Otkako su ukinute zaštitne mere, Beograd ponovo pleni događajima iz oblasti umetnosti i kulture! Pozorište, galerije, muzeji, bioskopi, koncertne dvorane… sve nesmetano radi – i više nam nigde nije potrebna maska ili dokaz o izvršenoj vakcinaciji. Doslovno svako veče možete birati između velikog broja opcija koje će vas nesumnjivo oplemeniti. Ovom prilikom smo izdvojili pojedina aktuelna dešavanja u prestonici koja možete posetiti ove sedmice, a vi nam javite kako ste se proveli i šta je ono što je na vas ostavilo najsnažniji utisak!

Pozorište

13. april – Zli dusi (Narodno pozorište u Beogradu, Velika scena, 20.30č): U režiji Tanje Mandić Rigonat, naslov ovog istoimenog romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog preuzet je iz Jevanđelja – iz dela u kom se govori o zlim dusima, a koje je Isus isterao iz jednog čoveka i uterao ih u krdo svinja, koje je sa breda krenulo u jezero i utopilo se. Glumački ansambl, između ostalih, čine Igor Đorđević, Dušanka Stojanović, Milutin Milošević, Vjera Mujović, Danijela Štajnfeld i drugi.

14. april – Kišne kapi na vrelom kamenju (Beogradsko dramsko pozorište, Mala scena, 19.30č): U režiji Juga Đorđevića, ovaj komad je napisao Rajner Verner Fasbinder, kultni filmski i pozorišni reditelj i dramski pisac, pokretač nemačkog novog talasa. Fasbinder je ostao upamćen kao autor koji je prepoznavao i predviđao probleme koje danas, u određenoj meri, i dalje važe za tabu teme – ksenofobija, seksualne slobode, bigoterija… Glumački ansambl čine Pavle Pekić, Aleksandar Vučković, Ljubinka Klarić i Iva Ilinčić.

15. april – Moj muž (Jugoslovensko dramsko pozorište, Scena Studio, 20.30č): U režiji Jovane Tomić, ovaj komad predstavlja prvo celovito književno pojavljivanje na srpskom jeziku makedonske književnice Rumene Bužarovske, koja je veoma popularna među čitalačkom publikom Srbije. Delo pogađa sve neuralgične tačke našeg društva i govori o svima onima koji dešavanja posmatraju sa “bezbedne” distance i u tišini svoja četiri zida. Igraju Sanja Marković i Jovana Belović.

16. april – Glavo luda (Pozorište na Terazijama, 19.30č): Ovo je POSLEDNJE IZVOĐENJE mjuzikla koji se već punih 10 godina rado igra na daskama ovog pozorišta. Inspirisan pesmama koje izvodi Zdravko Čolić, predstava nije priča o legendarnom pevaču, već o članovima rokenrol benda iz predgrađa koji prolaze kroz razne faze sazrevanja i odrastanja – i ličnog i muzičkog. Igraju: Žarko Stepanov, Jelena Trkulja, Milan Antonić, Milica Janketić, Dragan Vujić Vujke i drugi. 

17. april – Don Đovani (Opera i teatar Madlenianum, Velika scena, 19.30č): Ako ste raspoloženi za operu, preporučujemo ovu koprodukciju Madlenianuma i Narodnog pozorišta u Beogradu, gde učestvuju solisti, hor, orkestar i balet NP Beograd. U režiji Italijana Alberta Triolija, Don Đovani predstavlja jedno od najzrelijih dela iz poslednjeg opusa majstora muzike – veličanstvenog Mocarta, a odvija se oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene – Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom. Uz pomoć sluge Leporela, on ide iz jednog u drugo osvajanje.

Izložbe (galerije)

14. aprilSkriveno mesto (Likovna galerija KCB): Otvaranje izložbe radova Bojana Radojčića, nagrađivanog umetnika, diplomiranog slikara sa Akademije lepih umetnosti u Beogradu, koji je samostalno i grupno izlagao u Srbiji i Evropi. Baveći se problemom nadzora i potpunog gubljenja privatnosti u globalizovanom društvu premreženom hiperinformacijama, koje “pati” od virtuelne socijal-fagije, umetnik u arkadijski prizor crteža uvodi elemente metafore javnog, masovno prenešenog spektakla. Izložba će trajati do 19. maja 2022. godine. 

Ovde su nekada bili zmajevi (Galerija Doma omladine Beograda): Izložba radova Darije Dragojlović otvorena je 12. aprila, a predstavljaju deo ciklusa Homogeno u nehomoegeno i led kao fenomen, jednu u nizu prirodnih pojava, koja je u konstantnom procesu modifikovanja svog stanja i funkcije na Zemlji. Umetnica pokušava da mapira njegove migracije, učita značenja koja mu se dodeljuju i da uobliči njegovu pojavnost kroz lično vizuelno iskustvo. Nakon stečene diplome primenjenog umetnika na Filološko-umetničkom fakultetu, Darija je masterirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dosad je održala šest samostalnih izložbi i učestvovala na više grupnih. Izložba Ovde su nekada bili zmajevi će biti otvorena do 27. aprila. 

Scenografija odluke (Galerija O3ONE): Izložba fotografija Ivice Ivčevića otvorena je 5. aprila u galeriji O3ONE, a predstavlja višeslojni eksperiment posmatranja vlastite egzistencije i medija koji ga prenosi – fotografije, koje su internalizirani proces preispitivanja i suočavanja sa samim sobom, dovedene do krajnjih granica ogoljivanja. Ivčević živi i radi u Zagrebu, koji je svoje radove samostalno i grupno izlagao. Izložba Scenografija odluke će biti otvorena do 17. aprila. 

Izložbe (muzeji)

16. april autorsko vođenje o slici Krunisanje cara Dušana – putovanje kroz istoriju Paje Jovanovića (Narodni muzej Beograd, 18.00č): Na autorskom vođenju, koje se simbolično održava baš na dan krunisanja cara Dušana, saznaćete sve o samoj slici, istorijskim ličnostima, ali i povodu za njen nastanak, pripremama Paje Jovanovića za slikanje monumentalne kompozicije, njenom putu u Pariz na Svetsku izložbu 1900. godine, i načinu na koji je slika svojom simbolikom trebalo da utiče i šalje poruku javnosti.

Jedan minut zauvek (Muzej savremene umetnosti): Otvorena je 7. aprila i predstavlja prvu samostalnu izložbu istaknutog austrijskog umetnika Ervina Vurma u Srbiji, ujedno je i njegova prva velika izložba na Balkanu. Postavljena je na svih pet nivoa muzeja, u želji da prikaže kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus umetnika od devedesetih prošlog veka do danas. Na izložbi su predstavljene njegove skulpture, fotografije, video-radovi, crteži, slike itd. Biće otvorena do 9. avgusta 2022. godine. 

44. Salon arhitekture – Zaokret (Muzej primenjene umetnosti): Otvoren je 30. marta i posvećen je aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova. Od 330 radova koji su prijavljeni na konkurs, izabrano je 97 radova za izlaganje i raspoređeno u 8 kategorija, od kojih svojevrsni zaokret predstavljaju Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura. Izloženi su radovi autora iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije. Salon će biti otvoren do 30. aprila.  

Bioskop

14. april – Posle zime (u bioskopima širom Srbije): U režiji Ivana Bakrača, pet prijatelja iz malog crnogorskog grada, trudi se da sačuva odnos iako ih razdvajaju kilometri. U toku jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se mladost naglo završava. Posle zime, svako od njih mora izgaditi novi svet za sebe. Igraju: Momčilo Otašević, Petar Burić, Maja Šuša, Ana Vučković i Ivona Kustudić. 

14. april Fantastične zveri: Tajne Dambldora (u bioskopima širom Srbije): Idealan da ga pogledate sa decom i prijateljima, film predstavlja treći deo sage Fantastic Beasts iz Harry Potter univerzuma. Profesor Albus Dambldor shvata da veliki mračni čarobnjak Gelert Grindelvald želi da preuzme kontrolu nad čarobnjačkim svetom, pa sa ekipom neustrašivih čarobnjaka pokušava da ga zaustavi. Igraju: Džud Lou, Mads Mikelsen, Edi Redmejn, Ezra Miler i drugi.

Navedeni filmovi će premijerno biti prikazani naznačenog dana, dok se u bioskopu trenutno prikazuju i:

Izgubljeni grad (The Lost City): U ovoj akcionoj komediji briljantna, ali povučena autorka Loreta Sejdž (Sandra Bulok) provela je svoju karijeru pišući o egzotičnim mestima u svojim popularnim ljubavno-avanturističkim romanima sa zgodnim modelom sa naslovne strane Alanom (Čening Tejtum), koji je svoj život posvetio otelotvorenju lika heroja Deš. Dok je na turneji na kojoj promoviše svoju novu knjigu sa Alanom, Loretu kidnapuje ekscentrični milijarder (Danijel Redklif) koji se nada da će ga ona odvesti do blaga drevnog izgubljenog grada iz njene najnovije knjige.

Hoću muža (Hochu zamuzh): U ovoj ruskoj komediji, za novinarku Ljubu sve se odvija po planu – radi kao TV voditeljka i ima uspešnog, bogatog verenika Roberta. Plan, ipak, kreće nizvodno kad se baterija u Ljubinom telefonu isprazni, pa slučajnog prolaznika zamoli za poziv s njegovog telefona. Ovaj naizgled bezazlen susret će pokrenuti niz događaja koji će u potpunosti promeniti njihov život. 

Bilo jednom u Srbiji – ova drama-komedija u režiji Petra Ristovskog govori o periodu nakon Prvog svetskog rata, kad dva mladića i dva devojke iz Leskovca doživljavaju različite sudbine. Opijeni pobedom u ratu, mladići se iz inostranstva vraćaju u oronuli Leskovac – jedan u svoj mali, sada nepostojeći bioskop, a drugi svojoj verenici. Igraju: Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski i Sloboda Mićalović.

Koncerti

15. april – Crvena Jabuka (Kombank dvorana, 20.00č): Legendarni bosanski pop-rok sastav nastupiće pred beogradskom publikom – na koncertu koji su simbolično nazvali Tvrđava po njihovom aktuelnom, istoimenom albumu. Predvođen prepoznatljivim vokalom Dražena Žerića, bend će u elektro-rokenrol maniku publici odsvirati pojedine čuvene hitove – Dirlija, Tugo nesrećo, Tuga ti i ja, Ima nešto od srca do srca, kao i numere sa novog albuma.

15. april – Neno Belan & Fiumens (Novi Bitefartcafe, 22.00č): Hrvatski muzičar Neno Belan nije mirovao u vreme pandemije, već je svoju kreativnost iskazivao u studiju – gde je stvarao nove pesme. Popularnost u Srbiji duguje kao frontmen benda Đavoli, čije će numere, uz Fiumens, svirati na ovom koncertu, kao i one iz samostalne karijere, čime ćemo dobiti svojevrsni presek njegove bogate karijere.

15. april Da, to su bili dani (Kombank dvorana, 20.00č): Ovaj muzičko-poetski kabare Nebojše Dugalića i Borisa Pingovića predstavlja pokušaj da uočimo srodnost različitih muzičkih i poetskih tradicija, kroz baštine raznih stvaralaca, i da se podsetimo šta je, ne tako davno, značilo govoriti i pevati za sva vremena. Bas gitaru svira Vojislav Savić, dok Nina Ćosić peva i svira udaraljke.

17. april – Ivan Bosiljčić Naše veče (Akademija 28, Večernja scena, 20č): Ovaj događaj predstavlja svojevrsno muzičko-poetsko veče Ivana Bosiljčića koji duže od decenije, pored bogate televizijske, filmske i pozorišne karijere, sa velikim uspehom svoje autorske projekte predstavlja ljubiteljima poezije i muzike. Glumac će publici doneti uzbuđenje dramske predstave i vrhunski muzički događaj – kakav se retko viđa na našim prostorima. 

Naslovna fotografija: instagram.com/_nedaleko

Dušan Veselinović

Comments