U razgovoru sa Ivanom Mrđom, saznali smo nešto više o fantastičnoj kolekciji Mademoiselle za devojčice. Talentovana Ivana nas uvodi u svoj svet stila, ljubavi i inspiracije.

WANNABE MAGAZINE: Pokrenuli ste sami sopstveni biznis. Kada ste se i kako odlučili na ovaj potez?

IVANA MRĐA: Moda je oduvek bila moja velika ljubav. Modu ne pratim, ja je živim… Ona za mene ne predstavlja samo stil odevanja, za mene je moda stil života… Kada se rodila moja ćerka Srna spojile su se dve velike ljubavi. Moja ljubav prema njoj i moja strast prema modi… Želela sam da odmalena bude posebna… Najpre sam kreirala haljine samo za nju. Ubrzo potom, rodila se i naša kumica Mila Krasić. Njih dve postaju neiscrpan izvor ljubavi i inspiracije… Sve se desilo brzo… Moje haljine postaju veoma tražene i ja sam poželela da i druge devojčice imaju priliku da ih nose. Mademoiselle je nastao iz čiste ljubavi, a drugačije ne može ni biti kada su deca u pitanju.

Kreirali ste prvu kolekciju za devojčice pod nazivom “Mademoiselle”. Recite nam nešto više o ovoj kolekciji.

Mademoiselle je kolekcija za sve devojčice koje žele da izgledaju kao prave male dame. Zaista smatram da je veoma važno odmalena devojčice učiti da su one posebne, jedinstvene. Postoji mnogo načina za to. Najvažnije je da devojčice odrastaju okružene ljubavlju. Koko Šanel (Coco Chanel) je govorila da devojke treba da budu klasične i glamurozne… Ja bih samo dodala da devojke treba da budu srećne. Linija haljina koje kreiram za devojčice najpre ima za cilj da one dobiju svest o tome koliko su važne i posebne i da sa tom mišlju izrastaju u prave male dame. Sve što postoji u Mademoiselle kolekciji i sama bih volela da nosim… Međutim, vrlo često kažem da za odrasle ne umem da kreiram… deca su moja inspiracija.

31 resize Wannabe intervju: Ivana Mrđa

"Modu ne pratim, ja je živim…"

U kolekciji dominiraju vesele boje, mašne kao detalji… Koliko su modni trendovi primenjivi na dečiju modu?

Modni trendovi su primenjivi i na dečiju modu. Ja u tome zaista uživam… Nema ništa lepše od lepo stilizovane male devojčice. Naravno, modne trendove u dečijoj modi važno je uskladiti sa udobnošću – jer je, ipak, najvažnije da se devojčica oseća slobodno i komotno, a pored toga i da izgleda lepo… Što se tiče mašni, one su mi prva asocijacija na detinjstvo jedne male dame. To je, zapravo, razlog što ih toliko koristim u svojoj kolekciji haljina za devojčice.

Zaštitno lice pomenute kolekcije je vaša ćerka Srna. Kako se Srna snalazi u manekenskim vodama?

Srna je moja inspiracija i mogu slobodno reći da je za nastanak Mademoiselle-a zaslužna koliko i ja. Zaštitna lica su, pored nje, još nekoliko predivnih devojčica. Svaka je na svoj način posebna. Zadovoljstvo mi je kada vreme provodim sa njima. Posle svakog našeg druženja osećam se sjajno i ispunjeno. Rad sa decom je zaista divan.

313395 505982149438240 1423392358 n1 Wannabe intervju: Ivana Mrđa

"Nema ništa lepše od lepo stilizovane male devojčice."

Zbog čega je bitno da majke obrate pažnju na kreiranje stila kod svoje dece u najranijem dobu?

Majke najpre treba da pruže mnogo ljubavi svojim ćerkama. One su najveći dar i blagoslov. Važno je da izrastaju u divne mlade žene, da prepoznaju i pronađu sebe, a majke su tu da ih u tome podrže. Svaka majka treba najpre dati dobar primer svom detetu i uputiti ga na prave vrednosti u životu. Veoma je lepo kada uz sve to postoje mogućnosti da devojčice učimo da, kada odrastu, njihov stil odevanja o njima govori onda kada to ne rade reči.

Kako biste opisali svoj stil?

Ovo je vrlo interesantno pitanje. Međutim, za deo odgovora poslužiću se citatom Iv Sen Lorana (Yves Saint Laurenta) gde je rečeno da nije toliko do haljine, koliko je do žene koja je u njoj. Dobro stilizovana žena treba kao postavu uvek da nosi samopouzdanje; i mora umeti da živi modu. Moda je umetnost. Tako je doživljavam i tako se i oblačim. Volim da sam svoja i posebna, pa neretko kombinujem komade garderobe koji na prvi pogled deluju nespojivo. U modi, kao i u umetnosti, nema ograničenja. Važno je videti uzora u sebi samom.

Izdvojite nam iz svog garderobera tri komada koja su vam ovog leta omiljena.

Pa, eto, na primer, to bi bile žute pantalone Stella McCartney, sasvim slučajno žuta haljina Diane von Furstenberg i jedna sasvim jednostavna bela majica. Ne mogu a da ne pomenem starke koje ponekad kombinujem čak i uz uske haljine.

1013944 549460608423727 1284824024 n1 Wannabe intervju: Ivana Mrđa

"U modi, kao i u umetnosti, nema ograničenja. Važno je videti uzora u sebi samom."

Čiji dizajnerski rad posebno cenite i zbog čega?

Obožavam Stelu Mekartni (Stella McCartney), svoja je i prepoznatljiva; pored nje bih u poslednje vreme mogla da izdvojim Zodig&Voltare, sviđa mi se način na koji vide modu.

Koja dama bi, po vašem mišljenju, mogla da ponese titulu ikone stila?

Ikonama stila smatram Anu Vintur (Anna Wintour) i Anu Delo Ruso (Anna Dello Russo). Dve dame koje bez obzira na svoje godine postavljaju modne trendove, a uvek ostaju verne sebi!

Vaši planovi za budućnost.

Trudim se da nemam velike planove. Zadovoljna sam i srećna što radim posao koji volim i smatram da se najveći planovi ostvaruju onda kada na njih ne računamo. Velika je stvar u današnje vreme raditi ono što volimo. Mogu reći da je to u svemu ovome bio moj jedini plan.

Poruka za čitateljke Wannabe Magazine-a koje bi volele da pokrenu nešto svoje?

Poruka za sve vaše čitateljke je da slede svoje snove. Uloga snova je da se ostvaruju, a na nama je da pronađemo način. U tome i jeste sva radost života. I naravno, da nastave da čitaju Wannabe – jer ste posebni i najbolji.

Ivana Mrđa Instagram profil. 


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments