U trenucima dokolice, dok gledate kroz prozor, vrtite čuperak kose i lutate po hodnicima mozga, razmišljajući o svemu što biste želeli da postignete i doživite za ovo kratko vreme boravka na našoj planeti, potajno se nadajući da će sledeća avantura možda biti na nekoj drugoj, ne bi bilo loše da to vreme ispunite opuštajućim i inspirišućim virtuelnim istraživanjem umetnosti. Zahvaljujući Internetu, danas je gotovo sve dostupno za tren oka i takvu jedinstvenu prednost treba iskoristiti za pametne stvari kao što je Google Art Project.

U saradnji sa 17 svetskih muzeja, Google nam je omogućio da istražujemo istoriju umetnosti putujući kroz hodnike nepreglednih galerija, pomoću samo nekoliko klikova. Mnogi bi voleli da mogu često da putuju i obiđu muzeje svetskih metropola, ali s obzirom na to da smo do nedavno vadili vize za Bugarsku i Rumuniju, ne može se reći da srećnika koji su obišli sve najvažnije hramove umetnosti ima baš mnogo. To je naravno šteta za sve nas, ali nikad nije kasno da nadoknadimo propušteno, pa makar i virtuelno.

Google Art Project Virtuelni hodnici umetnosti

Ako kliknete na dati link ili jednostavno ukucate “Google Art Project” u pretraživač, upustićete se u svojevrsnu avanturu virtuelnog obilaska muzeja i galerija širom sveta pomoću “strit vju tehnologije” (street view), od Njujorka, preko Londona i Berlina, do Moskve i Sankt Peterburga. Na početnoj stranici odaberite muzej ili galeriju čije postavke želite da pregledate, kao i način posete. Možete da gledate samo pojedinačna dela ako izaberete opciju “View Artwork”, a možete i da se prošetate kroz muzej pomoću opcije “Explore the Museum”.

Omogućeno vam je i da kreirate svoje kolekcije koje možete da podelite sa drugima na Internetu, ukoliko ste korisnici Gmail naloga. Neki od muzeja koji učestvuju na ovom projektu nisu dozvolili da se prikažu sva dela, izložbe i kolekcije, tako da možete naići na zamućene slike, ali i pored toga Google Art Project sadrži na stotine umetničkih dela. Treba imati na umu da su sva dela vlasništvo određenog muzeja ili galerije i njihovo korišćenje ograničeno je uslovima koji se takođe nalaze na pomenutoj veb stranici.

google art project3 Virtuelni hodnici umetnosti

Na spisku partnerskih kulturnih ustanova ovog projekta su i Muzej savremene umetnosti u Njujorku (The Museum of Modern Art New York City), Nacionalna galerija u Londonu (National Gallery London), Državni muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu (The State Hermitage Museum St. Petersburg), Van Gogov muzej u Amsterdamu (Van Gogh Museum Amsterdam), kao i Muzej Kampa u Pragu (Museum Kampa Prague). Izbor je raznolik, interesantan i koristan svim zaljubljenicima u umetnost kao i onima koji je ne poznaju dovoljno dobro, a oduvek su žudeli da saznaju više. Koje god delo da odaberete, možete da saznate više informacija klikom na slovo ‟i” u gornjem desnom uglu. Otvoriće se prozorčić u kojem su podaci o delu, umetniku i muzeju ili galeriji u kojoj je delo izloženo.

U ranijim najavama, kompanija Google je istakla da je ovo neprofitni projekat, čija je namena isključivo da omogući virtuelnim posetiocima da uživaju u umetnosti izdaleka.
Poznavati umetnost i stvaralaštvo umetnika je posebno bogatstvo. To je kao da u nekom delu mozga imate riznicu inspiracije u kojoj su isprepleteni pravci, stilovi, epohe i njihov društveno-politički kontekst. Svaki umetnik je poseban, kao i svako delo koje je uvek inspirisano nekom neverovatno interesantnom pričom, koju treba otkriti. Pikaso je rekao da je umetnost ono što sa duše briše prašinu svakodnevice, te uzevši to u obzir, ako vam je do putovanja, možete lako da budete na nekom drugom mestu i u nekom drugom svetu za tren oka.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments