Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Kada se spoje moderno i tradicija, u umetnosti i modi mogu da nastanu samo jedinstvene stvari. Zakoračite u priču o cipelama koje će vas nadahnuti.

WANNABE MAGAZINE: Vaša radionica je spoj tradicije, veštine, umetnosti i posebnog odnosa prema klijentima. Kako je počela vaša priča?

DUŠAN DOKIĆ: Ljubav prema cipelama oduvek je postojala. Prva iskustva sam stekao u Beogradu. U želji za napredovanjem i sticanjem većeg iskustva ukazala mi se prilika da radim za jednu od najvećih italijanskih firmi kao modelar – stilista obuće. Znao sam da ne postoji bolje mesto od Italije za usavršavanje mog zanata. Odlazak u Italiju ispostavio se kao pravi izbor, jer sam tamo stekao neprocenjivo iskustvo. Zbog svega toga cipela DD dobila je spoj modernih linija i duh tradicije prilikom njihove izrade.

009 Wannabe intervju: Dušan Dokić

Spoj modernih linija i duh tradicije

Imali ste priliku da sarađujete sa poznatim modnim kućama Moschino, Louis Vuitton, Kenzo, Naturino. Kakva su vaša iskustva kada je reč o tim saradnjama?

To su velike modne kuće, samim tim i veliki proizvodni sistemi. Znanje koje sam stekao radeći za njih dosta mi je značilo za rad i pravljenje obuće u mojoj radionici. Saradnja je bila odlična, upoznao sam dosta ljudi sa kojima imam ista interesovanja, i uvek je dobrodošla razmena iskustva i novih trendova. Ovakvi brendovi imaju strogu proizvodnu politiku, standarde i procedure koji moraju da se poštuju, sve to čini industrijsku proizvodnju. Radionica DD handmade je drugačija, to je pre svega custom made proizvodnja, odnosno proizvodnja po meri kupca. U današnje vreme industrijska proizvodnja svima je dostupna i obuću velikih brendova pravi jeftina radna snaga u zemljama u razvoju (uključujući i Srbiju). U svetskim metropolama na ceni je proizvodnja po meri kupca, što uključuje odela, cipele, košulje itd.

Svaki par cipela koji napravite uvek je jedinstven. Opišite nam put nastanka jednog savršenog para cipela.

Teško je napraviti dva ista para, gotovo nemoguće jer se rade po meri. Cipele DD su personalizovane, ručno šivene. Kreće se od odabira modela, boje, a onda od uzimanja mera stopala. Prvo se radi probni par da bismo ustanovili da li model odgovara merama stopala. Cipele DD handmade rade se od najkvalitetnije teleće kože, cela cipela (računajući postavu, đon i petu) napravljena je od kože. Cipele se prave od svih prirodnih materijala, što znači da je udobna i zdrava za nošenje. Na izradu jednog para čeka se 30–45 dana. Proces proizvodnje ovoliko traje jer je u pitanju ručna izrada.

007 Wannabe intervju: Dušan Dokić

Na izradu se čeka od 30 do 45 dana

Vaše cipele odišu klasičnim i modernim stilom u isto vreme. Koji je to komad garderobe koji, po vašem mišljenju, nikada neće izaći iz mode?

Cipela (ženska i muška) definitivno mnogo toga govori o karakteru i stilu čoveka. Mislim da svako u ormanu treba da ima dobar i kvalitetan kaput, jer to nikad ne izlazi iz mode. Kaput se može kombinovati kako uz večernje prilike, tako i uz jeans u dnevnoj varijanti.

Postoji li dizajner cipela čiji rad cenite i zbog čega?

Naravno, ima ih više – Berluti, Santoni, Imai Hiroki, Corthay. Njihov rad cenim zato što su uspešno spojili kvalitet, dizajn i originalnost, što je u današnje vreme teško naći. Danas se sve komercijalizuje, juri se za sve većim profitom, a samim tim gubi se na kvalitetu.

002 Wannabe intervju: Dušan Dokić

Kvalitet pre svega

Pratite li modnu scenu u Srbiji i kako biste je definisali?

Više sam fokusiran na svetska dešavanja. Redovno posećujem Sajam cipela Micam u Milanu, koji se održava dva puta godišnje i tu se može videti trend koji će biti aktuelan u predstojećoj sezoni.

Na kakvom paru cipela trenutno radite?

Trenutno pravim specijalan par cipela sa određenim materijalima sa kojima do sada nisam imao priliku da radim. U pitanju je cipela na kojima je đon prepleten zlatnim žicama. Ručno će biti ofarbana braon-viski bojom, tako da će zlatna nit doći do izražaja. Pored luksuznosti, cipela će biti pravo remek-delo.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Editors choice