Crvena paprika

Crvena paprika sadrži skoro trostruko više C vitamina nego narandža – 190 mg. One su takođe bogate vitaminom A, koji je je zaslužan za zdravlje naših očiju i pozitivno utiče na vid. Kombinacija ova dva vitamina čini crvenu papriku povrćem koje je prepuno antioksidantima. Ono što je jako bitno je da nam pomaže da smanjimo anksioznost i ublažava simptome PMS-a. Zbog vitamina B6 koji učestvuje u prozvodnji “hormona sna”, lakše ćemo da se izborimo sa nesanicom.

Jagode

Sem što su jagode naše omiljeno bobičasto voće, one su i odličan izvor minerala i vitamina. One sadrže 84,7 mg C vitamina, i sa samo 8 jagoda mi smo zadovoljili dnevnu potrebu organizma za ovim vitaminom. I one deluju kao snažan antioksidant, što znači da smanjuju rizik od nastajanja karcinoma ždrela, želuca, debelog creva i pluća. Jagode su takođe dobar izvor vlakana i zbog toga snižavaju holesterol u krvi i deluju vrlo blagotvorno na probavni sistem.

dose juice sTPy oeA3h0 unsplash scaled e1617808881224 Voće i povrće koje ima više vitamina C od narandže

Kelj

Kelj u sebi sadrži 80,4 mg C vitamina. Pored svih benefita koje nam C vitamin donosi, on je pun i vitaminima K i A (čak 192% preporučenog dnevnog unosa u 100 grama). Vitamin K sprečava kardiovaskularna oboljenja (štiti nas od infarkta) i smanjuje mogućnost za dobijanje moždanog udara.

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: unsplash.com

Comments