srce zalupa brže. Zadovoljite svoj avanturistički duh.

Veliki kanjon Kolorada Skywalk, SAD

Veliki kanjon Kolorada nalazi se u Arizoni. On nije ni najdublji ni najveći na svetu, ali ipak hiljade posetilaca svake godine hrle da prisustvuju njegovom složenom pejzažu, čiji veći deo čine stepeničaste stene. Iako je sam kanjon veličanstven i uzbudljiv, Skywalk je nešto sasvim drugačije. Napravljen u obliku potkovice, na ivici zapadnog kanjona, prava je turistička atrakcija. Imaćete spektakularan pogled, a stakleno šetalište stvoriće iluziju da ste tu samo vi i prodorne ivice kanjona ispod vas.

Veliki kanjon Skywalk Uzbudljiva putovanja

Uživajte u pogledu

Vulkan surfovanje, Nikaragva

Snoubording i padobranstvo pored ovoga izgledaju kao sportovi za početnike. Potpuno nov ekstremni sport jeste vulkan surfovanje, takođe poznato i kao surfovanje pepelom. Hodate sa grupom sve dok ne dođete do tačke sa koje ćete moći da se spuštate niz obronke veoma aktivnog vulkana u Nikaragvi. Zaštitna oprema je obavezna, zbog očigledne opasnosti od ispadanja ili posekotina zadobijenih grubim vulkanskim pepelom. Moguće je dostići brzinu od neverovatnih 80 kilometara na sat i doživeti pravo adrenalinsko uzbuđenje.

Vulkan surfovanje Uzbudljiva putovanja

Potpuno nov i neobičan sport

Zapcats, Velika Britanija

Zapcats je najbrže rastući vodeni sport u Velikoj Britaniji – zbog velikih performansa snažnim čamcima. Katamarini sa moćnim trkačkim motorima lagani su, ali brzi. Čine sjajnu zabavu na mirnoj vodi, kao i na talasima, ali i u vazduhu!

Zapcats Velika Britanija Uzbudljiva putovanja

Još jedan ekstremni sport

Slobodno ronjenje u plavoj rupi, Bahami

Verovatno se pitate kako su Bahami dospeli na ovu listu uzbudljivih putovanja, jer su oni asocijacija za opuštanje i sunčanje. Na Bahamima se nalazi najdublja plava rupa. Tako se zove zbog svoje dubine i zbog toga što ima tamniju plavu nijansu u odnosu na svetliju plavu boju vode koja je okružuje. Ona privlači slobodne ronioce iz celog sveta. Testirajte koliko možete da zadržite dah i koliko duboko možete da zaronite. Rekord drži Vilijam Trubridž (William Trubridge).

Slobodno ronjenje Bahami Uzbudljiva putovanja

Pokušajte da oborite rekord

Trka kancelarijskim stolicama, Nemačka

Potpuno jedinstveno i veoma neobično takmičenje održava se svake godine u Nemačkom turističkom gradu Bad Koningu – trka kancelarijskim stolicama. Učesnici sami sređuju svoje stolice za trku, pretvarajući ih u prave trkačke mašine.

Trke kancelarijskim stolicama Uzbudljiva putovanja

Uzbudljivo i za pamćenje

Sahara maraton, Maroko

Najekstremniji maraton koji je poznat čoveku upravo je Sahara maraton. Na mestu gde temperatura dostiže 50 stepeni (ako ne i više), trkači kreću na šestodnevni maraton, gde svako mora sa sobom da nosi sve svoje zalihe. Ljudi provode godine pripremajući se za njega, jer nikako nije bez rizika.

Sahara maraton Uzbudljiva putovanja

Za one najizdržljivije

Ronjenje u kavezima, Južna Afrika

Južna Afrika je vodeća destinacija u svetu za ovu vrstu iskustva, sa najboljom lokacijom na istočnoj obali Vestern Kapea, u letovalištu Hermanus. Nije potrebno iskustvo u ronjenju, jer se posetioci spuštaju u vodu u kavezu koji je zakačen za brod i dišu kroz aparate. Ajkule se namamljuju sve do kaveza, gde ćete biti bukvalno u mogućnosti da vidite beonjače čuvenih velikih belih ajkula.

Ronjenje sa ajkulama Uzbudljiva putovanja

Ne preporučuje se onima koji imaju slabo srce

Huašan, Kina

Huašan se nalazi na jugu Šanksi pokrajine i deo je planinskog venca koji deli Kinu. Postoje dve staze kojima se stiže do Severnog vrha Huašana (1,614 m). Najpopularniji je tradicionalni put Huašan još iz 3. veka nove ere. Uske staze sa strmim padom zaslužile su reputaciju ekstremno opasnih. Daske su široke samo 30 centimetara. Hodajući po njima, lica priljubljenog uz stenu – jer retki su oni koji smeju da pogledaju u ponor pod sobom – turisti grčevito stežu lanac, jer drugog osiguranja nema.

Huasan Kina Uzbudljiva putovanja

Iskusite nešto jedinstveno

Izvor fotografija: prezzybox.com , imgace.com, ubadaving.com, bundbashers.com


Jovana Jovović studira novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije, piše kratke priče i beleži citate i omiljene delove iz knjiga koje čita. Možete ih pronaći na njenom blogu. Obožava Beograd, voli Novi Sad i uvek se vraća u Bar. Leto ne može da zamisli bez mora.

Editors choice