U svojim zamislima nikada ne idemo duboko u realnost, već ostajemo na površini želja i očekivanja. Znamo da ni ovaj put neće biti savršeno, ali kad nas nesavršenstva sustignu u svoj svojoj činjeničnosti, ne umemo da obuzdamo nezadovoljstvo. Zar je to ostvarenje naših želja? O da. Itekako.

Uzmi sve što ti život pruža, ne znači samo da treba da pojedeš sav šlag i fil i da odbaciš hlebaste korice sa torte života, nego i da gledaš kako drugi jedu tvoju tortu, da udahneš i sabereš se kad torta pljesne o patos i sav trud propadne i još moraš da čistiš, a malo posle da se snađeš čime ćeš poslužiti goste. I to je manje neprijatan deo tog uzimanja.

Jer, ponekad je torta života neprihvatljiva baš kao da je napravljena u septičkoj jami. A ipak stoji na tanjiru ponude. Uzmi, bez ustručavanja. To je ono što ti život servira i što pre završiš sa sranjem, pre ćeš opet uživati u čokoladi.

Uzmi je imperativ, zato što zapravo, nemaš izbora. Možeš da pokušaš da se izvučeš. Da štrpkaš po malo, da se nećkaš, da odbijah, ritaš se i ne prihvataš. Ali osim što te zasipa koječime što ni u ludilu ne bi poručila, kuhinja života ti tako ispunjava i želje. Po narudžbini. Jedini uslov je da tu narudžbinu ne pravi po tvom receptu, nego po svom. E, tada se u potpunosti ispoljava snaga imperativa. I čini ti se da i dalje imaš izbor. Uzmi ili ostavi. Ali kad pomisliš da možeš da ostaviš, već si unajveće zagrizla.

voli zivot Uzmi šta ti život pruža

Izgledalo je baš kako treba. Kao ono što si priželjkivala. I dalje jeste. Samo sa začinima koje nisi poručila, jer oni dolaze gratis.
Naručila si ljubav. Izvol’te ljubav. A da li si naručila ljubav bez komlikacija? Možda misliš da jesi, samo to nije ljubav. Ona dolazi u celom paketu. Uzmi i prihvati dar sa zahvalnošću. Jer imaš ono bez čega mnogo ljudi provede čitav život. Dobro, oni se ne cimaju toliko, ne pate, ne poznaju čežnju, frustraciju i bespomoćnost, ne gledaju u telefon, ne čekaju pola noći, a resto pola ne provode budni jer nisu dočekali. Ali oni ne žive tvoj život. A možda se uopšte i ne usuđuju da žive.

Uzmi tu narudžbinu sa svim osećanjima i stanjima koja dolaze uz nju i ne poriči vrednost ispunjene želje samo zato što se stvari ne odvijaju onako kako si očekivala. Nikad se i ne odvijaju, samo si zaboravila. I srećom si zaboravila, jer se možda ne bi ni usudila da naručuješ takav izazov.

Ljubav dolazi bez garancije i uputstva za upotrebu i bez roka trajanja i preporučenog servisa. Kao i sve najbolje stvari. Kao i sam život. Ne znaš šta te čeka, ali uzmi i saznaćeš. A trebalo je da očekuješ ni više ni manje nego tamni vilajet. Ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se.

Šta mi je to trebalo, zavapićeš pre ili kasnije. Ali kad se računi svedu i kad se setiš da ti je tačno to bilo potrebno da te vrati u život, cenićeš svaki neočekivani momenat koji ti je zagorčao svu slatkoću uzimanja.

Budi mudra, poželi opet svom snagom i bezuslovno. I uzmi šta god ti stigne kao odgovor na tu želju. I budi sigurna da je to tačno ono što si poručila, iako nisi znala šta ćeš dobiti. Jer ako ne uzmeš, kajaćeš se do kraja života. A ako uzmeš, imaš ostatak svog života da naučiš kako se primaju pokloni.

Pročitajte i ovo:

U zdravom duhu, zdrav razum: Sloboda u pet nivoa

Aleksina Đorđević

Comments