5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Često vas obradujemo intervjuima u kojima ugostimo talentovane mlade ljude. Jedan od njih je i Dragan Klem. On je fotograf i naš današnji sagovornik na temu ove umetnosti koja nas iz dana u dan fascinira. Upoznajte ga!

Foto Wannabe intervju: Dragan Klem

WANNABE MAGAZINE: Kada si i kako otkrio svet fotografije?

DRAGAN: Interesovanje za fotografiju otkrio sam u svojoj 14. godini. Počevši sa uličnom fotografijom i eksperimentisanjem sa svetlom, kao i digitalnim pristupom, došao sam do veština koje su se razvile u kreativnu stranu modne fotografije kojom se bavim tri godine.

Gde pronalaziš inspiraciju?

Lični stil, koji se može videti danas na mojim fotografijama, inspirisan je retro stilom, slikama cenjenih umetnika i fotografa, kao i elementima filmske fotografije, koji u kombinaciji sa digitalnim dobom dobija sasvim novu dimenziju.

12 Wannabe intervju: Dragan Klem

Kako reaguješ na činjenicu da se danas fotografom smatra svako ko ima foto-aparat?

Poštujem svačiji rad, ali smatram da se profesionalni rad u mnogo čemu razlikuje od amaterskog.

Digitalno vs. analogno?

Svaka od ove vrste fotografije ima svoje prednosti i mane. U današnje vreme digitalna fotografija je pristupačnija, brža i lakša za realizaciju. Analogna je slabije zastupljena, ali daje onaj umetnički šmek.

5 Wannabe intervju: Dragan Klem

Imaš li uzore?

Naravno, to su fotografi sa kojima imam slična interesovanja i čiji rad sa zadovoljstvom pratim. Pored već veoma poznatih fotografa, tu su i mlađi fotografi poput Lare Džejd, Elizavete Parodine i Kristijana Šulera.

Čiji rad te fascinira?

Kao što sam naveo u prethodnom odgovoru, pratim rad pomenutih fotografa, ali konkretan uzor nemam. Smatram da svi imamo neki svoj pristup i mislim da nije potrebno napominjati da se navedenim inostranim fotografima i nama budžeti dijametralno razlikuju.

4 Wannabe intervju: Dragan Klem

Po čemu su modni projekti specifični?

Modni projekti su specifični, jer na svakom snimanju učestvuje više ljudi različitih profesija (šminker, frizer, stilista, fotograf…), te su veoma važni timski rad i komunikacija sa saradnicima. Rezultat svake od navedenih profesija ogleda se na finalnom radu.

3 Wannabe intervju: Dragan Klem

Sa kim bi voleo da sarađuješ?

Uvek sam otvoren za nova poznanstva i saradnju sa svim osobama koje su raspoložene da učestvuju u jednom kreativnom projektu. Od mnogih i velikih inostranih imena voleo bih da sarađujem i sa našim dizajnerima i fotografima, kao što sam i učestvovao na projektu “New wave“, gde sam radio sa sjajnim ljudima, a mentor projekta je bio Miša Obradović, čiji rad posebno cenim.

21 Wannabe intervju: Dragan Klem

Planovi za budućnost.

Ono o čemu verovatno svaki modni fotograf u Srbiji, pa tako i ja, sanja jeste inostranstvo. Do sada sam radio sa par domaćih dizajnera i sve to iskustvo mi mnogo znači, ali bih i pored toga voleo da se iskažem u nečem apstraktnijem i malo agresivnijem, što je blisko mom ličnom senzibilitetu. Sada već pomalo radim na tome, završavam sajt gde će se moći mnogo više videti o mom radu.

Posetite Draganovu Facebook stranicu.

Editors choice