Srđan Šveljo, multitalentovani momak rodom iz Crvenke sa trenutnim boravištem u Novom Sadu, urednik je svog online lifestyle magazina, ”UrbanLook”. U muzičkom svetu poznatiji je kao DJ Fanatik, muzički urednik na novosadskom “IN radiju” i autor nekoliko popularnih emisija. Posebno se ističe emisija “Šik mjuzik” na online “Elektrana” radiju. Modnim sladokuscima poznatiji je kao modni urednik magazina ”JOY” od 2003. godine, i stilista na mnogim revijama i modnim događajima. Bio je modni urednik magazina ”L ‘Officiel” i ”CKM”. Takođe, Srđan je kreativni direktor novosadskog Kult Festa. Veliki zaljubljenik u elektronsku muziku, modu i modnu fotografiju, a uskoro kolumnista jednog svetski poznatog modnog sajta. A ja bih dodala i – inspirativan sagovornik koji širi neverovatnu pozitivnu energiju.

WANNABE MAGAZINE: Ko ili šta se sve krije iza imena Srđan Šveljo?

SRĐAN ŠVELJO: Jedan ozbiljan, skroman, pomalo stidljiv momak, koji je bez obzira na sve čime se bavi ostao i dalje u Srbiji, tačnije u Novom Sadu, koji mu je baza i neiscrpan izvor dobre energije.

U kojoj situaciji si u dosadašnjoj karijeri pomislio – šta mi je sve ovo trebalo?

Pa nije bilo mnogo takvih situacija. Češće sam recimo pomišljao šta ja radim ovde i zašto ne bežim negde gde nije merilo uspeha biti u “Nemogućoj misiji” u kojoj sam se nedavno slučajno i naivno zadesio. Pitao sam se često dok radim i dajem svu svoju energiju i ljubav u posao koji volim, a sa druge strane oni za koje radim to ne cene ili ne razumeju. Ali i dalje sam tu. I dalje angažovan oko istih poslova.  I dalje sa verom u sebe i ono što promovišem u ovom kratkom životu. Puno sam radio svih ovih godina, pa negde i nije bilo vremena za takva pitanja i preispitivanja sebe.

Posao stiliste je nesto čime bi mnogi voleli da se bave, pogotovo u Srbiji. Kako si ti počeo da se baviš ovim poslom ?

Sasvim slučajno. Prvo na jednoj lokalnoj novosadskoj televiziji, pa potom kao modni urednik magazina ”JOY” u kom sam od drugog broja. U aprilu izlazi jubilarni stoti broj, i na to sam ponosan. Posle toga usledili su rad za magazin ”CKM” i naravno ”L’Officiel”, koji više ne postoji na našem tržištu.

Kakva je razlika između dobrog i lošeg stiliste?

Mislim da je stvar samo u temi koja je odabrana za određeni editorijal, ili ako je u pitanju neka poznata ličnost koliko je sam stilista uspeo da njen karakter, i ono što ona jeste svojom muzikom ili umetnošću, spoji sa modom koju nosi. Svi smo mi uradili mnogo dobrih stvari, ali isto tako imamo i prikrivene promašaje kojih smo jedino mi svesni pa zato i ćutimo o njima.

Šta je to što te izdvaja od ostalih stilista ?

Više me izdvaja lokacija i moj karakter, nego neki stil po kojem sam prepoznatljiv. Mislim da još uvek nisam dao sve od sebe, jer mene zanima mnogo više neka “andergraund” moda, muška moda, a s druge strane radim u magazinu koji je isključivo ženski i komercijalan, i samim tim prati se ženska moda tj. ženski brendovi.

Na koji editorijal si posebno ponosan ?

Ima ih mnogo iz magazina ”JOY”, a i nekih iz ”CKM”-a, ”L’Officiel”-a, a i nekih neobjavljenih. Tek planiram da ih radim za svoj sajt www.urbanlook.info.

19861 261311283880 756213880 3395613 6757156 n Wannabe intervju: Srđan Šveljo

Koga bi stilizovao sa naše estrade ?

Nisam toliko vezan za estradu i nekako sam iz druge priče. Doduše, bilo je do sada primamaljivih ponuda, ali nije se uklapala cela priča i muzika sa onim što sam ja. Mislim da bih kao DJ Fanatik izdao svoje fanove i sve ono čemu težim decenijama da sam prihvatio saradnju sa nekim zvezdama sa naše estrade, bez obzira na novac koji je tu prisutan. Radio sam na Budvanskom festivalu sa Oliverom Mlakarom, Aleksandrom Jeftanović, Nikolinom Pišek, Ognjenom Amidžićem, Anom Sofrenović, za novine sa Anom Stanić, Karolinom Gočevom, Elenom Risteskom, Bojanom Nikolić, i poslednje na šta sam vrlo ponosan jesu nove slike Marine Perazić.

A svukao ? Naravno, u smislu da bi mu hitno promenio stil oblačenja?

Mnogo ih je kod nas. Ne bih nikoga posebno navodio, ali mislim da većina stilista i njihovih zvezda ne žive pod istim nebom, i nikada neću podržati pevačicu Miu u modelu Ane Ljubinković ili Anu Nikolić u modelu Ane Šekularac. Daleko su one od takve mode i te dizajnerske priče. Jednostavno ne ide to jedno sa drugim. Postoji moda koja ne govori, a postoji i ona koja mnogo govori i ne može je svako nositi. Mnogi bi trebalo da se preispitaju gde su pogrešili, koga plaćaju da ih savetuje, i koliko para bacaju na loš imidž i izgled!

Kakve su poznate ličnosti za saradnju ? Da li imaju čudne zahteve ? Da li pristaju na kompromise i da li prihvataju kritike kada je oblačenje u pitanju?

Nisam sa mnogima sarađivao, ali mnoge sam upoznao i poznajem, i mislim da su okej ako se ti okej postaviš.  Zna se ko tu kosi, a ko vodu nosi, i tako mora ostati. Ne mislim da bi trebalo biti ponizan, ali ako je neko zvezda i ako si angažovan, onda ih pustiš da dišu, da se predstave, da steknu poverenje. Onda kreneš da deluješ, naravno za njihovo dobro jer ti si tu zbog toga, a uzajamni kompromisi su ono što je jedini i najbolji recept za neku saradnju.

Da li stil može da se kupi ?

Koliko god neki mislili da može, definitivan odgovor je NE. Stil se ima ili nema. Nosi se u sebi i raste i razvija se sa tobom. Samo se setite svojih školovanja i ljudi u razredu, školskim dvorištima, na ulicama. Uvek su postojali oni koji su drugačiji, i imaju stila i oni koji su deo mase i bez stila. Novcem se može kupiti skupa, lepa, trendi garderoba. To može izgledati super na nekome, ali ako osoba to ne živi, NE MISLIM VOLI MODU, nego je ne živi, onda će kad tad isplivati na površinu promašaj i nešto što je daleko od stila.

5290 134753318880 756213880 2465150 8190588 n Wannabe intervju: Srđan Šveljo

Kako bi u nekoliko reči opisao stajling sledećih javnih ličnosti :

– Vesne Vukelić Vendi – Nekako mi je lepa u poslednje vreme. Mislim da treba da se jednostavnije oblači, bez mnogo detalja na sebi i biće vrlo seksi!
– Jelene Karleuše – Ona je posebna priča. Pravi superstar i to pokazuje svojom modom. Ona je jedina koja sme i koja treba da nosi takve stvari, sve ostale su pomalo smešne u poređenju sa JK.
– Seke Aleksić – Nikada nisam razumeo toliko traženje i lutanje od stila do stila. Morala bi pod hitno da nešto menja!
– Lee Kiš – Nemam komentar, svega previše !
– Cece – Ne postoji neka kombinacija u kojoj je bila obučena a da nas je ostavila bez daha, iako je na svim listama među super obučenima. Negde postoji ozbiljna i velika greška u njenom stilu i odabiru. Mislim da zvezda nenog renomea ne sme sebi da dopusti jeftino izdanje u skupim krpicama.
– Ivana Tasovca – Umetnik. Njemu je sve dopušteno. Umetnicima stil nije stran, oni ga nose u sebi, to je lifestyle.
– Boška Jakovljevića – Boško je jedan od najbolje obučenih momaka kod nas, i ta njegova sportska elegancija, uopšte njegov stil, mislim da bi trebalo da su pravi primer našim muškarcima.
– Suzane Perić – Suzana je previše u svojim mini modelima i mislim da ne bi trebalo toliko da nosi svoje kreacije.
– Verice Rakočević – Uvek elegantana i moderna. Prava dama!
– Marijane Mateus – Kod nje ja nikada nisam video stil. Isto savet da ne nosi svoje modele!
– Lejdi Gage – Novi fenomen kako muzike tako i mode. Dovoljno drska, hrabra i u pravom okruženju, mislim na stilistu Formiketija (Nicola Formichetti) da pravi revoluciju i provokaciju.
-Madone – Njen sam veliki fan već skoro trideset godina i ona je zadala domaći zadatak kompletnoj muzičkoj i modnoj sceni. Ona je odavno izvan konkurencije jer je odavno ispred svih nas i njih .

Najbolje stilizovana domaća i strana ličnost?

U Srbiji, to su: Anđelija Vujović, Maja Uzelac, Maja Atanasijević, Boško Jakovljević, Veso Jevrosimović, Vuk Brajović, Tijana Todorović, Dragana Ognjenović, Jugoslav Pantelić, Luna Lu, Ivon Jafal, Mirko Luković, Nataša Davidov. Ana Delo Ruso najbolja strana, i naravno Madona!

Da li si nekome lični stilista? I šta tačno taj posao podrazumeva?

Imao sam par nekih poslića ali ništa stalno. Voleo bih i negde u bližoj budućnosti sebe vidim kao ličnog stilistu i personal shopper-a, ali ne ovde, možda Florida, Njujork… Ko zna.

Kako se boriš protiv uniformisanosti u Srbiji?

Svojim UrbanLook sajtom, svojom muzikom, svojim načinom razmišljanja, odevanja. To je težak rat i opasna borba, jer je uniformisanost pojela mladost i  kreativnost. Devedesete su učinile svoje i teško se izvlačimo iz svega toga.

neobjavljeni editorial Wannabe intervju: Srđan Šveljo

Fotografija iz neobjavljenog editorijala

Da u Srbiji postoji “modna policija”, ko bi bili policajci, koga bi hapsili i koje bi kazne primenjivali?

Da postoji, makar onako kao na nekim stranim programima da idu ulicom i javno komentarišu ljude, onda bi se svi malo zamislili i vodili računa kako izlaze iz stana. Nema hapšenja, samo bi ih doveli u situaciju da se malo zamisle gde su i zašto pogrešili, a mislili su da su baš dobro obučeni. Nije danas potreban veliki novac za lep izgled, samo malo informisanosti i švrljanja po netu.

S obzirom na to da si stilista, da li pamtiš neku svoju modnu katastrofu?

Nije bilo nekih ozbiljnih, što se mene tiče. Što se tiče okruženja kroz ceo život, nije mi bilo lako, nisu me shvatali pa im je i moje odevanje bilo ne modna nego, ja mislim, životna katastrofa i promašaj. Sva sreća to na mene nikada nije uticalo niti ubilo moju želju za eksperimentom.

Šta ti lično najviše voliš da oblačiš i bez kog odevnog predmeta ne sme da bude muški ormar?

Volim džins i dobre majice sa neobičnim aplikacijama. Volim neobične stvari, po neku upadljivu čisto da se ponekad skrene pažnja. Volim naočare, lude patike, ili cipele ali neobičnih boja i kroja. Muški orman ne bi smeo da bude bez crnog sakoa, leptir mašne, bele košulje, dobrih farmerica…

U jednom intervjuu si izjavio da ima nekih stvari koje nikada nisi iskombinovao na sebi iako si jako želeo, jer si svestan da si u Srbiji. Na šta si tačno mislio?

Na neke komade koji bi možda nekoga isprovocirali, kao što je jedan mantil od brokata u narandžasto zlatnoj boji, ili patike od plavih šljokica kupljene u radnji Patriše Fild (Patricia Field). Ima  još takoreći zaboravljenih komada.

JOY4 Wannabe intervju: Srđan Šveljo

Anđelija Vujović za JOY

Daj savet momcima kako da se obuku za:

– Izlazak u neki klub/bar – Jednostavan sako, džins i bela majica sa printom. Može i neka kapa, dobre cipele ili patike.
– Za prvi sastanak – Neka to bude najlepše izdanje ili najopuštenije. Nešto casual da ne bi skretalo pažnju i misli sa sastanka.
– Za večeru sa prijateljima u restoranu – Recimo pepito košulja sa leptir mašnom i uske crne pantalone.

S obzirom da si i DJ, kako se slažu muzika i moda?

Kod mene to već duži period ne ide jedno bez drugog. Radim muziku na revijama, promocijama nekih brendova, na mom sajtu postoje stvari za download. Ja živim i jedno i drugo 24/7.

Gde možemo da čujemo DJ Fanatika?

Uskoro u Apartmanu petkom kreće jedno novo veče ŠIK&ŠIZ gde ću sa svoji celebrity gostima praviti DJ zabavu!

Ti si veliki protivnik droga, kako si uspeo da se odupreš tom poroku u DJ-ingu?

To je nešto o čemu mnogo razmišljam poslednjih dana. Nikada nisam razumeo dobar provod koji može da se desi samo konzumiranjem neke droge, ili još gore konzumiranje droge da bi bio shvaćen i prihvaćen u društvu da bi bio u “fazonu”. Loše je sve to. Ja sam na izvoru svih ovih poslednjih dvadeset godina, ali uvek mi je bila dovoljna voda ili Coca-Cola da mi bude lepo. Izlazim zbog muzike, dragih ljudi i to mi je dovoljno za dobar provod. Još jače bih se borio protiv onih koji daju drogu klincima, protiv onih koji je uzimaju tek tako bez razmišljanja, samo ne znam kako i gde.

I za kraj, otkrij nam tajnu – kako prepoznati original Louis Vuitton torbu, omiljenu medju srpskim ženama?

Prvo bih ukinuo srpskim ženama misao o Louis Vuitton torbi i uputio ih na neke domaće brendove i dizajnere. Dokle više istih fascinacija?! Ofucala se malo ta priča ovde kod nas. Neka budu drugačije i otkriju nešto novo, pa da se iznenadim i ja i svi oko njih.


Jelena Tanasić je rođena da obožava – Crveni lak. Čokoladne kolače. Mojito & kafu. Čitanje novina od pozadi. Čitanje knjiga. Papir i olovku. Kreativni haos. Bajke o vilenjacima i vilama. Filmove iz doba zlatnog Holivuda. Marinu Abramović. Leto. Miris šume posle letnjeg pljuska. Naočare brenda Ray Ban. Glam Punk modu. Štikle. Nitne. Narukvice. Pozorišta & bioskop. Citat Žan Kokto: “U sebi osećam anđela koga neprestano šokiram!”

Comments