Kada pomislimo na 16. vek, teško da ćemo ga ikako u svojoj svesti povezati sa modom. Ipak, ovaj vek je bio period kada je začeto nešto veoma važno za modu: Modna ilustracija.

Sama moda je nastala pod uticajem osvajanja novih kontinenata i susreta različitih kultura. Modna ilustracija iz ovog perioda najbolje izražava fascinaciju različitošću kostima koje nose pripadnici drugačijih naroda. Frančesko Večelio, renesansni italijanski slikar je na gravurama u drvetu bio jedan od prvih modnih ilustratora koji su beležili upravo različite modele kostima.

Istorija modne ilustracije nastavlja se i u 17. veku, rukama jednog velikog čoveka. Bio je to Vaclav Holar, prvi pravi modni ilustrator. On je bio češki bakrorezac, koji je, kada je u njegov život ušao jedan engleski grof, u ulozi njegovog mecene i uveo ga u krugove visokog društva, počeo da i svojim bakropisima izražava fascinaciju odećom i modom.

vaclav1 Vaclav Holar: Otac modne ilustracije

On je sa velikom strašću urezivao različite modne komade koje su nosila gospoda iz tadašnjeg visokog društva. Njegove ilustracije verno prikazuju različitosti tekstura, materijala i printova.

holar Vaclav Holar: Otac modne ilustracije modna ilustracija Vaclav Holar: Otac modne ilustracije

Njegovom oštrom oku i ruci nikada nije promicao nijedan detalj, i on je ubrzo postao svojevrsni modni istoričar, koji je beležio kako izgleda svakodnevni život Engleske 17. veka. Njegova fascinacija proširila se i na druge ljude, pa su se postepeno pojavljivali i novi modni ilustratori, a njegove radove objavljivali su tadašnji magazini, tako da je zahvaljujući njemu stvorena i preteča modnom magazinu.

Vaclav  Vaclav Holar: Otac modne ilustracije

Pored radova vezanih za modu, on se bavio i arhitekturom.

Odajemo počast Vaclavu Holaru, čoveku koji je živeo ispred svog vremena i koji je shvatao modu kao značajan kulturološki fenomen. umetnost i veliko nadahnuće.

Ne propustite:

Modna ilustracija: Žanet Getrost
Modna ilustracija: Jacqueline Bissett
Modna vintage ilustracija

Jasna Stanić

Comments