Ma koliko da smo rešeni da okončamo neku priču ili problem, često pri samom kraju tog procesa, kada je klupko već gotovo razmotano, mrsimo ga iznova. Postavlja se pitanje da li činimo to zarad straha od gubitka kontakta sa tim nečim ili nekim, ili prosto jesmo mazohisti.

1 Klupko Vrtim se u krug

Mrsim te i mrsiš me

Niti kojima smo međusobno povezani, makar bile zategnute, krute, ipak drage su. I kao takve, nekome ništa, nekome nešto, nama predstavljaju sve. Prevodimo ih u smisao života. Saberemo li sve, dobijamo svega nekoliko zrnaca.. Dvostruko “Ćao” u rano jutro, kada nismo potpuno ni sigurni kome smo otpozdravili, slučajan dodir u gužvi i pritom ono “Izvini”, koje dodatno unosi distancu i formalnost, kontakt očima koji hipnotiše na par sekundi i potom kao po inerciji, jedno okreće glavu ulevo, a drugo udesno…

Nasuprot tome, stara slika prepuna osmeha… Par taktova dobro poznate pesme, koji izazivaju nagli prekid nečega što trenutno radimo, i posle par sekundi i jednog ugriza već modre usne, nastavljamo gde smo stali. Onaj osećaj u stomaku, koji se ne da lako objasniti, kao reakcija na uspešno čulno prepoznavanje njegovog parfema na potpuno nebitnom čoveku, sasvim slučajnom prolazniku. Stara drvena klupa u parku kojoj vreme ne čini ništa, ona koja je potpuno ista u jesen i na leto.

2 Klupa i ruža Vrtim se u krug

Oguglala je na vreme

Plus, minus, levo ili desno… Ovde dobiješ, tamo izgubiš, sve što imaš je to da nemaš.

Sam čin promene podelili smo na etape. Konzumiramo ih katkad u ispravnom smeru, a katkad u rikverc. Zagubimo se u sopstvenim beleškama…

Čekamo nekog ili nešto da se odnekud pojavi, reši problem, ispravi greške i usmeri nas. I upravo tu grešimo. I mi i naš spasilac. Prošli i pretprošli put doturio nam je malo vazduha kada smo gotovo potonuli.  Ovaj put ga nema. Možda samo kasni… A možda jednostavno neće ni doći. Testira nas. Da li možemo… Da li možemo sami. Odgurnimo se od ivice… I zaplivajmo. Sami. Ovoga puta sami.

Izvor fotografija: tumblr.com


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments