Vandel Endru (Vandell Andrew) je američki džez muzičar i saksofonista. On nas je, odgovorivši na nekoliko pitanja, upoznao sa svojim radom, idejama i otkrio nam je čari džez muzike.

WANNABE MAGAZINE: Vandel, ti si odličan smut džez saksofonista. Zašto baš smut džez? Šta je to što smut džez, kao žanr džez muzike, poseduje a da te time privlači?

Vandel Endru: Hvala na komplimentu. Izabrao sam da sledim smut džez zato što on sadrži veliki uticaj muzičkog žanra pod nazivom ritam i bluz. Volim taj žanr muzike više od bilo kog drugog i u njemu se najbolje pronalazim.

Vrlo je interesantno to što si džez muzičar, ako uzmemo u obzir činjenicu da si rođen u “Rodnom gradu džeza”, Nju Orleansu. Da li su neki muzičari iz tvog grada bili tvoji idoli?

Da, Greg Doson (Greg Donson), Donald Harison (Donald Harrison), Kelvin Harison (Calvin Harrison), Trambon Šorti (Trombone Shorty) , Kris Rojal (Khris Royal) i mnogi drugi.

Kaži nam, kako si počeo da sviraš saksofon?

Počeo sam da sviram saksofon na lokalnom letnjem džez kampu u Nju Orleansu. To je bio centar zajednice pod nazivom “St. Marks Treme”

Jedan od najpopularnijih singlova koje si uradio je svakako senzualna balada pod nazivom “Anniversary”. Reci nam nešto više o tome.

Razgovarao sam sa producentom Nejtom H. o objavljivanju EP-a (maksi-singla) za Dan zaljubljenih. Poslao mi je kompoziciju koja nije sadržala zvukove saksofona. Veoma mi se dopala kada sam je poslušao. Radio sam na toj kompoziciji nedeljama i odlučio da je objavim kao singl za Dan zaljubljenih. Zaista mi se dopala ta kompozicija i sa svojim saksofonom sam želeo da je obogatim, dam joj svoj lični pečat i učinim je posebnom. Nadam se da sam u tome uspeo.

slika24.jpg4 Wannabe intervju: Vandell Andrew

Vandel je rođen u “Rodnom gradu džeza”, Nju Orleansu

Kako i gde dobijaš inspiraciju za stvaranje tako divne i očaravajuće muzike?

U životu. Svaki dan je drugačiji. Pesme koje pišem zavise od mog trenutnog raspoloženja. Takođe, slušam i različite žanrove muzike, te mi stoga i to daje uvek iznova nove ideje.

Nastupao si u različitim noćnim džez klubovima. Da li još uvek nastupaš i kakva te iskustva vezuju za performanse u takvim klubovima?

Da, još uvek nastupam. Za performanse u klubovima me vezuju najlepša iskustva. Dešavalo se da mi ljudi priđu i kažu da su bili blizu toga da odustanu od života, ali da im je moja muzika pomogla da to prevaziđu jer im je bilo lakše da se suoče sa nekim problemima slušajući moju muziku. Takvo saznanje je fantastično i osećam se odlično zbog toga.

slika31.jpg1 Wannabe intervju: Vandell Andrew

Fotografija koja se nalazi na omotu Vandelovog albuma pod nazivom “Years later”

Za kraj, reci nam koji su tvoji dalji planovi po pitanju karijere?

Trenutno radim na svom novom albumu pod nazivom “Turn it up” koji planiram da objavim početkom 2014. godine. Planiram internacionalnu turneju radi promocije novog albuma. Takođe, u planu imam i da radim na novoj muzici i objavim je nakon “Turn it up” albuma.

Izvor fotografija: twitter.com 


Aleksandra Grujić– Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu.

Comments