#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Makeup proizvodi koji su nam neophodni ove zime!

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Manifestacija Balkan Art Fashion Event je prilika za mlade dizajnere iz Srbije i regiona da pokažu svoje stvaralaštvo. Kroz izložbe, radionice i revije,pored kreatora, predstaviće se blogeri i stilisti. Na ovoj modnoj manifestaciji, koja je počela juče i trajaće do 29. novembra, jedna od učesnica je Andrea Jovanovska, dizajnerka i master primenjenih umetnosti. O njenom radu, kao i prethodnom učešću, govorila je za naš magazin.

andrea Wannabe intervju: Andrea Jovanovska, modni dizajner

WANNABE MAGAZINE: Koliko su vam iskustva sa prethodne manifestacije Balkan Art Fashion Event pomogla da se pripremite za ovu?

ANDREA JOVANOVSKA: Iskustvo sa prethodne manifestacije Balkan Art Fashion Event mi je puno značilo i pomoglo u smislu da ću predstojeću reviju dočekati sa više samopouzdanja i mnogo novih ideja. Jako sam zadovoljna sjajnom organizacijom BAFE-a, puna sam pozitivnih utisaka i sa pozitivnom tremom iščekujem narednu reviju.

Šta za jednog mladog dizajnera znači pojavljivanje na ovakvom modnom događaju?

Modne manifestacije poput BAFE-a, kao i mnogo drugih kod nas, za mlade dizajnere predstavljaju potrebu i priliku da predstave svoj rad i viđenje umetnosti. Neophodne su radi afirmacije mladih taleneta, umetnika i dizajnera. Smatram da je danas u Srbiji mladim ljudima, koji su spremni da rade, stvaraju, proširuju svoja znanja i iskustva, neophodna podrška, pomoć i podstrek kako bi nastavili sa svojim usavršavanjem i napredovanjem. Mlade generacije je potrebno motivisati kako bi pružile najbolje od sebe i doprinele duhovnom uzdizanju, kako svom tako i cele zemlje.

andrea4 Wannabe intervju: Andrea Jovanovska, modni dizajner

Kolekcija koju ćete ovom prilikom predstaviti naziva se “Combination”, Šta ste to iskombinovali?

Na predstojećem BAFE-u Milica i ja predstavićemo se kolekcijom pod nazivom ’’Combination’’. Modele predstavljamo posebno, ali pod zajedničkim nazivom. Naziv kolekcije je nastao kao spoj Miličinog i mog rada. Pre svega, odnosi se na spoj dve različite ličnosti, kombinaciju različitog dizajna, umetnosti i inspiracije, sa različitim akcentom na detalje gde do izražaja dolazi ista tematika.

Kolekcija je jako svedevdena i svaki odevni komad dozvoljava kombinovanje na više različitih načina. Koričćen je širok spektar boja i materijala kao sto su: pamuk, vuna, keper, tvil, cibelin, čoja, trevira, krzno, koža.. Kombinacija ovako različitih materijala dala nam je veliku slobodu i mogućnost kombinovanja tako da je posebna pažnja posvećena njihovom skladnom i estetskom usaglašavanju.

Kako je bilo raditi kolekciju u saradnji sa Milicom Kandić?

Milica i ja smo, pre svega, prijateljice, ali i koleginice. Rad sa njom je inspirativan, tako da smo došle na ideju da, kroz dva različita pogleda na dizajn, prikažemo modernu i savremenu ženu koja, u isto vreme, simbolizuje lepotu, prefinjenost i eleganciju, ali i hrabrost, posvećenost i uzvišenost. Naši modeli prate liniju tela i ističu žensku figuru, kao i snagu njene ličnosti. Takođe, modelima dominira neobična konstrukcija u kojima se žena oseća samouvereno i snažno sa puno stila, ženstvenosti i elegancije.

andrea7 Wannabe intervju: Andrea Jovanovska, modni dizajner

Odakle ste crpeli inspiraciju za ovu kolekciju?

Studirajući dizajn enterijera i nameštaja, kroz razne projekte i zadatke koje sam radila, stalno sam otkrivala nešto novo, drugačije i zanimljivo. Sve je jako inspirativno za mene, tako da inspiraciju pronalazim čitajući o raznim periodima istorije umetnosti, o stilovima u arhitekturi, zatim pronalazim je u prirodi, muzici, prijateljima i svemu što me okružuje.. Sama kolekcija govori o primenjenoj umetnosti, modelima koji su nosivi, praktični i sašiveni od prirodnih materijala.

U pojedinim modelima je izražen futuristički pristup dizajnu koji je odrađen sa detaljima u vidu geometrijskih oblika. Takođe, prisutan je minimalizam i jednostavnost kroja koja je upotpunjena stvaranjem umnoženih poruba koji daju treću dimenziju i specifičnost modelu.

Da li više volite da pravite nosive odevne komade ili ekscentrične kreacije?

Veliki sam ljubitelj ekscentričnih stvari tako da imam jako puno ideja koje želim u budućnosti da realizujem. Za sada su moji odevni komadi nosivi i praktični. Kreiram ih u želji da svoj rad i ideje približim savremenom čoveku, njegovim potrebama i svakodnevnim situacijama.

Koji su vaši dalji poslovni planovi?

Modni dizajn je moja velika ljubav, tako da planiram i dalje da pratim konkurse za razne modne manifestacije u nadi za ponovnim učešćem i promovisanjem svog rada. Takođe, volela bih da se ostvarim i usavršim u struci za koju sam školovana, kao dizajner enterijera i nameštaja.

Na kojim naslovnicama svetski poznatih časopisa biste voleli da vidite svoje kreacije?

S obzirom na to u kakvoj zemlji živimo čini mi se da je nerealno razmišljati o tome, ali naravno nadu i veru vam niko ne može oduzeti. Naravno da bih volela da vidim svoje kreacije u nekom od svetski priznatih časopisa, ali put do toga je jako dug i težak. Mada, mislim da se napornim radom i trudom može mnogo toga postići.

Olivera Denčić

Editors choice