Kraljičin jubilej obeležava se u Velikoj Britaniji uveliko i uvodi u najveći događaj 2012. godine – Olimpijske igre.

Kip kraljice Viktorije (Queen Alexandrina Victoria) ispred Bakingemske palate nadgleda Elizabetin (Queen Elizabeth Alexandra Mary) uspeh i u pratnji truba pokazuje da svet ostaje isti što se više menja, a eho osmeha mudre vladarke odzvanja i preko okeana kroz vekove.

Kraljica Viktorija vladala je čak 63 godine i postala baka mnogim kraljevskim naslednicima širom Evrope.

IMG 1126 Viktorijanska uspomena u izlozima Menhetna

Vazdušasta, a opet strogo definisana linija Vere Vang odaje mladu koja je svoj čovek, mudri lider u poslu i budućoj porodici

Ona se smatra začetnikom feminizma, jer se upravo u njeno vreme menjala moda koja je omogućila ženama da se slobodnije kreću, da pokažu liniju vrata ili nose žakete sa četiri kopčanja, kao i manje šešire koje su vezivali mašnama. Kraljica Viktorija bila je prva koja je postavila trend višim klasama Evrope kada se u beloj venčanici udala za Alberta od Saks Koburg Gota (Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha). Do tada venčanice su bile vedrih boja ili za niže klase crne i bile su nošene kao praktične haljine još mnogo puta posle.

IMG 1141 Viktorijanska uspomena u izlozima Menhetna

Čežnja za bezbrižnošću plaza pre velike ekonomske krize vraća se u dizajnu Ralfa Lorena

U to doba bela je predstavljala tugovanje za preminulim članom familije. Mlada i hrabra Viktorija je uvela u modu belu venčanu haljinu, ali je njena tuga posle smrti voljenog Alberta oterala u večnu crninu. Crna kasnije postaje simbol vrednosti u kasnom periodu njene vladavine. Njena vladavina se deli na rani i kasni period. Rani period mlade Viktorije, pune optimizma – beli viktorijanski i kasniji tužan – crni udovički.

IMG 1148 Viktorijanska uspomena u izlozima Menhetna

Gucci obara struk na kukove i viline konjice zabavlja puf kratkim rukavima

Danas, u doba savremene kraljice Elizabete koja je u svojoj vladavini, kao i Viktorija, doživela brojne promene sistema, industrijske napretke (vojne, kulturne, političke promene), bela se vraća kao izazov – platno za nove ideje.

Simbol čistote i iskrenosti.

IMG 1156 Viktorijanska uspomena u izlozima Menhetna

"Govor" lutkinog tela kao da poručuje damama "ostavite malo mesta za čarlston"

Crna boja je uvek praktična, te boja moći. Posle sezone burnih boja za jesen i zimu 2012/2013. modna industrija zasićenom oku donosi čistu liniju bele boje i širi kroj haljine iz doba prohibicije i čarlstona, koji kao da lagano provocira na maštanje o tajni koju naizgled čedna bela boja krije kao što su se nekad krili barovi iza vrata berbernica i radnji za cipele. I danas u Njujorku ima tajnih prolaza i kapija do posebnih barova za znalce, lokali unutar lokala. Lokali bez adrese u kojima će damice sa Medison avenije i Park avenije prošetati svoje nežne svilene haljine i pograti se sa nijansama svoje savesti.


Ivana Kojadinović bavi se socijalnim promenama, humanitarnim projektima i rešavanjem kriznih situacija komunikacijom i medijacijom. Veruje u dobrotu, ljubaznost, kodekse ponašanja i protokol.

Comments