Otkad nam je skoro svima pametan telefon u džepu, život nam se drastično promenio. Mnogobrojne aplikacije olakšale su nam život isto koliko su nam na neki način i otežale, jer sada je postalo nemoguće skoro bilo šta raditi, a da to nema veze sa našim telefonima.

Međutim, da li verujete da je vaš telefon važan i kada je prevoz u pitanju.

Prevoz je sve zahtevniji i sve naporniji. Ukoliko putujete svojim kolima često ili ne možete da nađete parking mesto ili je on toliko skup, da vam se ne isplati da idete kolima.

U gradskom prevozu često bude gužva te se izgužvate, isprljate i često i zakasnite na posao, jer vam je recimo autobus kasnio.

Zato se sve češće ljudi odlučuju za bicikl. Em je dobar trening, em malo mesta zauzima, em ne troši gorivo!

Za sve ljubitelje bicikla, Visiobike, projekat iz Hrvatske kreirao je električni bicikl koji je povezan sa vašim telefonom. Možete da koristite telefon da zaključate i otključate bicikl, pratite svoju brzinu i čak i da vidite šta se dešava iza vas koristeći prednju kameru telefona.

Visio Bike Virtuelni svet: Elektronski bicikl

Pametni telefoni (i Android i iPhone) imaju ležište na volanu bicikla i konektuju se bežično preko Bluetootha.

Možete videti GPS mapu svoje okoline ili statistiku o svojoj vožnji na telefonu i svi podaci se mogu sačuvati.

DSC 0474 2 640x360 Virtuelni svet: Elektronski bicikl

Još jedna važna stvar je da se automatski snima nesreća, te da ukoliko se desi udar, ovaj sistem automatski zove pomoć. Takođe, ovaj sistem detektuje i pokretanje bicikla i šalje vam sms poruku, tako da možete znati šta vam se dešava sa biciklom sve vreme i ako ga ostavite negde, da se neće pomerati, a da vi to ne saznate.

Ovaj bicikl ima sportski izgled. Napravljen je od karbonskih vlakana, ima 180mm/160mm hidraulični disk i podseća na mountain bajk.

Nije težak, a baterija mu je prilično izdržljiva. Ipak, da se zna da ovaj bicikl i dalje vi morate da vozite, iako ima dva motora od koga jedan proizvodi 250w, a drugi 500W snage. Ova snaga vam samo može malo pomoći i dati dodatno ubrzanje.

Ukoliko vam se dopada ovaj bicikl, za njega ćete morati da izdvojite 5,318 dolara za onaj sa osnovnom opremom, a sa dodatnom, 6,749 dolara.

Možda razmislite i ipak sačekate neko vreme, jer kompanija planira i razvijanje jeftinije verzije od aluminijuma.

Lenka Gatić

Comments