Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

San i želja svake žene je razgovarati s drugom ženom koja zna mnogo o životu. Moj se san, ovim razgovorom, upravo ostvario, a i vi koji čitate ovaj intervju, zbog topline i odvažnosti kojom zrače Ivanini odgovori, pomislit ćete da ste kraj nas. Ovo je razgovor o najvažnijoj niti od koje je satkan život – o ljubavi.

WANNABE MAGAZINE: Mislim da Vas ne treba previše predstavljati. Vole Vas i vole čitati Vaše knjige. Ali zanima me kako biste samu sebe opisali u nekoliko riječi?

IVANA KUZMANOVIĆ: Kod mene, kao i kod svih ima mnogo toga što se može voleti, ali i mnogo toga što bi trebalo zaobići u širokom luku… Imam veliku energiju i lepo je kada je pozitivna… ali ista ta energija ima i svoju suprotnost. Volim što sam empatična, emotivno dostupna i sebi i drugima; ali sam i impulsivna i iskrena što nekada donosi neprijatnosti. Ispoljavam sva svoja osećanja i to je divno… ali na to mnogi nisu navikli… Mogla bih do sutra da nabrajam vrline od kojih svaka ima svoju suprotnu stranu…

Ivana Kuzmanović Wannabe intervju: Ivana Kuzmanović

Koliko su Vaše knjige autobiografske?

Tri od pet potpuno, a dva delimično. Naime, Amor portenjo i U ime Ljubavi opisuju moja duboka uverenja i osećanja u vezi sa ljubavlju, preljubom, roditeljstvom itd… tako da su i one delimično autobiografske.

Jeste li sretni?

Srećna sam! Iako nisam uvek zadovoljna. Sreća je, kao i ljubav stanje svesti. Nekada samo ZNAM da sam srećna, nekada to OSEĆAM celim bićem. Evo paradoksa: od kako se Filip rodio i učinio me najsrećnijom na svetu, veoma često sam premorena, zabrinuta, rastrešena… odsustvo radosti ne čini nas nesrećnim. Nesrećnim nas čini život u laži, nebivanje u sadašnjem trenutku i večito očekivanje da drugi treba da učini nešto kako bismo bili srećni…

Osvrnut ću se na Vašu divnu, posljednju knjigu U ime Ljubavi. Sudeći po njoj, sreća je stvar izbora. Ali je li to uistinu tako u stvarnom životu? Postoji li recept za sreću?

Nema recepta. Čovek ne može neprestano osećati sreću. Nije prirodno. Sreća je, po mom verovanju, sposobnost da podnosimo što nam život donosi sa što većim spokojem i svešću da i lepo i ružno prolazi a da prijatnost ne bi postojala da nema neprijatnosti.

Volim kod Vas to što pišete o ljubavi na jedan drugačiji, viši način. Nikada patetično. Možda bi prave riječi bile originalno i pronicavo. Kako Vam to uspijeva?

Hvala vam. Volim kako ste to doživeli, prija mi. Ne znam: drznula sam se da preispitujem pojmove koje usvajamo mehanički. Da demistifikujem romansu; da se, uprkos strahu, suočavam sa podsvešću, sa prolaznošću… da rizikujem da me neće voleti… I onda, desilo se suprotno – mnogi su me zavoleli. Ali, da se ne zavaravamo: lakše je voleti na daljinu: Odnosi su pravo mesto ljubavi, a tu i dalje ima saplitanja…

Što Vas nadahnjuje iz dana u dan za pisanje? Na koje ste svoje djelo posebno ponosni?

Nema posebnog nadahnuća:svaki dan mislim, osećam, živim, pitam, zaključujem, dobijam, gubim… i o tome pišem. Volim sva svoja dela. Zaista ih volim i to bez razlike jer sva predstavljaju zapis o fazama mog emocionalnog i duhovnog razvoja.

U ime ljubavi Wannabe intervju: Ivana Kuzmanović

Čemu ili komu se divite?

Začudo, nemam idole niti one s kojima bih se poistovetila… sve što o drugima znamo samo su delovi istine i samo ispričane priče… mogla bih se diviti mudrosti nekog monaha ili disciplini vrhunskog sportiste… ali to su samo osobine koje vrednujem, a ne Bića u celini…

Doimate se neustrašivom ženom. Ima li išta čega se bojite?

O da. Ima. Strahovi se vraćaju u novim situacijama. Od kako sam postala majka vratila se bojazan da li ću biti zdrava, srećna i dugovečna sebi, svome sinu i suprugu. Upoznala sam i novu strepnju a to je da li je moj Filip zdrav, srećan i namiren.

Sada jedno pravo žensko pitanje: Koja je tajna Vašeg lijepog i svježeg izgleda? Imate li neke beauty rituale koji Vam čine zadovoljstvo?

Make up je čudo. Ne izgledam tako sveže kada bez šminke krenem na pijacu ili kada se predveče vraćam iz parka. Treniram koliko stignem, oblačim ono što mi lepo stoji a ne ono što je moderno. Ono što mi daje mladalački izgled jeste sjaj u očima i na njemu Bogu hvala.

Što biste savjetovali sebi prije deset godina?

To nije mudro jer to je naknadna pamet. Ne bih menjala ništa jer sam srećna upravo s ovim što je sada… a da sam delala drugačije, makar i bolje, rezultat ne bi bio ovaj. Ali mogu savetovati sebe sada za narednih deset godina: voli se još više, živi zdravo, smej se, i izbegavaj ono što još uvek nisi kadra podneti.

Na što ste u životu najponosniji?

Na sebe, mog supruga i našeg predivnog sina Filipa.

Ne mogu ne primijetiti kako ste svestrani. Pisanje knjiga, life – coaching, vođenje radionica… Bavite se, ako se ne varam, i reikijem. Nisam baš nešto upućena u reiki… Odakle crpite svu snagu i strast za životom?

Tome dodajmo i muziku, sport, humanitarni rad, treninge tai chi – ja… i nikada ne zaboravimo: ništa od toga nije u isto vreme. To su različiti periodi, faze, raspoloženja, potrebe… Postaviću ja jedno pitanje: Koja je druga opcija ako ne izaberemo snagu i strast za životom? A ako ih izaberemo, možemo ih crpeti iz svega…

Kako sam prethodno spomenula, vodite radionice. Je li teško voditi radionice, savjetovati druge, pomagati im?

Nije teško. Prepustim se, otvorim se… i sve teče. Ne mislim već osećam. Kada osetite patnju drugoga, odmah znate i šta mu treba. A zapravo svima nam je potrebno isto: ljubav i uteha. U poslednje vreme izoštrila mi se intuicija. Ona me vodi do duša drugih koje najbolje znaju kako da sebi pomognu.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Moja najvažnija misija je Filipovo odrastanje u srećnu i zdravu osobu. To je nemoguće bez svesnog roditeljstva. To je ujedno i ono čime se uskoro planiram baviti – svesno roditeljstvo – kako da naša deca budu samosvesna, autentična i srećna. Negde sam pročitala: “Vaspitanje detea počinje rođenjem njegovih roditelja.” Zdrav i svesan roditelj je navažnija karika života.

Što biste savjetovali našim čitateljicama Wannabe Magazina koje su u potrazi za ljubavlju?

Ko traži naći će, ali je veoma važno da se s vremena na vreme upitate da li znate šta je to što tražite. Šta je za vas ljubav? Kako znate da nekoga volite? Kako znate da neko voli vas? Zašto mislite da je do sada niste našli? Ovakva i slična pitanja mogu vam mnogo pomoći da upoznate sebe kao i da uvidite šta je to zbog čega još uvek tragate…

Izvor fotografije: Ivana Kuzmanović

Ela Vujanić 

Editors choice