Pretpostavljam da vikende obično provodiš izležavajući se u krevetu uz kafu i omiljeni film ili seriju ili jednostavno napolju, u prirodi, ali ako već duže vreme razmišljaš o tome da u svoj vikend-raspored uvrstiš i neke nove aktivnosti, eto prave prilike da već ovog vikenda posetiš novu izložbu u gradu, koja će ti biti zanimljiva prvenstveno zato što ćeš otkriti novo značenje i namenu nekih svakodnevnih predmeta što je uvek zanimljivo za videti, zar ne? Uostalom, umetnost tome i služi – da nam otkrije i dočara nešto novo što će nas navesti na razmišljanje i nešto dublju analizu već viđenog.

Danas, u 18h, otvara se izložba Adriana Klaje, Residuum II, na novoj lokaciji galerije Laufer, u Krunskoj 42, na Vračaru. Ukoliko te interesuje novi život starih elemenata i njihov u potpunosti nov kontekst, funkcija i ovoga puta večno trajanje, verujemo da će ti se ova izložba i te kako svideti, ali i naterati da na drugačiji način razmišljaš o onome što te okružuje.

badsitespecificinstallation20172 Vikend preporuka: Izložba koja će ti otkriti novo značenje i namenu svakodnevnih predmeta

Adrian Klajo, dakle, pronalazi određene elemente i stavlja ih u takvu strukturu da oni dobijaju potpuno novo značenje i namenu. Objekti tako stvaraju nov kontekst, nov kvalitet slike, smeštajući se u višu konzistenciju jezika. Oblicima je oduzeta njihova primarna funkcija i dodeljena im je sekundarna uloga, a elementi čiji je životni vek izmerljiv, postavljaju se tako na pijedestal večnosti u klasičnom smislu te reči.

Na primer, da li bismo ikada pomislili kakvu snagu ima prizor nagomilanih smrznutih dunja, koliko toga nam govori o raspadanju, o uzaludnoj elementarnoj borbi? Autor svesno ukazuje na to da interpretacija njegovih dela može biti višesmerna i složena, pa tako svako njegovo delo u svakome od nas može da probudi sasvim drugačije emocije. Za pojedine radove je karakteristično prosto nagomilavanje predmeta, dok se neki baziraju na poetici siromašne umetnosti – predmeti su goli, sirovi i ne zahtevaju nikakvu veštačku intervenciju, već se svi procesi dešavaju prirodno, poput taloženja čađi kao odraz tužne prošlosti. Adrian Klajo se za svoju izložbu vodio parolom “manje je više” i koristio materijale odmereno, minimalistički, pre nego prekomerno. 

Svakako, očekuju te interesantne instalacije i fotografije zbog kojih ćeš se sigurno zamisliti o suštini svega, a možda i sama promeniti neke ustaljene, očekivane obrasce i uneti novi život – u svoj život.

untitledII25x30cmenamelonwood2016 e1557915555198 Vikend preporuka: Izložba koja će ti otkriti novo značenje i namenu svakodnevnih predmeta

fenceinstallation2x4menamelonwood2016 e1557915572500 Vikend preporuka: Izložba koja će ti otkriti novo značenje i namenu svakodnevnih predmeta

Adrian Klajo je rođen 1993. godine u Senti, Srbija. Apsolvent je Akademije umetnosti u Novom Sadu na Departmanu slikarstva u klasi Bosiljke Zirojević Lečić. U 2017. godini završio je kurs “Forma kao temelj” prof. Mark Van Yetter na letnjoj akademiji u Salzburgu. Od 2014. godine aktivno je učestvovao na preko četrdeset izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Mađarska, Slovačka, Austrija). Član je FKSE (Studio mladih umetnika) u Budimpešti (Mađarska) i HidKorArt (grupa mladih umetnika) u Novom Sadu. Dobitnik je nekoliko nagrada. Živi u Mađarskoj i Srbiji.

yellowrootsitespecificinstallationplasticfoilspray2017 e1557915662941 Vikend preporuka: Izložba koja će ti otkriti novo značenje i namenu svakodnevnih predmeta untitled25x30cmenamelonphotograph2016 e1557915679197 Vikend preporuka: Izložba koja će ti otkriti novo značenje i namenu svakodnevnih predmeta

Fotografije: Promo

Ivana

Comments