Najveća izložba modnih editorijala u regionu, pod nazivom “New wave Project by Mabelline New York“, otvorena je 14. septembra u Supermarketu. Ove godine se za učešće na njemu odazvalo 162 fotografa, a mentor projekta je naš priznati fotograf Miša Obradović. U intervjuu za naš magazin, on nam je govorio o ovom projektu, kao i o njegovom profesionalnom angažmanu.

WANNABE MAGAZINE: Sobzirom na to da će modne fotografije učesnika biti izložene na bilbordima i u javnom prevozu, da li ste na taj način želeli da ovaj domen umetnosti približite i onim ljudima koji ne čitaju modne časopise?

MIŠA OBRADOVIĆ: Pre svega ideja ovog projekta je afirmacija mladih fotografa. Jedna vrsta potrage za mladim talentima kojima bi se pružila prilika da se istaknu i nađu svoje mesto u svetu “print” medija. Postavljanje editorijala u javni prevoz svakako će , nadamo se, privući pažnju našim sugrađanima i učiniti njihovu ,rekao bih sivu svakodnevnicu, mnogo lepšom!

Misa Obradovic 1 Wannabe intervju: Miša Obradović

Ovo je drugi po redu “New wave projekat”, kako je prošao prvi?

Da prvi nije bio uspešan, varovatno drugog ne bi ni bilo! Imali smo odlične reakcije medija,kako štampanih tako i televizije i radija, a ono što mene čini posebno srećnim je činjenica da se nekoliko fotografa sa prvog “New wave”-a probilo posle naše akcije. Istakao bih Marijanu Gligić koja je u prethodnoj godini sarađivala sa prestižnim srpskim magazinima i nekoliko velikih modnih kuća.

 Da li udruživanjem autora iz regiona pokušavate da razvijete dugotrajniju međunarodnu saradnju u oblasti modne fotografije?

To je svakako moja lična želja koja nije vezana samo za ovaj projekat, već za sva polja u oblasti kulture. Mislim da je to prirodan profesionalni put za sve mlade ljude na ovim prostorima i odličan način širenja i razmene kreativnih ideja.To su mala zasebna tržišta, a mladim ljudima je potreban što veći prostor da bi se iskazali na najbolji mogući način.

 Na koje teme je trebalo da odgovore i ko ih je osmislio?

Bilo je deset zadatih tema koje je osmislila art direktorka i stilista na projektu Teodora Petrović, dok smo zajedno podelili teme na osnovu estetike svakog autora. Teme su referenca na određene knjige, filmove, umetnost, šminku, Njujork kao i sam brend Maybelline New York u kontekstu modnog editorijala. Nazivi editorijala su: “Naive”, “Don’t Bother to Knock”, “Color Me Your Color Baby”, “Rehab”, “Confessions of a Taxi Driver”, “Makeup Obsession”, “Beauty Experiment”, “House Chores”, “Tales of the City” i “World War Zero”.

Misa Obradovic 2 Wannabe intervju: Miša Obradović

 Na kojim lokacijama su rađeni editorijali?

Ovogodišnji učesnici projekta “New Wave by Maybelline New York” su: Danilo Pavlović, Doris Fatur, Milica Mrvić, Miomir Milić, Jelena Janković, Ivan Pavliš, Jovana Mladenović, Jovana Rikalo, Žarko Čulić i Marta Literska. Oni su fotografisali editorijale na zadate teme na različitim lokacijama. Neke od najzanimljivih su: Brick Lane u Londonu, Terra Panonica u Mokrinu, Hotel Metropol Palace, studio Raf produkcije, Žuti taxi, Arboretum Šumarskog fakulteta u Beogradu… Sve ove lokacije i editorijali se mogu videti na 10 bilborda i u 20 vozila gradskog prevoza.

Koji su bili glavni kriterijumi u odabiru učesnika?

I ove godine smo bili zatrpani kandidatima koji su želeli da učestvuju u ovom projektu.Producentski tim i ja smo jako zadovoljni kvalitetom radova ovogodišnjih kandidata tako da su kriterijumi pomereni za lestvicu više.Pre svega gledali smo tehničke kvalitete fotografija koje su nam kandidati slali, a zatim smo obraćali pažnju na estetiku, tražili učesnike za koje mislimo da imaju dobar osećaj za modu, za lepo uopšte.

Kao modni fotograf sa velikim iskustvom, šta bi ste odvojili kao osnovne karakteristike modne fotografije?

Savremena modna fotografija bi trebalo da pripada lepoj umetnosti više nego primenjenoj, što je zapravo njena suština. Modnu fotografiju odlikuje lični pečat autora, originalnost, posebni senzibilitet . Ona je mnogo više od kataloga i predstavljanja kolekcije ili proizvoda. Modni fotograf mora da pokaže određenu smelost u svom iskazu i da svojim delom zapravo da određenu “izjavu” na temu kojom se bavi. Kao što je visoka moda nešto više od “pretaportea” i mnogo bliža lepoj umetnosti, tako je modna fotografija bliža slikarstvu, negu fotografiji.

Misa Obradovic 3 Wannabe intervju: Miša Obradović

Šta čini upečatljivim i prepoznatljivim vaše radove?

Na to pitanje odgovore ostavljam modnim kritičarima i istoričarima umetnosti. Meni kao umetniku vrlo je teško i nezahvalno da govorim o svojim radovima. Trudim se da dam sve od sebe kad stvaram i da oko sebe uvek imam idealan tim talentovanih ljudi.

 Kako ste zadovoljni razvojem kreativne industrije u Srbiji?

Poslednjih godina, čini mi se, Srbiji nedostaje kreativnost. Uz nekoliko izvanrednih pojedinaca koji su izuzeci, kreativnost u svim oblastima svela sa na kopiranje nečega što je već davno viđeno negde na Zapadu. Jos gora činjenica je to da se čini da su naši autori toliko lenji da inspiracije ne traže čak ni preko Interneta, već gledaju samo preko plota, u dvorište najbližeg komšije. Ako jedan trend prođe dobro kod nas, bilo da je reč o dizajnu odeće, grafičkom dizajnu, fotografiji, dizajnu enterijera, gastronomiji ili ugostiteljstvu, on će se sa malim varijacijama raširiti po Srbiji, sve dok se neko smeliji ne ohrabri da ode korak dalje i napravi nešto drugačije , nešto originalnije. Znam po svojoj generaciji i generacijama pre mene da kod nas postoje veoma kreativni i talentovani ljudi. Mnogi su se proslavili i u inostranstvu, a nije mi jasna letargija koja je poslednjih godina zavladala Srbijom. Da li je u pitanju opšte stanje društva i države, koje očigledno ne podstiče mlade ljude da se bave sobom i da razvijaju sve ono što imaju u sebi? Da li ih u tome sprečava očigledno nemanje perspektive u budućnosti? Ne znam….

Fotografija: Danilo Vasić

Olivera Denčić

Comments