Rukavice su deo garderobe, modni detalj, predmet kolekcionarstva, neodvojiv deo sportske opreme, često obavezan deo radnog odela ili uniforme. Rukavice  greju, ulepšavaju, čuvaju i štite. Nose ih svi, mladi i stari, bez obzira na godine i pol. Svoju primarnu namenu i glavne osobine ispoljavaju tokom zimskog perioda, ali postoje i oni koji ih zbog različitih potreba nose tokom cele godine.

Kada kažemo rukavice, mislimo na deo garderobe koji se navalači i nosi na rukama. Najpoznatiji model  je sa pet prstiju, ali mogu biti i sa dva, model koji se pravi za potrebe vojske, ili samo sa jednim mestom izvedenim za palac. Nalik na pancir koji se nosi preko torza, u srednjem veku ratnici i vitezovi nosili su teške, masivne oklopne rukavice. Tada, u srednjem veku, čast se branila, a junaštvo se dokazivalo na dvobojima. Rukavice su u ovom činu imale presudnu ulogu. Dvoboj bi se izvodio tako što bi jedan muškarac drugom muškarcu bacio rukavicu u lice ili ga simbolično išamarao njom, Rukavice u lice smatrale su se teškom uvredom, a poravnavanje računa dešavalo se na dvoboju.

plavusarukavicetekst Vreme je za rukavice

 

Nošenje i ponašanje prilikom nošenja rukavica zauzimaju posebno mesto u knjigama o lepom ponašanju. Bonton nalaže da prilikom pozdravljanja dame ne skidaju svoje rukavice, ali ih pravi džentlmeni moraju skinuti sa svojih ruku, ili bar sa ruke koju pružaju i kojom se pozdravljaju. Iako svi znamo čemu služe, rukavice se u teoriji dele na dve osnovne grupe: rukavice kao modni detalj i zaštitne rukavice.

Rukavice kao modni detalj mogu biti štrikane, heklane ili šivene. Prave se od najrazličitijih materijala: konca, svile, tila ili satena. Jedina namena je da ukrase ruke i upotpune određenu odevnu kombinaciju. Rukavice kao modni detalj najčešće nose žene, i predstavljaju nasleđe romantičnih vremena i neke zaboravljene mode i stila kada su rukavice bile ne samo modni trend, već odevni predmet i detalj bez kog se nije moglo izaći među svet. Njihova dužina varira, pa mogu biti kratke samo do članka ruke, duže do lakta ili dugačke koje pokrivaju ruku skoro do ramena. Kako nisu u obavezi da ih skidaju, sasvim je modno prihvatljivo da dame preko rukavica nose svoj skupocen nakit, narukvice i prstenje. Ispod rukavica ne bi trebalo da se naziru dugački nokti, a modna pravila zahtevaju da rukavice, cipele i tašna, kada je reč o ženama, budu u tonovima koji se slažu. Mlada koja nema rukavice gotovo da ej nazamisliva. Damske rukavice mogu biti ukrašene različitim detaljima, kao što su cirkoni ili kristali, krzno ili perije.

plaverukavicetekst Vreme je za rukavice

Materijali od kojih se prave zaštitne rukavice, razlikuju se od svrhe kojoj treba da služe. Prave se od: vune, krzna, kože, azbesta, gume, lateksa, metala… Štite od hladnoće, toplote, mehaničkih povreda, raznih hemikalija, zaraze, strujnog udara ili od najprostijeg kvašenja ruku. Nose ih ili bi trebalo da ih nose, topioničari, svi oni koji rade sa električnim alatima, medicinsko osoblje i svi oni koji rade na mestima gde je velika mogućnost zaraze, radnici koji rade sa mašinama i alatima gde postoji mogućnost povrede. Interesantno je da američki vojnici u Iraku konstantno nose vojničke rukavice.

ljubičastetekst Vreme je za rukavice

Rukavice su i neizostavni deo sportske opreme. Malo je sportova za koje vam one nisu potrebne. Počev od rekrativnog dizanja tegova, gde su više nego funkcionalne jer sprečavaju pojavu žuljeva na dlanovima pa sve do profesionalnog fudbala, kada je u pitanju golman. Bokseri nose specijalno dizajnirane rukavice od prirodne ili veštačke kože. Cilj ovih rukavica je da zaštite ruke boksera, ali još više protivnika od težih i ozbiljnih povreda. U zavisnosti od toga da li je u pitanju amaterski ili profesionalni boks težina rukavica je deset ili šest unci (jedna unca teži 28 grama). Možda je nekima čudno, ali upravo teže rukavice izazivaju manje ozlede i povrede.

crnetekst Vreme je za rukavice

Kada se pominju rukavice nemoguće je izostaviti muf. Na nemačkom jeziku “Muff” je nastao skraćivanjem starijeg oblika reči “Muffel”, koja je označavala krznene rukavice. Muf je odevni predmet cevastog oblika u koji sa obe strane mogu da se uvuku šake do podlaktice. Svrha mufa je da se u njemu drže ruke kada je jako hladno, ali slabost mu je što su ruke u njemu potpuno blokirane. Prednost mu je što je sa druge strane izuzetno topao. Bio je pogodan za putovanja po hladnoći u otvorenim kočijama. Muf koji se u popularnoj garderobi pojavio u drugoj polovini XV veka bio je izrađen od skupocenih tkanina, ukrašen vezom ili draguljima, postavljen krznom ili baršunom, ili u XVI veku kada je izrađivan od skupocenog i kvalitetnog krzna. Nije zaobišao ni mušku garderobu u kojoj je egzistirao sve do Francuske buržoaske revolucije. U modu se vratio na prelazu između XIX i XX veka. Muf nose žene i predstavlja jedan od ekstravagantnih modnih detalja. Danas se zbog svoje nefunkcionalnosti veoma retko nosi.

Interesantno je spomenuti da su maštoviti dizajneri po uzoru na rukavice stvorili tople, zimske, vunene čarape. Ove čarape imaju posebno ispletena mesta za svaki od pet prstiju na nozi. Uglavnom su šarene, deluju malo šašavo ali su zabavne.  Zastava Bruneja ukrašena je jednim parom crvenih rukavica.

Milivoje Čolić

Comments