5 činjenica koje treba da znaš o TISSUE MASKAMA – najnovijem hit proizvodu u BEAUTY svetu!

5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta!

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Мuzеј sаvrеmеnе umеtnоsti i Institut zа knjižеvnоst i umеtnоst pozivaju vas na otvaranje izložbe “Avangarda: Od dade do nadrealizma” u sredu, 28. maja u 19 časova u Gаlеriji-lеgаtu Мilicе Zоrić i Rоdоlјubа Čоlаkоvićа (Rоdоlјubа Čоlаkоvićа br. 2).

e poz Vreme je za umetnost: Avangarda: Od dade do nadrealizma

Autorke izložbe: Aleksandra Mirčić (Muzej savremene umetnosti) i Biljana Andonovska (Institut za književnost i umetnost). Izložba će biti otvorena do 17. avgusta.

Na izložbi “Avangarda: od dade do nadrealizma” biće predstavljeni nadrealistički i dadaistički časopisi, kao jedan od povlašćenih oblika delovanja ovih avangardnih pokreta. Evolutivni tokovi i raznovrsnost dadaističke i nadrealističke štampe i ideja biće predstavljeni kroz više od četrdeset periodičnih naslova objavljivanih od 1916. do 1992. godine.

Nadrealizam danas i ovde nacrt za naslovnicu Arhiv SANU Legat Marka Ristica Vreme je za umetnost: Avangarda: Od dade do nadrealizma

Nadrealizam danas i ovde, nacrt za naslovnicu, Arhiv SANU, Legat Marka Ristića

Neki od časopisa koji će biti predstavljeni na izložbi su: “Cabaret Voltaire”, “Merz”, “Cannibale”, “Dada”, “Zenit”, “Dada tank”, “Dada jazz”, “Dada jok”, “Littérature”, “Putevi”, “Svedočanstva”, “Večnost”, “Crno na belo”, “Bela revija”, “50 u Evropi”, “Le grand jeu”, “Stišavanja”, “Tragovi”, “Četiri strane – I tako dalje”, “Commerce”, “Surréalisme”, “La Révolution surréaliste”, “Le Surréalisme au service de la révolution”, “Nemoguće”, “Nadrealizam danas i ovde”, “Danas”, “Naša stvarnost”, “Pečat”, “Minotaure”, “Documents”, “Acéphale”, “Le surréalisme, meme”, “L’Archibras”, “La Breche”, “Delo”, “Mediala”.

Cilj izložbe je da proširi geografski, hronološki i poetički kontekst za sagledavanje pasioniranih uređivačkih praksi dade i nadrealizma. Izložba prati paralelno srpske/jugoslovenske i francuske publikacije i ukazuje na pluralitet nadrealističkih tendencija u obe sredine, kako bi se bolje razumela i specifična razlika koju uvodi delovanje zvanične “trinaestorice” beogradskih nadrealista. Uključivanjem arhivskog materijala, nadrealistički časopis sagledava se kao velika laboratorija kolektivnog stvaranja, a posebno su naglašena pitanja organizacije grupe, automatizma i simulacije, želje i ljubavi, istraživačkog i angažovanog duha nadrealizma. Izložba naznačuje i smerove prevrednovanja nadrealističkog nasleđa u izmenjenim kulturnopolitičkim okolnostima posle Drugog svetskog rata.

Putevi Arhiv SANU Legat Marka Ristica Vreme je za umetnost: Avangarda: Od dade do nadrealizma

Putevi, Arhiv SANU, Legat Marka Ristica

Većina izložbenog materijala istražena je i predstavljena na temelju građe iz zaostavštine i Legata Marka Ristića (Arhiv i Biblioteka SANU), pa je izložba ujedno i prilika da se široj javnosti ukaže na izvanredan kulturni profil i značaj jednog od najvrednijih legata dvadesetovekovne, posebno nadrealističke umetnosti na Balkanu.

Izložba je organizovana u okviru projekta “Evropski kontekst srpskog nadrealizma”Više o projektu pronađite na ovde.

Muzej savremene umetnosti i Institut za književnost i umetnost posebno zahvaljuju Biblioteci i Arhivu SANU, gđi Jeleni Jovanović, prof. Aleksandru Kostiću, naslednicima Oskara Daviča, Istorijskom arhivu Beograda, Narodnoj biblioteci Srbije, Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković”, Radio televiziji Srbije, Akademskom filmskom centru DKSG, kao i brojnim kolegama koji su podržali realizaciju izložbe.

Pred otvaranje izložbe održana je dvodnevna konferencija u organizaciji Instituta zа knjižеvnоst i umеtnоst, Мuzејa sаvrеmеnе umеtnоsti i Društva zа kulturnu sаrаdnju Srbiја-Frаncuskа. Mеđunаrоdni nаučni skup okupio je trideset stručnjaka i predstavnika akademskih institucija iz Srbije, Hrvatske, Belgije, Francuske, Češke, Bugarske i Japana koji su se bavili оsоbinаmа dаdаističkе i nаdrеаlističkе pоеtikе u оkvirimа аvаngаrdnih strеmlјеnjа u Еvrоpi i svеtu, sа nаglаskоm nа srоdnе pојаvе u јugоslоvеnskоm i zаpаdnоbаlkаnskоm prоstоru, kао i nа mеdiј pеriоdikе. Planirano je objavljivanje zbornika radova kојi ćе оbuhvаtiti izlаgаnjа sа skupа, kао i tеkstоve pоsеbnо pisаne zа zbоrnik.

Editors choice