Manifestacija Balkan Art Fashion Event je prilika za mlade dizajnere iz Srbije i regiona da pokažu svoje stvaralaštvo. Kroz izložbe, radionice i revije,pored kreatora, predstaviće se blogeri i stilisti. Na ovoj modnoj manifestaciji, koja je počela juče i trajaće do 29. novembra, jedna od učesnica je Andrea Jovanovska, dizajnerka i master primenjenih umetnosti. O njenom radu, kao i prethodnom učešću, govorila je za naš magazin.

andrea Wannabe intervju: Andrea Jovanovska, modni dizajner

WANNABE MAGAZINE: Koliko su vam iskustva sa prethodne manifestacije Balkan Art Fashion Event pomogla da se pripremite za ovu?

ANDREA JOVANOVSKA: Iskustvo sa prethodne manifestacije Balkan Art Fashion Event mi je puno značilo i pomoglo u smislu da ću predstojeću reviju dočekati sa više samopouzdanja i mnogo novih ideja. Jako sam zadovoljna sjajnom organizacijom BAFE-a, puna sam pozitivnih utisaka i sa pozitivnom tremom iščekujem narednu reviju.

Šta za jednog mladog dizajnera znači pojavljivanje na ovakvom modnom događaju?

Modne manifestacije poput BAFE-a, kao i mnogo drugih kod nas, za mlade dizajnere predstavljaju potrebu i priliku da predstave svoj rad i viđenje umetnosti. Neophodne su radi afirmacije mladih taleneta, umetnika i dizajnera. Smatram da je danas u Srbiji mladim ljudima, koji su spremni da rade, stvaraju, proširuju svoja znanja i iskustva, neophodna podrška, pomoć i podstrek kako bi nastavili sa svojim usavršavanjem i napredovanjem. Mlade generacije je potrebno motivisati kako bi pružile najbolje od sebe i doprinele duhovnom uzdizanju, kako svom tako i cele zemlje.

andrea4 Wannabe intervju: Andrea Jovanovska, modni dizajner

Kolekcija koju ćete ovom prilikom predstaviti naziva se “Combination”, Šta ste to iskombinovali?

Na predstojećem BAFE-u Milica i ja predstavićemo se kolekcijom pod nazivom ’’Combination’’. Modele predstavljamo posebno, ali pod zajedničkim nazivom. Naziv kolekcije je nastao kao spoj Miličinog i mog rada. Pre svega, odnosi se na spoj dve različite ličnosti, kombinaciju različitog dizajna, umetnosti i inspiracije, sa različitim akcentom na detalje gde do izražaja dolazi ista tematika.

Kolekcija je jako svedevdena i svaki odevni komad dozvoljava kombinovanje na više različitih načina. Koričćen je širok spektar boja i materijala kao sto su: pamuk, vuna, keper, tvil, cibelin, čoja, trevira, krzno, koža.. Kombinacija ovako različitih materijala dala nam je veliku slobodu i mogućnost kombinovanja tako da je posebna pažnja posvećena njihovom skladnom i estetskom usaglašavanju.

Kako je bilo raditi kolekciju u saradnji sa Milicom Kandić?

Milica i ja smo, pre svega, prijateljice, ali i koleginice. Rad sa njom je inspirativan, tako da smo došle na ideju da, kroz dva različita pogleda na dizajn, prikažemo modernu i savremenu ženu koja, u isto vreme, simbolizuje lepotu, prefinjenost i eleganciju, ali i hrabrost, posvećenost i uzvišenost. Naši modeli prate liniju tela i ističu žensku figuru, kao i snagu njene ličnosti. Takođe, modelima dominira neobična konstrukcija u kojima se žena oseća samouvereno i snažno sa puno stila, ženstvenosti i elegancije.

andrea7 Wannabe intervju: Andrea Jovanovska, modni dizajner

Odakle ste crpeli inspiraciju za ovu kolekciju?

Studirajući dizajn enterijera i nameštaja, kroz razne projekte i zadatke koje sam radila, stalno sam otkrivala nešto novo, drugačije i zanimljivo. Sve je jako inspirativno za mene, tako da inspiraciju pronalazim čitajući o raznim periodima istorije umetnosti, o stilovima u arhitekturi, zatim pronalazim je u prirodi, muzici, prijateljima i svemu što me okružuje.. Sama kolekcija govori o primenjenoj umetnosti, modelima koji su nosivi, praktični i sašiveni od prirodnih materijala.

U pojedinim modelima je izražen futuristički pristup dizajnu koji je odrađen sa detaljima u vidu geometrijskih oblika. Takođe, prisutan je minimalizam i jednostavnost kroja koja je upotpunjena stvaranjem umnoženih poruba koji daju treću dimenziju i specifičnost modelu.

Da li više volite da pravite nosive odevne komade ili ekscentrične kreacije?

Veliki sam ljubitelj ekscentričnih stvari tako da imam jako puno ideja koje želim u budućnosti da realizujem. Za sada su moji odevni komadi nosivi i praktični. Kreiram ih u želji da svoj rad i ideje približim savremenom čoveku, njegovim potrebama i svakodnevnim situacijama.

Koji su vaši dalji poslovni planovi?

Modni dizajn je moja velika ljubav, tako da planiram i dalje da pratim konkurse za razne modne manifestacije u nadi za ponovnim učešćem i promovisanjem svog rada. Takođe, volela bih da se ostvarim i usavršim u struci za koju sam školovana, kao dizajner enterijera i nameštaja.

Na kojim naslovnicama svetski poznatih časopisa biste voleli da vidite svoje kreacije?

S obzirom na to u kakvoj zemlji živimo čini mi se da je nerealno razmišljati o tome, ali naravno nadu i veru vam niko ne može oduzeti. Naravno da bih volela da vidim svoje kreacije u nekom od svetski priznatih časopisa, ali put do toga je jako dug i težak. Mada, mislim da se napornim radom i trudom može mnogo toga postići.

Olivera Denčić

Comments