Svet je nemerljivo veliko mesto. Odnosno, merljivo je u kilometrima ali nije merljivo u svim onim iskustvima koje možemo doživeti. Samim tim, avanturistički duh i radoznalost nas vuku ka novim, nepoznatim destinacijama, a mi nismo sigurni na koju stranu sveta bismo pre pošli. Naročito pre perioda globalne pandemije, često nismo ni mislili o tome sa kim ćemo putovati, sve dok možemo da obiđemo što više različitih mesta i ispunimo sebi svaku želju. Kada su nas putevi vukli nakraj sveta, na život u drugoj državi, na tromesečno putovanje po drugom kontinentu – mi smo uredno pakovali kofere i odlazili kuda nas srce vodi. Ipak, nakon perioda pandemije, koja nas je u određenom periodu ne samo zadržala u domovima i gradovima u kojima živimo već nas i naterala da se preispitamo o životnim vrednostima koje negujemo, sve je postalo drugačije. Naš pogled na putovanja i avanture u potpunosti se promenio.

Onda kada smo shvatili da pored toga što možemo da iskusimo nove kontinente i poznanstva možemo preko noći da iskusimo i gubitak ljudi za koje smo mislili da će nas uvek čekati na vratima kada se vratimo kući, nešto u nama je kliknulo. Shvatili smo da nam za dobro proveden život nisu potrebna samostalna iskustva u dalekim državama, već iskustva koja ćemo steći sa voljenim ljudima, bilo u gradu u kojem smo odrasli ili bilo gde drugde na ovoj velikoj planeti. Nije važna naša kilometraža u koracima, vožnjama ili letovima. Bitna je ona kilometraža koja se računa u zagrljajima, osmesima, držanjima za ruke i poljupcima, jer ona čini da ne putujemo samo fizički, već i duhom. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Možda sa porodicom nije moguće otputovati na egzotičnu destinaciju tako lako kao što bismo mogli otputovati sami, jer se koferi množe sa dva, tri ili četiri, jer se neko plaši aviona ili su deca suviše mala za dalek put, ali to ne znači da će porodično putovanje, sporije i u neku bližu državu, manje vredeti. Svako novo mesto koje vidimo ne samo kroz svoje oči, nego i kroz oči bliskih ljudi, biće vrednije za svaki novi pogled. Sve što doživimo sa nekim, sa njime ćemo deliti zauvek. Sećanja na zajednička putovanja biće potpunija, jer ćemo imati više delova slagalice kompletne slike. Zajednička putovanja će nas zbližiti sa ljudima koje volimo. Fotografije sa zajedničkih putovanja okačićemo na frižider.

Comments