Kada god dođem u neki novi grad, prvi dan je rezervisan za šetnju i besciljno lutanje i otkrivanje stvari, uz dva osnovna preduslova: bez mape i bez plana. Nije baš patentirano kao ultimativni sistem, ali ja tvrdim da je najbolji način da upoznaš grad zapravo da se izgubiš u njemu, a veruj ekspertu to je i najsigurniji način da otkriješ neke skrivene off-map dragulje. Brisel je jedan od onih gradova u kojima bez problema možeš da lutaš i istražuješ, a da se pritom osećaš bezbedno i “kao kod kuće” jer je sve nekako… tu, a i nema onih supefrustrirajućih gužvi metropola. Za sve one koji vole i poznaju arhitekturu, ime Victora Horta je izuzetno značajno. Ono što je Gaudi za Barselonu to je Horta za Brisel, a čak i pričamo o istom arhitektonskom stilu, Art Nouveu sa malo severnjačkog twista što je Brisel učinilo jednom od prestonica ovog arhitektonskog pravca, a mnoštvo njegovih zgrada stavilo pod UNESCO zaštitu. Ipak, da ne bismo nepravedno zapostavili i ostale arhitektonske lepote prošetaćemo kroz nešto više stilova.

Art Deco

Koekelberg bazilika (Albert Van Huffel)
Parvis de la Basilique

Ova džinovska bazilika, smeštena na brdu Koekelberg po kom je i dobila ime, važi za najveću Art Deco građevinu u svetu, a spada i u jednu od najvećih bazilika uopšte. Priča sa ovom crkvom je slična mnogim gigantskim projektima, za koje se u nekom trenutku počelo verovati da se nikada neće završiti. Dva svetska rata i konstantan manjak resursa nisu išli u prilog završavanju ovako velikog objekta, no, posle gotovo čitavog veka izgradnja je završena. Danas, Van Huffelova Art Deco crkva dominira zapadnim delom Brisela izdvajajući se u pejzažu svojom bakarnom, zelenom kupolom.

L’Archiduc (F. Van Ruyskensvelde)
Rue Antoine Dansaert 6

Da L’Archiduc bar može da govori, imao bi mnogo toga da kaže šta se sve u njegovim prostorijima sastančilo i zbilo tokom 80 godina duge istorije. Od diskretnog rendez-vous mesta za biznismene do pravog jazz hrama u koji je Miles Davis često navraćao, nije teško razumeti zašto je ovo mesto privlačilo mnoge godinama, i još uvek to čini. Kada otvoriš masivna, gvozdena vrata ulaziš u atmosferu nalik na onu iz “Velikog getsbija”. Originalni stolovi i stolice, bar od ružnog drveta, i umetnički radovi su brižljivo ukombinovani i pružaju unikatno art deco iskustvo.

Comments