Danas imamo na desetine krema i sličnih sredstava za najrazličitije namene. Ipak, i pre moderne kozmetike, žene su bile lepe i brinule o svojoj koži. Neka od sredstava koje su koristili su možda bili pogrešna, ali neka su bila i te kako efikasna, a mnogo prirodnija i jeftinija od današnjih.

Nabrajamo vam nekoliko proverenih vintidž sredstava za negu.

Krastavci

krastavac Večiti saveti za lepotu

U starim filmovima često možemo da vidimo kako žene na lice stavljaju kolutiće krastavaca. Ovaj toliko poznati ritual ima smisla iz više razloga. Krastavci hidriraju kožu, čiste je, sužavaju pore i štite je od negativnog dejstva zraka sunca. Pored klasične nege kolutićima krastavaca, možete napraviti masku za lice, mešajući sitno iseckani krastavac sa kiselom pavlakom za masnu, ili sa medom za suvu kožu.

Ulje za kosu

ulje za kosu Večiti saveti za lepotu

Ulja za kosu koja su se nekada koristila nepravedno su zamenjena skupljim proizvodima. Ulje jako dobro hidrira kosu i sprečava njeno pucanje i isušivanje. Ne nanosite ga direktno na kosu, već prvo protrljajte po rukama, a onda tretirajtre krajeve uljem. Pri ispiranju kose, stavite malo soka od limuna u vaš blagi šampon, kako bi se masnoća uklonila.

Limun

limun Večiti saveti za lepotu

Limun čisti vašu kožu i posvetljuje kosu. Odličan je za borbu protiv akni i mitisera, a u kombinaciji sa medom i prirodnim uljima od njega se mogu praviti različite maske za kosu i kožu lica.

Pivo

pivo za kosu Večiti saveti za lepotu

Dame su ga nekad koristila da svojoj kosi dodaju sjaj. Ono je puno vitamina B, cinka, gvožđa i magnezijuma i ima antibakterijska svojstva, pa je odlično za maske za lice za problematičnu kožu. Takođe odlično obnavlja i hrani vlasi vaše kose, pa ga možete mešati sa vašim šamponom ili regeneratorom.

Jaja

jaja Večiti saveti za lepotu

Kombinovana sa drugim sastojcima u maskama za lice jaja smanjuju podočnjake, sužavaju pore, hidriraju kožu i čine je elastičnijom. Takođe su odlična zamena za regenerator za kosu, uz malu napomenu – obavezno ih ispirajte hladnom vodom, da se ne bi zalepila za vlasi. Ona su se koristila i kao tretman protiv bora, nanošenjem na lice kao maske.

Jasna Stanić

Comments