Viktorija je u svet dizajna ušla polako, nizom saradnji, od one sa Lindom Ferou, preko saradnji sa brendovima Rock & Republic i Coty, do saradnje sa japanskim brendom Samantha Thavasa, sa kojim su, osim Viktorije, sarađivale još i Paris Hilton i Bijonse. Iako nijedna od ovih saradnji ne može da se svrsta u kategoriju visoke mode, one su bile početak putanje koju je popularna kreatorka morala da pređe da bi došla do uspeha.

“U to vreme sam samo želela da kreiram i stvorila se mogućnost da radim sa ovim ljudima. Oni su mi omogućili da se oprobam u ovom poslu i obožavala sam svaki trenutak proveden sa njima. Naučila sam mnogo stvari koje sam proces dizajniranja iziskuje, ali sam uvidela i detalje koje bih sama promenila. Bilo je to zaista neverovatno iskustvo.”

viktorija bekam od spajsice do cenjene modne dizajnerke 7 Viktorija Bekam: Od Spajsice do cenjene modne dizajnerke

Viktorija je ubrzo shvatila da joj ni to nije dovoljno, te da želi da se posveti čitavom procesu, kako kreiranja, tako i vođenja jedne velike kompanije. U tome joj je mnogo pomogao Sajmon Fuler, kog je upoznala sa 18 godina kao jedna od članica grupe Spice Girls, koja je zahvaljujući njemu postala najprodavanija ženska pop grupa svih vremena, a koji je od samog početka bio uz nju i čija kompanija “XIX Management” ima udeo u vidu trećine vlasništva Viktorijine kompanije. Međutim, ni Fulerovo učešće u vlasništvu nije moglo da promeni sliku koju je ceo svet imao o ovoj trendseterki.

“Nisam osećala nikakav pritisak, jer su svi mislili da ću da ispadnem glupa. Ali oni nisu znali da u celu priču nisam ušla da bih se dokazivala drugima, već da bih se dokazala samoj sebi.”

viktorija bekam od spajsice do cenjene modne dizajnerke 8 Viktorija Bekam: Od Spajsice do cenjene modne dizajnerke

Kao i svakog drugog preduzetnika, i Viktoriju je čekao izbor tima koji će biti “mozak” njene kompanije. Svi su očekivali čitavu plejadu modnih stručnjaka, a ona se na početku odlučila samo za njih troje – pored nje, u timu su se našli još i njena “desna ruka” Melani Klark, koja je ranije radila za brendove Johnatan Saunders i Roland Mouret, i Trejsi Love, koja je jedno vreme radila za Luelu Bartli.

Sa svojim malim, ali vrednim timom, Viktorija Bekam je predstavila svoju prvu kolekciju, na Nedelji mode u Njujorku u septembru 2008. godine.