Winny nakit je brend unikatnog, ručno izrađenog nakita nastao 2010. godine, koji dizajnira i izrađuje Bojana Katić, Master inženjer arhitekture. Glavna kolekcija nakita je u “Steampunk” stilu, izrađena od recikliranih, starih, mehaničkih satova, ukrašenih Swarovski kristalima, različitim metalnim komponentama, poludragim kamenom, biserima. Pored nje tu je i nakit od poludragog kamena, kože, kristala i perli. Odlikuju ga živopisne boje, ženstvenost i romantični detalji. U razgovoru sa ovom dizajnerkom nakita, saznali smo kako je počela da se bavi ovim kreativnim poslom i šta je čini drugačijom od drugih.

mindjuse winny Wannabe intervju: Bojana Katić, dizajner nakita

WANNABE MAGAZINE: Završili ste Arhitektonski fakultet, a bavite se dizajnom nakita. Da li vam nekad bude žao što ste zapostavili arhitekturu?

BOJANA KATIĆ: Kako nisam posle završenog fakulteta našla posao u struci, pronašla sam alternativu u oblasti koja je, takođe kreativna, otvorena za umetničku slobodu, i neograničenu maštu što se tiče dizajna. Znanja, a naročito umetničke veštine stečene tokom studija arhitekture, kao što su sklad forme i funkcije, ravnotežu asimetrije, preciznost, likovne veštine… primenjujem i u dizajniranju i izradi nakita. Ne mogu da kažem da mi je žao što sam “zapostavila” arhitekturu, jer mi ovaj posao čini zadovoljstvo i dizajniranje nakita smatram svojevrsnim iskustvom, koje mi može samo pomoći u budućnosti kada budem imala prilike da se oprobam i u poslu u vezanom za arhitekturu.

Kako ste se odlučili da pravite nakit?

Volela sam da ponesem zanimljiv komad nakita, a kako je ranije bilo mnogo manje sajmova unikatnih radova, i umetnika koji se bave ručnom izradom, spontano se javila ideja da sama sebi napravim unikatne komade. Ljudi u mojoj okolini su na njih pozitivno reagovali, i podržali me u ideji da time počnem ozbiljnije da se bavim.

Po čemu se vaš nakit razlikuje od drugih ručno izrađenih komada?

Nakit koji ja pravim je u “steampunk” stilu, i predstavlja spoj novog i starog, savremenih ženstvenih detalja i delova mehaničkih konstrukcija satova, neki bi rekli nespojiva kombinacija, ali rezultati su dokaz da funkcioniše. Vodim računa o detaljima i svakom modelu posvetim maksimalnu pažnju u izradi. Pravim nakit koji se meni svidja, imam sreće i raduje me što se i drugima dopada, i što posetioci na izložbama ne kriju oduševljenje i često izdvoje vreme da mi daju komplimente.

Odakle crpite inspiraciju?

Inspiracija mi nikada ne fali. Materijal koji koristim je specifičan, to su stari mehanizmi od ručnih i džepnih satova, budilnika. Za razliku od nekih drugih tipova nakita napravljenih od uvek i svuda dostupnih materijala, sa satovima je uvek lutrija, ne znam unapred kakve mehanizme ću dobiti. Tako da mi je svaki sat, njegov oblik, veličina, delovi, boja inspiracija. S’ obzirom na to da ih uglavnom dobijem u neupotrebljivom stanju, stare, zardjale, jedva čekam da im udahnem “novi život” .

prsten winny Wannabe intervju: Bojana Katić, dizajner nakita

Recite nam nešto više o “steampunk” nakitu, koji izrađujete. Koje su njegove karakteristike?

Steampunk” stil je podžanr naučne fantastike, zastupljen je u različitim sferama umetnosti kao što su književnost, film, arhitektura, moda. Zasniva se na periodu viktorijanske Engleske i američkog Divljeg Zapada ( 19. vek ), dobu parnih mašina, a prožet je futurističkim elementima. Poslednjih dvadesetak godina intenzivniju primenu ima i u savremenom dizajnu upotrebnih predmeta, odeće i nakita. Winny steampunk nakit je prepoznatljiv po ženstvenosti, romantičnim detaljima i veselim bojama, kao i modernijem dizajnu od klasičnog steampunk nakita, čiji je fokus uglavnom na starinskom izgledu, boji starog zlata i braon tonovima.

Da li je neki komad koji ste vi dizajnirali, nosila neka javna ličnost?

Nakit koji dizajniram, je primeren uglavnom “casual outfit”-ima i do sada su ga ponele neke od nasih modnih blogerki.

Čime se vodite u odabiru materijala za izradu? Da li je na prvom mestu estetika ili kvalitet (vrednost)?

Kada su materijali u pitanju trudim se da nađem najbolji spoj kvaliteta i estetike, jer da bi nešto zadovoljilo moje estetske kriterijume mora da bude kvalitetno. Ne smatram da je kvalitet uvek srazmeran ceni, tako da se ne vodim uvek time, a vrlo često materijal poručujem iz inostranstva ukoliko kod nas ne pronađem odgovarajuć, kao na primer Swarovski kristale.

Da li radite na nečem novom?

Konstantno se trudim da novim modelima i materijalima unapredim ponudu Winny nakita. Od ovog leta u ponudi su i komadi za muškarce od kojih su najpopularnije manžetne. Takođe od ove godine u ponudi su i “bookmarker”-i, koji se najčešće kupuju za poklone. A nadam se da ću realizovati planove i da ću pre nove godine u ponudi imati i nove modele narukvica, ogrlica, minđuša i prstenja. S’ obzirom na to da je svaki komad Winny nakita unikat, uvek ćete pronaći nešto novo u ponudi.

U saradnji sa Winny nakitom, delimo tri poklona iz njihove kolekcije. Sve što je potrebno da uradite je da u vidu Facebook komentara, ispod ovog teksta, napišete uz koju biste odevnu kombinaciju nosili ovaj nakit. Tri najbolja odgovora po mišljenju redakcije će dobiti na poklon jednu od ovih nagrada. Nagradni konkurs traje do petka, 17. oktobra do podneva. Konkurs važi samo za Republiku Srbiju!

1 nagrada BK Wannabe intervju: Bojana Katić, dizajner nakita

1. nagrada

2 nagrada BK Wannabe intervju: Bojana Katić, dizajner nakita

2. nagrada

3 nagrada BK Wannabe intervju: Bojana Katić, dizajner nakita

3. nagrada

Olivera Denčić

Comments