Na filmskom festivalu HollyShorts koji je održan u čuvenom Kineskom Teatru na Holivud bulevaru, apliciralo je preko 2400 filmova od čega je svega četiristotine ušlo u festivalsku selekciju i prikazano proteklih deset dana. Kratki igrani film Boriše Simovića, u produkciji CINEPLANET iz Beograda “Dok su oni leteli na Mesec” (While We Were Flying to The Moon) osvojio je nagradu za najbolji internacionalni film. Ovo je prvi srpski kratki igrani film nagrađen u Holivudu! Nagrada podrazumeva i distribuciju filma na veliki broj drugih festivala širom Amerike.

Reditelj Boriša Simović sa koproducentom Kostom Rakićevićem Veliki uspeh srpskog filma u Holivudu

Hollyshorts festival je koncipiran tako da filmove i autore direktno predstavi Holivudskoj industriji, pa su Boriša Simović i koproducent filma Kosta Rakićević učestvovali i u velikom broju panela i diskusija.

Radnja filma dešava se u Beogradu, 20. jula 1969. godine, na dan kada je Apolo 11 sleteo na Mesec. Svi hipnotično prate TV prenos u svojim stanovima, samo dvoje ljudi nezaiteresovani za ovaj veliki dogadjaj lutaju pustim gradom. Njih dvoje se znaju iz kolektiva u kojem rade, ali nikada ranije se nisu obratili jedno drugome. Jedno od drugog su zazirali, jer su oboje čuli da je onaj drugi potkazivač za državnu službu. Kako dan prolazi, sve više sumnjaju u istinitost tih glasina i jedno drugom počinju da otkrivaju svoja osećanja.

Still 1 While They Were Flying to the Moon Veliki uspeh srpskog filma u Holivudu

Priču je napisao pisac Svetozar Vlajković a za film je adaptirao Boriša Simović. Glavne uloge u filmu tumače Tihomir Stanić i Jelena Đokić. Producent je Igor Vranjković, direktor fotografije Pablo Ferro, vizuelne efekte potpisuje Kosta Rakićević, a za kostim i scenografiju su se pobrinuli Jelisaveta Tatić-Čuturilo i Srđan Nedeljković. Muziku je komponovao Bratislav Radovanović iz benda “Fish in Oil“.

Svetsku premijeru film “Dok su oni leteli na Mesec“ imao je 20. februara na filmskom festivalu u Rumuniji (“Ploiesti International Film Festival“), gde je osvojio dve nagrade: za najboljeg reditelja i nagradu publike.

Comments