Muzej Prado i Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija

Budući da je Madrid grad muzeja, teško je odlučiti se za samo jedan, a naročito ukoliko imamo u vidu da obilazak muzeja može trajati satima. Tri najznačajnija muzeja (Muzej Prado, Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija i Muzej Tisen-Bornemica) smešteni su u ulici Paseo del Prado. Muzej Prado, španski narodni muzej umetnosti i jedan od najposećenijih muzeja na svetu najbolji je prozor kroz koji možete zaviriti u istoriju španskog duha. U njemu se nalazi oko 7.000 umetničkih dela. Ovde ćete moći da uživate u delima Goje, Rubensa, Mantenja, Karavađa, El Greka, Rembranta i mnogih drugih, kao i u antičkim skulpturama i umetničkim delima napravljenim od porcelana i keramike. Kraljica Sofija je muzej posvećen španskoj umetnosti 20. veka. Ovde se nalaze kolekcije Pabla Pikasa, Salvador Dalija, Žoana Miroa i mnogih drugih umetnika.

Café del Jardin del Museo del Romanticismo

Iako možda ne bismo preporučili da u samom Muzeju romantizma provedete previše vremena, čajni salon i bašta su sasvim druga priča. Ovaj kafić zapravo je “lokalna tajna”: smešten u bujnom i slatkom, romantičnom dvorištu iza muzeja, idilično je mesto za popodnevni odmor i predah od šetnje madridskim ulicama. Obavezno zauzmite mesto za jednim od stolova oko fontane i naručite parče poznate domaće torte.

Radnja Do Design

Boravak u Do Design radnji je poput hodanja kroz savršeno dizajniran, prozračan stan. Unutrašnjost koja se sastoji od borovih podova, izloženih zidova od opeke, čudesnih detalja i biljaka koje su svuda, prosto vas mami da se u ovoj radnji zadržite neki trenutak duže nego što ste planirali. Čist dizajn, inspirisan Skandinavijom, odlikuje proizvode koje ovde možete kupiti, uključujući aksesoare, nakit, predmete za dekoraciju doma i posuđe.

Naslovna fotografija: instagram.com/madridcityworld

Vladislava Milovanović

Comments