weddings Venčanje iz bajke

Lista neophodnih stvari za mladu:

  1. Venčanica
  2. Frizura
  3. Šminka
  4. Cipele
  5. Bidermajer
  6. Nešto plavo
  7. Nešto staro
  8. Nešto novo
  9. Nešto pozajmljeno

Verovatno skoro svaka mlada ima neki (uglavnom perverzno detaljan) plan kako će njeno venčanje izgledati. Meni lično se, hrabro ću priznati, dopada kupovina mlade, skulptura od leda, beli golubovi… Čak sam jedno vreme imala ideju da mi svi gosti budu obučeni u belo, ali sam na kraju od toga odustala, jer mislim da nije u redu da toliko opterećujem svoje goste, a i nekima od njih bela baš i ne laska. Naravno već sam odabrala “moju” venčanicu i imam zamišljenu sliku u glavi, mesta na kom će se odigrati moje venčanje. To mesto, verovatno, ne postoji na ovoj planeti. Fali mi još samo mladoženja (i neko ko će sve to da plati). Svi vole venčanja. Slike poznatih uvek su na naslovnim stranama, neka važnija su čak i televizijski ispraćena. Ali ono što mnogi ne znaju je: zašto bela venčanica, zašto “nešto plavo, nešto novo…”, zašto Jevreji gaze čašu na kraju ceremonije, zašto se puca u jabuku itd.

Počnimo od boje venčanice. Dakle, belu venčanicu prvi put je obukla kraljica Viktorija Hanoverska 1840. da bi upotrebila jako skupocenu čipku koju je posedovala. Izbor bele boje te davne 1840. nije da bi se predstavila čednost i nevinost, već raskoš i bogatstvo. Slika venčanja kraljice Viktorije i Alberta od Saks-Koburga toliko je kružila u javnosti da su ostale mlade krenule za njenim primerom i nastavile tradiciju bele venčanice.

Što se tiče običaja “nešto plavo, nešto staro” koji je poslednjih godina usvojen i u našim krajevima, on takođe dolazi iz Engleske i postoji cela pesmica vezana za njega koja glasi: “Something old, something new, something borrowed, something blue, and a silver sixpence in her shoe”. Naravno svaka od ovih stvarčica ima simboličko značenje. Nešto staro predstavlja mladinu vezu sa njenom prošlošću i vezu sa roditeljima, nešto novo predstavlja njen novi život sa mužem, nešto pozajmljeno bi trebalo da bude od neke srećno udate žene i da mladi donese sreću u braku, a plava je boja koja je u prošlosti predstavljala ljubav, skromnost i vernost. Što se tiče šestoparca, to je svima jasno, on predstavlja bogatstvo i finansijsku sigurnost.

Poslednji običaj koji ću razjasniti se ustalio kod velikog broja naroda, a to je bacanje buketa. U stvari, skoro svi bacaju buket, a niko ne zna ni zašto mlade imaju buket, a kamoli zašto ga bacaju. Što se tiče samog buketa on je ranije bio sastavljen od začina i belog luka kojji su trebali da zaštite mladu od zlih duhova, ali je vremenom zamenjen raznobojnim cvećem. Bacanje buketa, legenda kaže, nastalo je u Francuskoj. Smatralo se da je venčanje najsrećniji dan svake mlade i da ona tad zrači pozitivnošću i dobrom srećom. Zbog toga je svako hteo parče mladine haljine da mu donese sreću. Mlade kako bi sprečile da budu rasčerupane počele su da, za najsrećnijeg gosta bacaju podvezicu ali su smatrajući to nedostojanstvenim i ovaj običaj zamenile bacanjem buketa cveća.

Detaljnije o ostalim običajima moći ćete da pročitate u narednom članku.


Sandra Stefanović je devojka sa vrelog asfalta, ali hladne glave, bez dlake na jeziku i totalno nema vremena za gubljenje!

Comments