Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Upoznajte Daliju Koks talentovanu studentkinju “Studija Novi teatar”.

Studio novi teatar, škola produkcijske kuće “Kroz prozor Fabrika”, nudi kurseve mjuzikla (na engleskom jeziku), glume, pozorišta senki, teatra na francuskom jeziku i, na kraju ciklusa, izvođenje predstava pred publikom. Kako je počela priča Studija novog teatra?

Nezavisno pozorište “Kroz prozor Fabrika” je nastalo 2008. godine sa ciljem da pored negovanja umetničkog u pozorištu, deluje i društveno odgovorno. Jedan od osnovnih ciljeva ovog pozorišta je i uvođenje ovde novih pozorišnih pristupa, a negovanih u Francuskoj, sa akcentom na pozorišnu etiku i timski rad, koja se danas često zaboravlja, koje je osnivač ovog pozorišta francuski reditelj Žan-Baptist Demarinji (Jean-Baptiste Demarigny) želeo da uvede u pozorišno obrazovanje Srbije.

Tako je nastao Studio novi teatar, pre tri godine, kao edukativni projekat za amatere i profesionalce. Osmišljen je kao škola koja nudi različite kurseve za razvoj scenskog nastupa. U ponudi su kursevi mjuzikla (prvi put u Srbiji), glume, pozorišta senki i glume na francuskom jeziku koji se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom. Kurseve vode mladi i uspešni profesionalci: reditelj i glumac Žan-Baptist Demarinji vodi kurseve glume, koreograf Milica Cerović je zadužena za časove plesa, a operska pevačica i pedagog Nataša Tasić za pevanje.

Već imamo tri godine iskustva, realizovali smo tri mjuzikla: “Čikago”, “Američku burlesku” i “Svini Toda”. Predstava glume na francuskom je prošle godine imala svoju premijeru na Festivalu frankofonije. Imamo stalne studente, uigrani tim i stalna partnerstva sa nekim od institucija kulture.

Ove godine prijave za novu klasu primamo do 25. septembra. Više informacija možete naći na sajtu www.studionoviteatar.tk.

Dalia Wannabe intervju: Dalia Cox

Dalia

Šta Studio novi teatar nudi svojim studentima?

Studio novi teatar nudi svojim studentima mogućnost da napreduju na polju pozorišne umetnosti kroz razvijanje svog talenta, ili da se oprobaju u nečem potpuno novom i zanimljivom ukoliko nisu imali nekog prethodnog iskustva. Ovaj studio pruža sveobuhvatan pristup za koji je zadužen tim stručnjaka koji vodi kurseve, a ne jedan čovek, što je veoma važno, jer se ipak različite veštine kombinuju. Studio ima više kurseva (mjuzikla, glume, pozorišta senki i glume na francuskom jeziku), tako da svako može da odabere ono što mu najviše leži. Veliki broj mladih je opčinjen pozornicom, ali ih pored glume interesuju ples ili pevanje, pa je kurs mjuzikla pravo mesto za njih. Za one koji žele da razvijaju isključivo svoje glumačke sposobnosti zamišljen je kurs glume, a za one koji žele da pored glume kroz kreativan rad usavrše i svoju konverzaciju  francuskog jezika Studio nudi kurs glume na francuskom jeziku.

Na svakom kursu koji je u ponudi, kreće se od osnovnih stvari vezanih za specifično polje kojim se bavi. Tako se na kursu mjuzikla učesnici prvo upoznaju sa osnovnim tehnikama pevanja i plesa. Na časovima glume savladavaju osnove kroz raznovrsne i posebno osmišljene pozorišne igre u kojima se vežba kreativnost, koncentracija, dikcija, snalažljivost u trenutku, motorika, prevazilaženje treme i dr. Ovim vežbama učesnici stiču svesnost o fizičkim i mentalnim zahtevima glumačkog posla, a takođe se postepeno oslobađaju pred svojim kolegama, koji im u prvim mesecima predstavljaju jedinu publiku. Sve vreme fokus je stavljen na timski rad i na formiranje ideje zajedništva koja je osnova za bavljenje glumačkim poslom. Velika pažnja se zato posvećuje osposobljavanju za rad u grupi i zato svaka predstava koja nastaje kao finalni produkt kursa postaje specifična kreacija u koju su utkane posebnosti svakog učesnika. Time Studio pruža svojim studentima šansu da, pošto se nisu odlučili za profesionalno bavljenje pozorišnom umetnošću, svoje greške isprave i napreduju.

Kakav je osećaj biti deo užeg tima?

Osećaj je zaista fantastičan jer predstavlja potvrdu mog dosadašnjeg rada zahvaljujući kome sam dobila novu šansu za napredak kroz rad na novim ostvarenjima u saradnji sa profesionalnim glumcima. Meni je ovo velika životna potvrda jer je pokazalo da trud, zalaganje i rad na nečemu što zaista volite donosi napredak i uspeh. Često se u Srbiji dešava da se nečim bavite godinama, a da ne napredujete, jer nemate šansu da to pokažete. Praktični deo je veoma bitan jer vam omogućava da jasno sagledate koliko ste uradili, čemu treba da se više posvetite, itd. Za scensku umetnost on je od presudnog značaja, a u našoj zemlji je to ono što često fali. Biti deo tima za mene predstavlja upravo tu mogućnost, da zaista idem dalje, i time potvrdu da sam na pravom mestu i radim pravu stvar. Takođe mislim da je ovo jedan odličan način da se amaterima omogući profesionalniji rad, jer predrasude po pitanju toga da nešto morate da završite da biste bili uspešni u tome kliše su, kojeg već jednom treba da se oslobodimo. Ovu priču čine mladi ljudi koji zaista veruju u ono što rade i rade to profesionalno, i mislim da naš pristup pomaže da do tog oslobođenja što pre dođe.

studio print3 Wannabe intervju: Dalia Cox

Prijavite se!

Kako izgleda jedan vaš “radni dan”?

Radni dani su dani kada se pravi predstava i tada Studio postaje moja druga kuća. Po ceo dan su probe, a zbog timskog rada veoma je važno da svi budemo prisutni, jer na taj način zajedno stvaramo predstavu. Osluškujemo se, upijamo ideje jedni od drugih, dajemo kritike, zajedno stvaramo. Tada se najviše radi, ali i najviše uči. Naš radni dan uglavnom izgleda ovako: kada se okupimo kreće grupno zagrevanje koje je dosta važno za razmrdavanje tela i duha. Onda se rade scene i tada je veoma važno da svi budu tu, da bi što bolje shvatili glavne ideje rada, estetiku, značenje teksta, itd. Posle kraćeg odmora za zajednički ručak, radimo grupno upevavanje, pa vežbanje pesama kroz scene. Onda se uvežbavaju zajedničke koreografije. Nekada se toliko zaokupiramo poslom da ostanemo u studiju do kasno, a pošto smo previše umorni tu i prespavamo. Kad radimo funkcionišemo kao velika porodica, pomažemo jedni drugima i trudimo se da ostanemo pozitivni kad naiđu teški trenuci. Zato svaki dan počinje pozitivnim mislima, sa željim da se nauči i doživi nešto novo!

Da li imate omiljeni predmet?

U početku je to bio ples jer sam se njime bavila dugo godina, pa je on moja prva ljubav. Međutim, ubrzo su mi pevanje i gluma postali veoma interesantni jer su mi pružali nove izazove. Tako da sada i ne bih mogla da se odlučim, jer kada se dublje bavite ovim disciplinama uviđate da se one toliko prožimaju, da jedna drugu dopunjuju. Mnogo sam naučila o plesu kroz glumu, o pevanju kroz ples i glumu, o glumi kroz obe discipline. Više ne mogu da ih posmatram odvojeno, a da ne osećam da nešto fali…

Recite nam nešto više o kreativnosti koju možete ispoljiti tokom studija? U čemu se ona ogleda?

Mislim da se kreativnost često pogrešno posmatra kao neka specifična osobina koju imaju srećni pojedinci. Ja sam dugo “patila” od nedostatka kreativnosti jer nisam imala okvir/kontekst u kome bih svoju kreativnost razvijala. I iako sam se bavila umetnošću na razne načine nisam uspela da pronađem “to nešto” što bi oslobodilo sve moje potencijale. Nakon dosta godina traganja uspela sam da to pronađem u pozorištu jer pored toga što zahteva kombinaciju različitih veština, ono što sam u ovom studiju dobila je sloboda da se izrazim. Kroz pravljenje predstave, u kojoj svi učestvujemo, imamo priliku da na razne zadatke odgovorimo na svoj način, onako kako smo inspirisani u datom momentu i kako najbolje umemo. To te navede da probaš neke stvari koje pre toga ne bi ni pomislio da možes, npr. da napraviš koreografiju za svoju tačku, sašijes ili nekako napraviš kostim za svog lika, izmiksuješ neku muziku za svoju scenu, itd. Uopšte, kroz građenje pozorišnog lika stvaraš svoju sopstvenu priču koja pokreće maštu na potpuno drugačiji i neočekivan način. To je stvaranje kroz igru. Kasnije, kada se sve te priče uklapaju uz pomoć reditelja, i ujedinjuju u predstavu koju pravimo, ona postaje zaista naša zajednička kreacija. Ono što je veoma bitno, pogotovo na početku, jeste podrška naših profesora koji nas uče i podržavaju u samostalnosti, u smislu da stičemo sigurnost i veru u sebe – koja predstavlja jedan od bitnih preduslova za stvaranje nečeg novog i drugačijeg… što bi i bio smisao umetnosti.

Kako vidite sebe u budućnosti?

Uh! Mislim da imam još dosta toga da naučim, a želja mi je da se još ozbiljnije posvetim proučavanju žanra mjuzikla i koreografskom poslu. Volela bih da razvijem svoje potencijale do one mere do koje ću ja biti zadovoljna onim što sam postigla, a što se tiče karijere i uspeha, u njoj mislim da oni dolazi kao potvrda uloženog truda, iskrenog zalaganja i rada… Posle mnogo godina traženja, pronašla sam se u pozorištu i veoma mi je bitno da radim ovo što volim i što me zaista ispunjava. Želela bih da tako bude i u budućnosti.

Koja bi bila vaša poruka svima koji žele da krenu vašim stopama?

Zvuči otrcano, ali da prate svoje snove, da budu iskreni prema sebi i da se ne plaše da izađu iz svoje zone komfora. Da rade na sebi i da budu uporni. Ali da pre svega upoznaju sebe, u smislu da pronađu ko su zaista, jer će samo tako moći da znaju šta je ono što ih zaista privlači i što iskreno žele.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Editors choice