Interesantan je razlog zbog kojeg je Novosađanka Edit Bozoki počela da izrađuje nakit. Ovim zanimljivim i kreativnim poslom bavi se iz hobija, a inače radi na Salašu 137 na Čeneju. Oduševiće vas svojim idejama za nakit, ali vam neće otkriti kako ga je napravila. Ljubav je ono što je pokreće, kao i želja da drugi nose nešto drugačije.

451 Wannabe intervju: Edit Handmade

Edit Handmade – upečatljiv nakit koji će vas uveseljavati

WANNABE MAGAZINE: Predstavi nam ukratko Edit Handmade. Ko se iza toga krije?

EDIT BOZOKI: Ko se krije? Pa ne znam, ja sebe vidim kao kreativnu osobu koja od starog može da napravi nešto drugačije… Edit Handmade nije samo nakit, već se ponekad nađe i poneki restauriran komad nameštaja, ukrasni predmet za kuću, pa to nešto obnovljeno dobije potpuno novu namenu. Edit je neko ko ne voli da sedi i ne radi ništa, već stalno izmišlja nešto novo i daje život nečemu što bi druge uveselilo i ulepšalo.

Kada i kako si počela da se baviš dizajnom i izradom nakita?

Izradom nakita počela sam da se bavim davno, još u tinejdžerskim danima i to za lične potrebe. Ili nisam mogla sebi da priuštim neke predmete ili nisam nalazila ono što mi se sviđa, pa sam ih sama pravila. Počelo je tako što u jednom trenutku nisam imala odgovarajuću narukvicu koja bi mi se slagala uz majicu koju sam nosila na odmor. Sada je to sve ozbiljnije i traje već nepune dve godine. Osim toga, pravim i ogrlice i minđuše, a ponekad i neke dodatke poput tašnica, broševa ili pak malih predmeta za kuću.

Edit Wannabe intervju: Edit Handmade

Edit sa komadima svog ručno rađenog nakita

U čemu pronalaziš inspiraciju za dizajn svog nakita i kako dolaziš do ideja?

Inspiraciju za dizajn nakita najviše pronalazim proučavajući kulture Afrike i Indije. Oblici i boje koje pronalazimo u tim zemljama jake su i upečatljive. Spajaju se boje koje su kod nas Evropljana neobične i neprihvatljive za bilo kakvo kombinovanje. Ako kažem da su mi Afrika i Indija inspiracija, moram da napomenem da mi je ljubav veliki pokretač! Jako je važno da to što radite podržava dosta ljudi oko vas i da su iskreni u kritikama i savetima.

Sigurni smo onda da će svako ko nosi tvoj nakit na sebi imati komad napravljen iz čistog zadovoljstva i sreće. Koliko je vremena potrebno da napraviš jedan komad ovog zanimljivog nakita?

Za jednu narukvicu potrebno mi je u proseku sat vremena, isto važi i za ogrlicu. Kada imam dobrih ideja, u stanju sam da sedim i radim i po četiri sata. Usled nedostatka vremena za druge stvari koje čine život, a iz kojih crpim inspiraciju, ne radim nakit po porudžbini. Takav zadatak potpuno me blokira i ne ostavlja mi prostora da se izrazim do kraja. Oduzima mi vreme razmišljanje da li će se to nešto nekome svideti i da li ću pogoditi senzibilitet osobe.

260 Wannabe intervju: Edit Handmade

Ogrlica Edit Handmade šik je i originalna, a pristaje svakoj devojci

Devojka koja nosi tvoj nakit je…?

Hrabra, voli i zna da eksperimentiše sa bojama i oblicima, prihvata drugačije, definitivno jedinstvena i želi takva i da ostane. Devojka koja se razlikuje od ostalih i čvrsto stoji iza svog stila.

Misliš da nakit može puno toga da kaže o drugome, kao i da treba biti umeren. Koliko on govori o stilu jedne osobe?

U današnje vreme teško da možemo da sudimo o nečijem stilu. Prepuni smo jeftinog i jednoličnog nakita. Koliko je on kroz istoriju govorio o stilu i položaju u društvu, isto važi i za današnjicu. Mnogo je važno da sve bude umereno i da “liči” na osobu koja ga nosi. Bolje je jedan dobar komad nakita (po mom mišljenju, pun pogodak ukoliko je to unikat), nego više nečega nabacanog na sebe samo da biste izgledali moćnije i imućnije.

356 Wannabe intervju: Edit Handmade

Minđuše u etno stilu

Osim na stranici na Facebooku, gde zainteresovani ljubitelji nakita mogu da vide i kupe tvoj ručni rad?

Za sada, to je samo stranica na Facebooku. Ponekad izlažem i na Malom sajmu lepih stvari, koji se održava u Novom Sadu, i u EdOn Radionici, gde u suvenirnici stoji i nešto od mog nakita.

170 Wannabe intervju: Edit Handmade

Šarene i zanimljive narukvice veselih, prolećnih boja

U saradnji sa Edit Handmade poklanjamo vam dve narukvice. U komentarima ispod ovog teksta, na sajtu, napišite zbog čega vam se dopada ovakav nakit i uz kakvu biste garderobu najradije nosile komade Edit Handmade. Dva komentara sa najviše lajkova će dobiti po narukvicu. Redakcija će u subotu 7. aprila u 12h proglasiti pobednike.


Marina Luković je diplomirana novinarka koja za sebe kaže da je jedno bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Mini Maus, svoje prijatelje i smeh do suza. Veliki je optimista a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je Carpe Diem, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments