Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

1/2

Klimatske promene predstavljaju stvarnu opasnost za život na planeti i uprkos tome što političari i industrijalci ne vole da vode računa o tome, to je činjenica, na koju naučnici upozoravaju već decenijama. Savremeni zeleni svetski lobi formirao se van vrednosti i ciljeva potrošačkog društva i okuplja svesne pojedince – naučnike, umetnike, arhitekte, inženjere, pronalazače, inovatore i vizionare svih zanimanja, koji svojim radom dokazuju da možemo i da treba da menjamo svet, ali ne svet prirode, već organizaciju života ljudi u tom svetu, zarad opstanka čovečanstva.

Jednu od ideja borbe protiv zagađenja u gradovima predstavljaju „pošumljeni“ soliteri, obrasli zelenilom, koje seže uvis i čini nerazdvojni deo građevine. Ideja je krenula (i proširila se) iz italijanskog grada Milana, koji predstavlja primer koegzistencije arhitekture i ekologije, u promeni pejzaža i promovisanju prakse održivosti  u svakodnevnom životu. U Milanu, drveće se sadi po soliterima, kako bi se stvorile šume za prečišćavanje vazduha u najurbanijim delovima grada.

„Veritkalne šume“ projekat arhitekte Stefana Boerija, postale su realnost 2014. kada su prema njegovim projektima sagrađene dve stambene kule prekrivene zelenilom – upotrebljeno je 800 stabala, 4.500 sadnica grmlja i 15.000 zeljastih biljaka. On je iskoristio dobro poznatu dizajnersku tehniku – da gradi uvis, umesto okolo, naročito kad je prostor ograničen i iskoristio je visinu solitera za svoje vertikalne šume. Da je ova vegetacija koja prekriva zgrade, zasađena spolja, u vidu parka, prekrivala bi 20.000 kvadratnih metara.

Editors choice