Problem fast fashion mode i prevelike količine ekološke zagađenosti koju za sobom ostavlja, polako postaje vidljiv čak i ljudima koji su dovoljno privilegovani da ih direktno ne ugrožava. Mnogi imaju tendenciju da okreću glavu od preteških društvenih problema, što je do skoro bio slučaj sa zagađenjem koje za sobom ostavljaju fabrike koje proizvode brzu garderobu. Pre deset godina, dokumentarac o Rana Plazi otkrio nam je pod kakvim strašnim okolnostima su ljudi uslovljeni da rade, i svako ko ga je pogledao sigurno nije ostao ravnodušan.

Zero waste način života možda nije moguće postići u pojedinim zemljama, ali sigurno da oni koji žive privilegovanijim načinom života sebi mogu da priušte da se uhvate u ekološki osvešćeno kolo.

Kada je brza moda u pitanju, akcenat se stavlja na to da garderoba nije za jednokratnu upotrebu, da je bitno ulagati u odeću koja će trajati duže i koju ćemo moći da kombinujemo na mnogo načina. Garderoba koju oblače poznati često je baš takva – jednokratna. Po tom pitanju, pojedine poznate ličnosti su odlučile da se posvete tome da postanu primer drugima, a one su…

Zendaya

Verujem da svi imamo trenutak kada ne želimo da nosimo istu kombinaciju jer smo u njoj već viđeni. Zaboravite na to! Bitno je da iskusimo onaj lepi osećaj koji nam se javlja kad smo obučeni u nešto što nam se sviđa. Obožavam taj osećaj. Posedujem stare bakine haljine koje često nosim. Iako je malo verovatno da je Zendaya ovu haljinu nasledila od bake, volim da mislim da jeste. U Versace haljini koja je oličenje devedesetih, Zendaya izgleda kao vintage princeza. Haljina je javnosti premijerno prikazana 1996, što je simpatično – jer je Zendaya rođena iste godine.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Law Roach (@luxurylaw)

Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow se odlučila za minimalističku monohromatsku haljinu iz 60-ih. Uopšte ne sumnjam da ju je nasledila od bake jer je jasno da nije. Ova dizajnerska haljina, koju je nosila na 71. dodeli Emmy nagrada, predstavlja oličenje klasike koju i dalje volimo i kojoj ne smemo dozvoliti da nestane.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Valentino Garavani. (@realmrvalentino)

Princeza Beatrice

Nagradu za vrhunac emocionalne povezanosti sa odećom zasigurno odnose venčanice. Sama pomisao na taj specijalan dan – kad se partneru zaklinjete na večnu ljubav, privrženost i poštovanje – veoma je emotivna, ali kad reč “da” možete izgovoriti u venčanici koju je nosila vaša mama ili baka, onda sve postaje duplo emotivnije. Za svoje malo (ali ne baš toliko malo) venčanje, princeza Beatrice je nosila venčanicu svoje bake kraljice Elisabeth II. Haljinu je dizajnirao veliki Stewart Parvin i kraljica ju je bila nosila na državnoj večeri u Rimu 1961. godine.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Royal Family (@theroyalfamily)

Comments