Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Werty je mladi umetnik koji sve ono što voli, sanja i oseća izražava oslikavajući zidove Beograda, i to već sedam godina. Krije se pod alter egom Skeptik ili Mr. Pink, a street artu i grafitima okrenuo se već sa 11 godina, sa namerom da dokaže da sve što istinski želiš možeš i da ostvariš, uz malo volje i mnogo ideja.

WANNABE MAGAZINE: Svoje poglede na svet i umetnost predstavljaš kroz ime Werty (skeptik). Šta se iza njih zapravo krije?

WERTY: Imena u street artu imaju značaj samo za nas crtače, dok posmatračima ime ne bi trebalo da nešto predstavlja. Iza alter ega kod većine umetnika ovog tipa ne krije se ništa posebno.

slika 12 Wannabe intervju: Werty – umetnost bunta

Ljudska kreativnost i sloboda duha

Počeo si da se baviš grafitima kada si imao samo 11 godina. Kako si se obreo u tom svetu i zašto si se umesto običnih dečijih igrarija okrenuo grafitima i street artu?

Još kao dete fascinirala me je ova vrsta umetnosti, sve mi je izgledalo neverovatno. Tu je i iznikla ideja da počnem da radim tako nešto.

slika 2 Wannabe intervju: Werty – umetnost bunta

Grafiti su umetnost proistekla iz bunta

Da li je Beograd dovoljno “otvorena” i urbana sredina za grafite i nedostaje li mu još površina gde bi umetnici poput tebe mogli da se ostvare? Kako mu grafiti uopšte “stoje”? Da li smo se kao narod oslobodili predrasuda i stereotipa u vezi sa grafitima? 

Svakako smo urbana sredina. Ipak delom smo i dalje zapušteni, najviše zbog ljudi koji ne žele da shvate da su grafiti širom sveta već priznati kao umetnost. Površina u gradu je sve manje, kao i legalnih zidova, što je prava šteta. Beogradu grafiti stoje svetski, kao uostalom i svakom drugom gradu ili velegradu.

slika 3 Wannabe intervju: Werty – umetnost bunta

Beogradu grafiti stoje svetski, kao uostalom i svakom drugom gradu

Šta je suština tvojih grafita? Kakvu poruku želiš da preneseš? Kakvu energiju treba da prenesu boje kojima “bojiš” Srbiju? Smatraš li sebe umetnikom, buntovnikom, ili se pronalaziš u međuprostoru?

Suština je unutrašnji izazov koji me tera da praznim površinama udahnem dušu i ostavim svoj pečat. Sebe pronalazim upravo u međuprostoru, jer grafiti i jesu umetnost proistekla iz bunta.

Šta te nadahnjuje i da li u tvom radu postoji nešto poput zaštitnog znaka? Postoji li neko na koga si se ugledao, “pokupio” tajne zanata?

Inspiriše me neiscrpna energija iz mog sveta koja je zaslužna što uvek guram dalje. Moj zaštitni znak je roze mačka. Uzore nisam imao, dok u tajne zanata moraš sam da pronikneš, ne možeš ih pokupiti od drugih.

slika 4 Wannabe intervju: Werty – umetnost bunta

U tajne zanata moraš sam da pronikneš

Mora li street art da prati poseban stil života, oblačenja, razmišljanja, muzike? Da li je grafitima neophodna nota provokacije i drskosti?

Najveća posebnost sastoji se u maloj eksponaciji na javnim mestima, zbog skrivanja identiteta, dok svaki umetnik ima pravo na svoj stil i vrstu muzike kojoj se priklanja. Provokacija i jeste suština čitave ove umetnosti.

Slažeš li se sa tim da za najpopularnija mesta za crtanje grafita važe – vozovi? Zašto je to tako? Da li je neki voz dobio tvoj “pečat’?

Lično ne smatram tako, mada je činjenica da postoji veliki broj umetnika koji se upravo tim putem izražava. Poštujem njihov izbor, ali svi smo različiti, tako da neko voli da sedne ispred velikog zida i ceo dan provede crtajući, a neko voli adrenalin i brzinu, pa samim tim i bira vozove i tramvaje. Recimo da postoji jedan voz sa mojim pečatom.

slika 5 Wannabe intervju: Werty – umetnost bunta

Provokacija je suština čitave ove umetnosti

Grafiti su posle skoro 40 godina borbe, širom sveta opšteprihvaćeni kao umetnost, i odavno su prestali da se smatraju vandalizmom. Ali, da li i dalje ima mesta napretku? Čemu ti težiš? Postoji li način da se profitira?

Uvek ima mesta napretku, kao i novim formama i stilovima, jer je umetnost neograničena. Ja težim razvijanju svog stila i afirmisanju svoje umetnosti. Naravno da postoji način da se profitira, prodajom svojih dela i usluga.

slika 6 Wannabe intervju: Werty – umetnost bunta

Street art je umetnost bez ograničenja


Stefana Pavlović: “Jer ja sam za teatre sa mnogo srca i vatre, teatre smeha i suza, gde nikad ne vlada red, gde ima i svađe, i pesme, i vriske, i aplauza. I kraj se ne zna unapred!”

Editors choice