perhan Vreme ciganaPank opera režisera Emira Kusturice “Dom za vešanje”, zasnovana na njegovom istoimenom filmu za koji je dobio nagradu za najbolju režiju u Kanu 1988. godine, biće izvođena od 10. do 15. novembra u beogradskom Sava Centru. U operi čiju postavku režira Kusturica u glavnim ulogama pojaviće se rok pevač Nenad Janković, poznatiji pod pseudonimom Nele Karajlić, folk pevači Milica Todorović i Stefan Anđelković, glumica Gorica Popović, violinista Dejan Sparavalo i drugi.

Muziku za “Dom za vešanje” napisali su članovi Kusturičinog “No smoking orkestra” Janković, Sparavalo i bubnjar Stribor Kusturica, a dirigent je Zoran Komadina. Kako je najavljeno, muziku će izvoditi “No smoking orkestra”.

spek opera Vreme cigana“Dom za vešanje” pod imenom “Time of the Gipsies” odnosno “Les Temps des Gitans”, neobična predstava o tragičnoj ljubavi između Perhana i Azre, prvi put je izvedena pre tri godine na sceni pariskog pozorišta „Bastilja“, na ideju producenta Marka di Domenika, kada je publika stajala u redovima da bi došla do karte. Emir Kusturica kaže da su promene u odnosu na verziju opere iz Pariza minimalne i da se tiču veličine scene. “To su uglavnom vrlo male prostorne intervencije, a predstava će biti izvedena praktično u integralnoj verziji. Mislim da će to biti spektakularan događaj kakav Beograd nije video. Reč je o žanrovskoj neopredeljenosti koja opet stvara svoj vlastiti žanr. Mislim da će Beograd samo potvrditi onu priču iz “Bastilje”, kada su ljudi čekali u kolonama da bi došli do karte.” Razloga je mnogo da što pre nabavite svoju kartu i uputitete se put Sava Centra.


Jovana Novaković je diplomirani profesor španskog jezika i hispanskih književnosti, zaljubljenik u muziku, ples i ljubav. “Smiri se, ti si intelektualka”, omiljena joj replika iz jedne od omiljenih predstava. Nestrpljiva, uporna, radoznala, nasmejana i neposredna. Krajnje netolerantna za gluposti. Altruista i filantrop. Jednom rečju, Jovana je svakakva.

Comments