Tatjana Kaćanski nas uvodi u svoj svet make-upa. Nismo mogli, a da je ne pitamo da nam pomogne u razrešavanju nekih od najvećih beauty i make-up nedoumica. Spremite se za novu dozu lepote!

WANNABE MAGAZINE: Devojke često ne umeju da izaberu odgovarajuću nijansu pudera. Kako bi ih posavetovala da to najbolje urade?

TATJANA: Najčešće pitanje koje devojke i žene postavljaju upravo je ovo i to je večita dilema. Odaberite boju pudera koja najviše odgovara boji vaše kože lica. U zavisnosti da li je letnji ili zimski period varira i nijansa pudera, da li će biti tamniji ili svetliji. Tokom letnjih meseci kada koža tamni, važno je povezati boju lica u odnosu na boju tela pre svega sa dekolteom. Često devojke isprobavaju boju pudera na rukama ili nadlanici – što je greška, puder isprobavajte na licu, najbolje na viličnoj kosti, jer je to prelazni deo između lica i dekoltea. Vrat je skoro sigurno svetliji i od lica i od dekoltea, jer je u večitoj senci lica, pa ne može toliko da potamni. Da biste izbegli nesklad u tonovima kože, slobodno puder povlačite i prema vratu da biste dobili ujednačeniji ten, a i izbeći ćete onu oštru liniju između boje lica i vrata, što često viđamo kod žena, a ne izgleda nimalo lepo.

Puderi se proizvode u zavisnosti od podtona kože: topli podton označava se sa W, hladni podton C i neutralni podton N. Odredite podton tako što ćete pogledati boju vena sa unutrašnje strane podlakta – ukoliko su plavičaste, hladni ste tip, ako su zelenkaste, topli ste tip, ukoliko je pomešano plavo-zeleno, neutralni ste tip. Možete i prisloniti belu majicu u odnosu na lice, zagledajte se da li je vaša koža žućkasta – topli, rozikasta – hladni ili sivkasta – neutralni. Na kraju krajeva, ukoliko vam se ovo čini teško, zatražite pomoć lica iz prodajnog objekta pri odabiru pudera, ne ustručavajte se.

1490583 299276686864005 517109180 o Wannabe intervju: Tatjana Kaćanski, make up artist

Bliži nam se leto, ipak bez šminke se ne može zamisliti nijedan dan. Kakav make-up predlažeš za leto?

Što se letnje šminke tiče, ona treba da bude laganija, iz prostog razloga što se debeli slojevi šminke pod uticajem visokih temperatura tope, slivaju i takođe mogu da dovedu do zapušenosti pora i pojave bubuljica i mitisera. Stoga, devojke koje imaju ten bez većih nepravilnosti najbolje je da koriste tonirane kreme, u kombinaciji sa mineralnim prah puderom koji će nanositi četkom u tankom sloju da bi se sprečio preterani sjaj kože. Ako je potrebna veća pokrivna moć, koristite korektor samo tamo gde je nephodan i laganiji tečni puder, fiksirajte sve mineralnim prah puderom u dva sloja. Ukoliko imate masniju kožu, bez problema koristite samo mineralni ili kameni puder u tankom sloju.

Koristite bronzere sa zlatnim reflektujućim česticama, jer daje lep, svež izgled kože, ali ga ne koristite preko celog lica, već krenite od korena kose na čelu i spuštajte do slepoočne kosti, zatim u nivou jagodične kosti, vratite ka uhu i završite potez na viličnoj kosti. Za oči koristite svetlije i svetlucave senke, masne senke u boji bež, svetloroze, koral, boja šampanjaca, zlatna, lila, ljubičasta, plava. Dobar savet za šminkanje očiju: uvijte trepavice uvijačem i nanesite više slojeva maskare, to će dati dobar efekat bez korišćenja previše proizvoda, a istaći će oči. Hidrirajte usne labelom ili sjajem, koristite intezivnije boje ruževa, jer je koza tamnija pa su potrebne boje da bi se videle.

1544394 294668130658194 1338799137 n Wannabe intervju: Tatjana Kaćanski, make up artist

Kako najbolje uskladiti šminku sa bojom očiju?

U zavisnosti od toga koji efekat želimo da postignemo biraćemo i boju senke. Ukoliko je to dnevna varijanta, koristite boje koje su slične boji vaših očiju za suptilniji izgled, a za noć ako želite da istaknete oči koristite kontrastne boje u odnosu na vašu boju očiju.

Predlog: zelene oči – dnevna varijanta: sve pastelne nijanse zelene do tamnozelene. Varijanta za noć: od svetloroze, pink do ljubičaste. Plave oči – dan: sve nijanse plave od svetloplave, tirkizne do indigo, braon, boja breskve, narandžasta. Večernja: siva, srebrna, metalik siva, crna. Smeđe – dan: boja šampanjca, bela, zelena, smeđa. Večernja: tamnoplava, zlatna, bakarna. Pravila su tu da bi se kršila, zato eksperimentišite.

375104 242974142494260 1511339861 n Wannabe intervju: Tatjana Kaćanski, make up artist

Kako najbolje naneti crveni karmin?

Pre nanošenja crvenog karmina, najbolje je prvo na ivice usana naneti olovku u istoj boji, zatim tom olovkom popuniti cele usne da ne bi došlo do razlivanja ruža. Karmin naneti četkicom pažljivo od ivice do ivice. Kada ovo uradite, uzmite papirnu maramicu, odvojite jedan sloj maramice, prislonite na usne, potom uzmite četku za puder i kamenim puderom pređite preko maramice na usnama i napravite nekoliko pokreta četkom. Na taj način ćete fiksirati crveni karmin i sprečiti razlivanje, biće postojaniji, tj. duže će trajati.

Eventualno možete staviti malo sjaja na sam centar usana, mada ja lično više preferiram mat, ali to je sve stvar ukusa. Ovaj postupak može da se primeni i na sve ostale intenzivne karmine.

Najveće make-up greške su…

Mnogo je grešaka koje svakodnevno viđamo, stoga ih izdvajam u ovih šest tačaka:

  • Pogrešna nijansa pudera (presvetao ili pretaman) sa oštrom prelaznom linijom u nivou vilične kosti
  • Bronzer po celom licu (deluje da ste prljavi ili u flekama)
  • Pretanke obrve (izgledaćete starije)
  • Previše ili nimalo rumenila
  • Presvetao korektor oko očiju (efekat pande)
  • Previše svega! (budite umerene – ukoliko naglašavate oči neka usne budu neutralnije, ukoliko stavljate akcenat na usne oči neka budu umerene)

Kada se osvrnemo na trendove, šta je trenutno in?

I ove sezone je aktuelan prirodni izgled, no make-up look – malo ili nimalo šminke, rumeni obrazi, pune obrve, preplanuli izgled, veštačke trepavice kako na gornjim tako i na donjim kapcima, trend devedesetih – beli ajlajner, blue bold eyes – plavo boldirane oči, retro look – grafički ajlajner, purpurne boje – orhideja, lila, lavanda, ljubičasta, boja šljive, narandžasti karmin od svetlih do tamnijih varijanti, i, naravno, nezaobilazni crveni karmin koji nikada ne izlazi iz mode.

1175701 271068176351523 1792390170 n Wannabe intervju: Tatjana Kaćanski, make up artist

Kako bi opisala omiljeni make-up look?

Volim da eksperimentišem i kombinujem stilove i trendove, u zavisnosti od prilike. Retro look sa modernim elementima, punk stil itd. Trenutno mi se dopada povratak narandžastih karmina, pa ga nosim često u kombinaciji sa uvijenim trepavicama naglašenim sa nekoliko slojeva maskare, malo popunjenijim obrvama. Jednostavno, sveže i lagano.

Po čemu je svet make-upa toliko poseban?

Make-up je umetnost kojom ističemo ono što je na osobi najbolje, bez obzira na to o kakvoj vrsti šminke je reč, a ono što me uvek iznova fascinira jeste moć transformacije – da se osoba pokaže u nekom sasvim drugačijem svetlu. Najvažnije je da se pri tome dobro osećamo u svojoj koži i da to znamo da nosimo.

U tri jednostavne reči: Make-up je ljubav.

Posetite Tatjaninu Facebook stranicu! 

Jovana Katić

Comments