Sezona letovanja je uveliko počela, a popularnih destinacija sve je više. Svakako jedan od najbitnijih momenata vašeg letovanja predstavlja upravo muzika, uz koju provodite dane na plaži, u noćnom životu, na putu. Zato sam odabrala četiri najpopularnije zemlje u kojima letuju turisti iz Srbije i predstavila vam najveće muzičke hitove koji se tamo trenutno slušaju. Dakle, naučite ovo i spremno oduševite Turke i Grke svojom muzičkom pripremljenošću i uživajte u letnjim hitovima koji će vas u toku zimskih dana itekako ugrejati i učiniti da se bar nakratko vratite na more.

TURSKA

Ako ste za odmor odabrali neko od popularnih turskih letovališta gde letuju pretežno Srbi, onda ne brinite, jer će vam domaćini izaći u susret i puštati našu muziku. Ali, naravno, podrazumeva se da ćete u lokalnim barovima i noćnim klubovima moći da čujete prizvuk prave Turske. Tarkan i Serdar Ortac verovatno su vam poznati od ranije i njihova muzika se često može čuti u srpskim obradama. Međutim, obratite pažnju na neke od trenutno najvećih turskih hitova koje pevaju Ismail YK, zatima jedna od najprodavanijih turskih pevačica Işın Karaca, Ajda Pekkan, Nazan Öncel i ostali. Naravno, moj, a verujem i vaš favorit, jeste neprikosnoveni Tarkan i pesma “Öp”. Zato ovog leta uživajte u zvuku prave moderne Turske na nekoj od mnogobrojnih divnih plaža.

HRVATSKA

Što se tiče naših susjeda, ne vjerujem da ćete biti puno iznenađeni. Dakle, hit koji potresa Balkan jeste “Brad Pitt”, a tu je i nezaobilazna miljenica hrvatske nacije Jelena Rozga sa hitovoima “Bižuterija” i “Razmažena”, ali i onim najnovijim, “Dalmatinka”. “Dalmatinka” je must have pesma na repertoaru vašeg mp3 plejera ukoliko letujete u nekom sofisticiranom hrvatskom letovalištu. Ipak, pored svih ovih komercijalnih hitova, nemojte zaboraviti Tončija Huljića i Petra Graša u pesmi “Amerika”. Prava pesma za opuštanje u predvečerju starog grada uz čašu kvalitetnog vina. Takođe tu su veliki hitovi čuvene grupe Magazin “Kemija”, “Maslačak”, “Još se ne bih udala”, zatim Luka Nižetić i Minea sa novim pesmama i naravno Jole sa hitom koji se i nama dopada “Ja ti mogu biti tata”.

GRČKA

Prošle godine svi smo pevali “To kalokairi mou”, zarazni hit miljenika grčke nacije Mihalisa Hatzijanisa (Mihalis Hatzigiannis). Ove godine to će definitivno biti Nino i pesma “OK (Oliki Katastrofi)” koja je i pored velikih problema zemlje uspela da digne Grčku na noge, a ako vam kažem da samo neki od stihova glase ovako: “Čak i da kraj i kataklizma dođu, samo si mi ti bitna”, shvatićete i zašto. Pored Nina, Grci kao muzička nacija doista imaju hit do hita spreman i za ovo leto. Lepotan Sakis Ruvas (Sakis Rouvas) “gruva” sa dva hita “Oi Dio Mas” i “Parafora”, te preporučujem da oba naučite. Ako, kao i ja, više volite narodnjake na grčkom jeziku, onda su tu Konstatinos Argiros i hit “Eisai oti na ‘nai”, Elli Kokkinou “Eroteftika” i nezaobilazni Panos Kiamos sa pesmom “Apo Deutera”. Naravno, tu je još mnogo hitova, pa se nemojte čuditi kada se vratite sa podužim spiskom od četrdesetak pesama, koje ćete tokom godine nastaviti da slušate u Beogradu. Bilo na ostrvu ili kopnu, Grci se neće libiti da se pohvale svojom muzičkom kuhinjom, stoga vi kao pravi gurmani i uživajte u njoj.

CRNA GORA

Istina, nema bitnije razlike između onoga što se sluša u Beogradu i onoga što se sluša na crnogorskom primorju. Naravno, to su proizvodi srpske estrade, a ovog leta defitivno su najveći hitovi “Igračka samoće”, “Hajde” i “Ona” sa Cecinog novog albuma, a kontradiktorno, upravo u Crnoj Gori moći ćete čuti novi hit Jelene Karleuše “Nova religija” odnosno “Plava Šeherezada” bukvalno svuda. “Soba 22” i Seka Aleksić, “Idemo do mene” Saša Kovačević, Lepa Brena “Metak sa posvetom”, i naravno “balkanoprisutna” Severina i njen “Brad Pitt”. Ipak, čini se da je bez konkurencije Dara Bubamara, koja je bogami dobru “Galamu” napravila ovog leta na primorju. Naravno, kako je crnogorsko primorje uvek bilo svestrano, nemojte misliti da ćete samo turbo-folkere slušati, biće tu i dobrog house zvuka i inostranih hitova, kao i na svakom moru.

RUMUNIJA

Znam da sada začuđeno gledate u monitor, jer priznaćete Rumunija nije baš hit destinacija srpskih turista, ali kako zaobići zemlju čiji nam hitovi obeležavaju letovanja?! Dakle, Rumunija, kao fabrika letnjih hitova, zaslužuje svoje mesto na ovoj listi i “upoznavanje” (čuj upoznavanje, verovatno ste sto puta čuli ove pesme) sa trenutno najvećim hitovima, čiji su autori Akcent, Edward Maya, Andreea Balan i još mnogoooo izvođača čija vam imena neće puno značiti ako ih pomenem, stoga završavam sa pričom i prebacujem se ispod na muziku.

A vi, dragi čitaoci, gde god da idete, želimo vam lep provod i puno dobre muzike do daske!


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments