Marta Đekić rođena je u Beogradu, diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku zidno slikarstvo. Upoznajte ovu kreativnu umetnicu!

just a girl crtez uljanim markerima 45 x 54 cm 2012. Wannabe intervju: Marta Đekić

Just a Girl, crtež uljanim markerima

Kako ste otkrili slikarstvo i kada ste znali da će vam ono biti profesija?

Teško je reći kada sam otkrila slikarstvo, ali je svakako jednim velikim delom “krivac” za tu ljubav moja mama, koja je uredno čuvala sve moje mazarije još iz vrtića, vodila me na izložbe i kupovala mi knjige o slikarstvu. Mislim da sam sa trinaest godina krenula u neku školu slikanja. Drugi ljudi su tu išli da bi se spremali za upis u dizajnersku, a ja samo da bih slikala. I negde u tom periodu sam i odlučila da želim da upišem gimnaziju, a posle toga slikarstvo. U drugoj godini gimnazije sam rešila da moj izbor bude zidno slikarstvo. Jednostavno sam znala.

Šta je to najvažnije što ste naučili o umetnosti tokom školovanja?

Najvažnije što sam naučila je da talenat ne vredi ništa bez mnogo, ali stvarno mnogo, rada i odricanja.

great expectations crtez uljanim markerima34 x 54 cm 2012 Wannabe intervju: Marta Đekić

Great Expectations, crtež uljanim markerima

Postoji li nešto što se zove “omiljena tehnika” i “omiljeni material”?

Ne postoji. Obožavam da eksperimentišem i da kombinujem različite materijale i tehnike. Mislim da je to i potpuno prirodno za nekoga ko je završio primenjeno tj. zidno slikarstvo.

Rad kog slikara posebno cenite i zbog čega?

Što sam starija, to mi je teže da se opredelim za nekog određenog umetnika. Uglavnom zavisi od faze kroz koju prolazim u svojim radovima. Trenutno se najviše interesujem za pop art i uličnu umetnost, ali ono što ne prestaje da okupira moju pažnju već godinama jesu japanske grafike.

modern housewife crtez 45x54 cm2011 Wannabe intervju: Marta Đekić

Modern Housewife

U četvrtak 08. marta 2012. u galeriji Stepenište u Centru za likovno obrazovanje poznatijem kao Šumatovačka otvorena je vaša druga po redu, samostalna izložba pod nazivom “Žena, slikarka, domaćica…”.  Možete li nam reći nešto više o crtežima koje posetioci mogu videti na izložbi?

Seriju crteža “Žena,slikarka, domaćicačine radovi na kojima se bavim detaljima iz svakodnevnog života koji me okupiraju – razmišljanjima o stvarnosti, pukoj egzistenciji, ali i bavljenje socijalnim okolnostima u kojima se mladi danas nalaze i koje ih menjaju. Glavna tema ovih razmišljanja je borba za položaj, bavljenje problemom gubljenja identiteta u savremenom društvu i globalnom osećanju otuđenosti u svetu komunikacije, borba sa stereotipima – posebno prema mladim devojkama i ženama koje ne dozvoljavaju da budu stavljene u kategorije, već žele da pripadaju svim sferama i da se ostvare na svim poljima. Ove radove prvenstveno karakteriše jedan krajnje ličan odnos prema stvarnosti.

Koja bi bila vaša poruka za mlade umetnike?  

Nemam ni sama neko genijalno rešenje… Najbitnije je da budu spremni da se bore za ono što žele i što ih ispunjava. U današnje vreme je veoma teško baviti se umetnošću, posebno u Srbiji, ali bitno je da imate u glavi jasnu ideju šta želite i da ste spremni uložite mnogo truda u sve to.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments