Salvador Dali je najpoznatiji po svojim slikama nadrealnih pejzaža. Kao pravi renesansni tip, bavio se i mnogim drugim medijima, poput filma, skulpture, modnog dizajna i pisanja. Ekscentričnost mu je donela reputaciju genija, ludaka i foliranta, mada njemu izgleda uopšte nije bilo važno šta je ko o njemu mislio – ostao je zapamćen kao jedan od najvećih i najzanimljivijih umetnika na svetu. Danas se podsećamo njegovog života i uspeha uz 15 razloga zbog kojih je Salvador Dali bio faca:

Bio je fascniniran nosorozima i smatrao je njihove rogove simbolima savršene geometrije

Dalijeva interesovanja išla su van sveta umetnosti i kulture i zalazila u polja nauke i matematike. Vremenom je postao opsednut rogovima nosoroga, jer oni rastu u savršenoj logaritmičkoj spirali.

sraqm 11 898143 Veliki umetnici: 15 razloga zbog kojih je Salvador Dali bio faca

Sarađivao je sa modnom kreatorkom Elzom Šjapareli

Šjapareli je u modnom svetu bila poznata kao nekonformista; savršeno je logično što su se ona i Dali razumeli. Najpoznatiji rezultati njihove saradnje su haljina sa jastogom i cipela-šešir.

03 schiaparelli dali womans dinner dress 1937 Veliki umetnici: 15 razloga zbog kojih je Salvador Dali bio faca

U svojoj najskandaloznijoj foto-sesiji poređao je sedam nagih žena u oblik lobanje

“In Voluptas Mors” je upečatljiva fotografija nastala kao plod saradnje Dalija i fotografa Filipa Halsmana.

ceblb 13 898143 Veliki umetnici: 15 razloga zbog kojih je Salvador Dali bio faca

Voleo je da crta i slika u kadi

Na svom proputovanju kroz Kaliforniju 1944. godine, Salvador Dali je postavio privremeni atelje u kadi svoje hotelske sobe. Izabrao je uzak radni prostor zbog “zaštite” (tako je makar on to nazvao).

jehmw 10 898143 Veliki umetnici: 15 razloga zbog kojih je Salvador Dali bio faca

Bavio se kinematografijom i producirao kratki film “Andaluzijski pas”

Kako se ispostavilo, Dali je bio tajanstven i u svom filmskom radu jednako koliko u slikarstvu. Sarađivao je s Luisom Bunjuelom u produkciji nemog filma iz 1928. godine, “Andaluzijski pas”, koji nema klasičnu radnju, već prati priču kao iz sna, a ima i priličan broj uznemiravajućih trenutaka (najpoznatija scena prikazuje presecanje očne jabučice). Mračni prizori iz filma utabali su put određenom žanru horor filmova, koji su i danas izuzetno popularni.

Milionerka Kumins Kejtervud naručila je od njega liniju nakita koja je danas poznata pod imenom “Dali-Joies” ili “Dalijevi dragulji”

Najpoznatiji komad iz kolekcije je “Kraljevsko srce”, koje je mehanički projektovano da kuca kao pravo srce. Dragulji su trenutno u stalnoj postavci Dalijevog teatra i muzeja u Figueresu, u Kataloniji, Španija.

Konstruisao je lude foto-efekte koji su prethodili nastajanju Photoshopa

Pre doba kopiranja i pejstovanja, lejera i ankor tačaka, Dali je pravio nadrealne scene u svom studiju punom haosa. Za ovu fotografiju, koja je uspela iz 28. pokušaja, koristio je nameštaj obešen o žice, kofe vode, crne mačke i jednog nesrećnog pomoćnika.

salvador dal daliatomicus 3651 Veliki umetnici: 15 razloga zbog kojih je Salvador Dali bio faca

Imao je najgotivnije ljubimce

Dali je koristio svoju slavu i bogatstvo na čudne načine: shvatio je da svaka životinja, ma kako nelogična, može biti kućni ljubimac. Imao je ljubimca ocelota zvanog Babu, koga je svuda vodio na uzici. U drugom periodu života imao je ljubimca mravojeda koga je ponekad šetao po Parizu.

eexuh 7 898143 Veliki umetnici: 15 razloga zbog kojih je Salvador Dali bio faca

Koristio je ekstremne načine da sačuva svoje najčudnije snove radi inspiracije

U svetu umetnika i njihovih neurotičnih kreativnih procesa, Dali je apsolutni pobednik. Išao je do krajnjih granica ne bi li uhvatio trenutke kad mu je podsvest najaktivnija. Na primer, davao je da mu pomoćnik kaplje parfem po kapcima dok spava i tako stimulisao lude snove.

Imao je odličan osećaj za uređenje prostora

Kao pravi majstor na svim poljima, Dali se bavio i dizajnom enterijera, koristeći svoju maštu za dizajn nameštaja. Skicirao je ideje za razne komade, uključujući i sofu inspirisanu napućenim usnama u saradnji sa Žan-Mišel Frankom.

Sarađivao je sa Voltom Diznijem

Kada su Volta Diznija optužili da se prodao, on se okrenuo korenima i počeo da ubacuje nadrealizam u svoje filmove. Rezultat je bio film “Fantazija”. Zatim, Dizni je pozvao Dalija da učestvuje u projektu “Destino”. Nikada ga nisu završili, ali su ostali doživotni prijatelji.

Imao je najpoznatije brkove na svetu

U anketi sprovedenoj 2010, 24% ispitanika navelo je Dalijeve brkove kao najprepoznatljivije. Upitan da li su mu brkovi šala, odgovorio je: “Oni su najozbiljniji deo moje ličnosti”. Njegovi ludi brci postali su simbol umetničke kreativnosti.

qhzlq 3 898143 Veliki umetnici: 15 razloga zbog kojih je Salvador Dali bio faca

Bio je prijatelj mnogim slavnim ličnostima, uključujući Koko Šanel i Elisa Kupera

Među njegovim brojnim titulama, poznanstva sa slavnima su najblistavija, a tu spadaju prijateljstva sa Elisom Kuperom, Mijom Farou i Koko Šanel. Dalijev ekskluzivni krug prijatelja sastojao se od društvene elite te ere.

Slikao je naslovnice za poznate časopise

Dalijevi radovi krasili su naslovnicu “Vogue” magazina četiri puta. Tokom 40 godina karijere, njegova dela okupila su i ljubitelje umetnosti i mode. Jednom je naslikao naslovnicu za izdanje TV programa u kome je bio njegov intervju o televiziji.

Sam je sebi bio najveći obožavatelj

Najvažniji razlog zbog koga je Dali bio faca jeste njegov neverovatni stav. Jednom je izjavio: “Svako jutro pošto se probudim, iskusim vrhunsko zadovoljstvo: to što sam Salvador Dali, i pitam sam sebe, zapanjen, kakvu plodnu stvar će danas uraditi taj Salvador Dali.”

Njegovo samopouzdanje i nedostatak brige za mišljenja drugih doneli su neke lakrdijaške momente. Na primer, jednom je održao predavanje obučen u ronilačku opremu, drugi put se vozio ulicom u kolima punim karfiola. Njegov bezbrižni pristup životu lišio ga je nesigurnosti i omogućio mu da stvara umetnost po kojoj je postao poznat.

Maja Bunčić

Comments